16

„Оставка няма да подам“. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов в отговор на искането той да напусне поста си, направено от лидера на БСП Корнелия Нинова, която го обвини заедно с премиера Борисов за създалата се ситуация покрай чумата по овцете в Ямболско и Бургаско.

Увеличават компенсациите за умъртвения добитък

Животновъдите затварят пътища, искат оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

„Никой не би ѝ отказал информация за едно или друго, но тя не е поискана нито официално, нито неофициално за проби. В момента, в който излязоха резултатите от пробите, в момента, в който се стартираха нещата за първите две огнища, лично изпратих екип от министерството в централната лаборатория да прегледат начина, по който са направени изследванията. Взех копие от протоколите. С потвърждението на първата проба от Франция. Оставка няма да подам. Не смятам, че съм направил нещо незаконно. Ние сме в едно правителство, в което аз лично съм поканен от Бойко Борисов. В момента, в който той каже, че съм дотук не е нужно да подавам каквото и да е оставка“, заяви Порожанов.

Той коментира и исканите от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оставки на заместник- министър д-р Цветан Димитров, Бойко Синапов, ресорен съветник на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели” и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ.

„Цветан Димитров и още двама директори да си подадат оставката, защо? Защото сектор животновъдство от 10 години бил в криза. Неслучайно той се подпомага във всяка държава-членка. Държавата не е единствената, която трябва да оправя този сектор. Затова са тези асоциации, трябва да има селекция, развъдни дейности, които се извършват“, посочи Порожанов.

„Обезщетенията, които днес вече се получиха по сметките и на място на тези, които не са регистрирани земеделски стопани покриват не само стойността на евтаназираните животни. За овце и кози оценката на животно е не по-малка от 190 лева. За тези под селекционен контрол стойността на компенсация е не по-малка от 250 лева. Като за трите стопанства, които бяха под селекционен контрол в тези три населени места средната оценка на животно е 327 лв. Освен това субсидиите, които ще се получат тези с евтаназираните животни за обвързана подкрепа, където помощта варира между 50 и 83 лв. и преходната национална помощ, която е около 40 и няколко лева. Тя ще бъде получена от тези стопани при изплащането ѝ през месец октомври на база на протоколите за форсмажор. До момента имаме издадени 7 такива протокола“, уточни Порожанов.

„Досега са умъртвени 4000 животни, като още над 100 трябва да бъдат приспани. Това ще се случи, след като спадне напрежението в района, защото в момента хора пречат на служителите на БАБХ да си свършат работата“, добави той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@