23

"Ситуацията наистина е кризисна, затова създаваме Кризисен щаб. Опасността е реална".

Това каза от парламентарната трибуна днес вътрешният министър Валентин Радев за мерките срещу чумата по дребните преживни животни в Странджанско.

"Създадохме местен координационен щаб, министрите също ще отидем там. Искаме хората да ни виждат и да съдействаме за разбиране на ситуацията“, обяви той.

Според Радев всички, които отиват в засегнатите райони, не съзнават, че разнасят зараза.

"Всички, които идват да помагат на баба Дора или на когото друг поискат, не съзнават, че това е пренасяне на зараза. Ще бъдем строги, не защото не трябва да знаете какво става там, а защото разнасяме зараза“, посочи министърът.

"Ако искаме да се опазим - това е начинът“, категоричен бе той.

"Съпричастни сме към болката на хората. Много добре я осъзнаваме. Всеки има родители и знае какво означават животните за тях. Никой не иска да посегне на ничие животно, ако то е здраво“, обясни Валентин Радев.

"Молбата ни е всички да направим така, че да повишим доверието на гражданите. Те да разберат колко е голяма опасността“, посочи той.

"Моля за дисциплинираност, хората да изпълняват всички указания на МВР. Усещам как само след няколко дни ще ни обвините, че не сме взели твърди мерки. Вече чувам такива гласове“, каза още вътрешният министър.

Още от изявлението на вътрешния министър вижте и във видеото по-горе.

"Чума по дребните преживни животни има в България, няма съмнение за това,

а мерките, които БАБХ е предприела са в съответствие със законодателството на ЕС" - това заключи експертната мисия на ЕК, която посети България тази седмица, съобщиха от "БАБХ".

Яснота и прозрачност при работа, компетентност, своевременни и адекватни мерки за ливкидиране и ограничаване на разпространението на болестта – това е оценката за работата на БАБХ до този момент. 

Чумата по дребните преживни животни е опасно, бързо разпостраняващо се заболяване, а бързината на изпълнение на мерки за евтаназия на животните в огнищата и регулиране на движението на хора, животни и продукти от тях е от съществено значение. Всяко забавяне и/или действия, които противопоставят изпълнението им е предпоставка за разпространение и поява на нови огнища, казва още Експертната комисия на ЕК.

БАБХ работи в тясно сътрудничество и пълна прозрачност с всички ресорни институции на страната и Европейската комисия. България е на фронтовата линия на ЕС и по отношение на опазване здравето на животните в страната и ЕС е ключов играч. Всички държави членки на ЕС са насочили поглед в действията на страната ни и разчитат на мерките и изпълнението им с оглед за опазване здравето на животните и ограничаване инфекцията, допълват от Комисията.

Междувременно стана ясно, че България вдига ограда по границата си с Румъния заради опасността от нов вид чума.

Съоръжението ще бъде дълго 133 000 метра, а целта му - да спре евентуалното разпространение на африканска чума по свинете, съобщават от от Изпълнителната агенция по горите, цитирани от Дарик радио.

Най-близкото огнище на заразата е само на 60 км от нашата страна в румънския град Констанца.

В цялата страна се провеждат разяснителни кампании. При установяване на мъртва дива, полудива или питомна свиня, от Агенцията по горите призовават гражданите да сигнализират на телефон 112 или в съответната специализирана ветеринарна служба.

Порожанов: И в стадото на баба Дора има чума, евтаназията се отлага

Предприемането на действия по изграждане на съоръжение за непреминаване на дивите свине през сухопътната граница на България с Румъния идват след констатираните огнища на заразата в северната ни съседка. 

Също така обособяват се места за първична преработка на отстреляните диви свине и изграждане на съоръжения (ями) за отпадни животински продукти.

Разпределени са комплекти за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са обучени лица, които ще вземат тези проби, като е предвидено във всяка ловна дружинка да има по двама души, преминали такова обучение.

Разпределени по ДГС и ДЛС са хладилници за специално за съхраняване на пробите, взети от отстреляните животни. Определен е редът за придвижване на пробите.

На 24 юли 2018 г. в Изпълнителна агенция по горите ще бъде проведено заседание на Ловния съвет.

Порожанов: Оставка няма да подам

Увеличават компенсациите за умъртвения добитък

Смърт в Странджа, сълзите на баба Дора не трогват БАБХ

По-рано днес бе съобщено, че стартира 

обеззаразяването на пътища в Пловдивска област с дезинфекционния препарат "Виркон S " като превенция срещу разпространяването на чума по животните. Това се реши на среща в областната управа.

Ще бъде дезинфекциран районът на магистрала "Тракия" при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица, както и пътя за Асеновград.

Екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника, ще пръскат посочените места, както и по-големите паркинги в Пловдив.

На места започва и разяснителна кампания, която да обясни предприетите мерки за превенция.

Полицейски екипи на входно-изходните артерии ще следят за незаконно транспортиране на животни.

Инструктират се и ловните дружинки да вземат проби от дивите животни при отстрел, те имат необходимите хладилни чанти. Как точно изглежда обстановката, ще стане ясно на 24 юли на съвещанието на епизоотичната комисия. 

Животновъдите затварят пътища, искат оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@