6

М инистърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви в Минисерски съвет, че е постигнато съгласие по отношение на допълнителното финансиране за разходи за заплати през тази година. То ще бъде 30 млн. лв. – 18 млн. лв. за общинските болници и 12 млн. лв. за областните, информира Агенция „Фокус“.

„Общото увеличение на базовия бюджет, с което ще разполагат областните и общинските болници е 66 млн. лв. От тях 28 млн. лв. са за общинските болници и 38 млн. лв. са за областните болници“, обяви здравният министър.

„С този ресурс на първо място ще дадем възможност за увеличение на заплатите на работещите в общинските и областните болници”, подчерта министърът, цитиран от NOVA. Той допълни, че

в общинските лечебни заведения това повишение ще е между 25 и 40%. Между 10 и 15% е увеличението при областните болници.

Най-голямо ще бъде увеличението при работещите в малките болници. От сдружението на общинските болници заявиха, че са доволни и това е една стъпка, която ще помогне за подобряването както на малките лечебни заведения, така и на работещите в тях.

„Освен финансово подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделяни средства и за нормалното функциониране на общинските болници, тъй като те извършват редица дейности“, поясни още Ананиев.

Той отбеляза, че

на срещата със Сдружението на общинските болници са разгледани и проблемите на областните болници.

„Областните и общинските болници имат сходни проблеми – финансови и свързани с персонала“, каза още министърът и допълни, че срещата в МС при премиера Бойко Борисов са присъствали и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@