11

В атманите от Столичния електротранспорт облякоха жълти жилетки и заявиха, че не изключват възможността за ефективни стачки. Причината – лошите условия на труд и извънредното работно време.

Директорите на софийските авто и електротранспорт ще бъдат изслушани в столичната община, информира NOVA.

След катастрофа в края на миналата седмица стана ясно, че има водачи, които работят със седмици без почивка.

Според директорите на дружествата основа причина за извънредния труд е липсата на достатъчно кадри в системата.

За извънреден труд, който е доброволен, се заплаща 65% над стандартната надница, уточни директорът на автотранспорта Слав Монов, цитиран от DarikNews.bg. Според Андрей Зографски от Спаси София обаче превишенията са недопустими, а проблем са и условията на труд.

Зографски заяви:

„Водачите не почиват достатъчно. 39 дни, три почивки, 14 дни последователен труд.

Всичкото това е абсолютно забранено от Кодекса на труда. Там успоредно важат, както седмични граници, максимално допустими норми, така и месечни, така и годишни. Имаме фрапиращи нарушения на Кодекса на труда. Четири-пет пъти нарушаване на годишните норми за извънреден труд“.

Евгений Ганчев, директор на електротранспорта, призна: „Да, извънредният труд надхвърля необходимата по Кодекса на труда норма. Ако това е въпросът, да, има такива водачи, които са положили повече извънреден труд от регламентирания“.

Допълнителният труд обаче е доброволен и се заплаща, уточни Слав Монов, директор на автотранспорта: „Всяка една линия на столичния автотранспорт е снабдена с тоалетна – стационарна, химическа или наета. Линия без тоалетна нямаме.

Извънредният труд в столичния автотранспорт се заплаща.

Времето за управление е регулирано от нормативни актове, където много точно са дадени времето за управление и времето за почивки, където са регламентирани междудневните почивки, които не могат да бъдат по-малко от 11 часа. Също така има възможност за намаление на 9 часа на тази почивка. Има и междуседмични почивки, които са 24-часови“.

Инспекцията по труда започна проверка.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@