56

Б олници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. „Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът. До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

Здравният министър заяви, че ще предостави мерки за оказване на помощ на общинските болници. 

"Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс. Това е абсурд!". Така министърът на здравеопазването Кирил Ананиев коментира готвения нов протест на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“, съобщава БГНЕС.

Недоволството на медиците е насочено към работата на Здравната каса, която според тях е намалила финансирането на нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.

„Тези мерки, които сега ще разработим, мисля че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест“, категоричен бе Ананиев.

Броят на трансплантациите в страната остава нисък, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министър Ананиев взе участие в инициирано от опозицията разискване в парламента, в рамките на което информира народните представители относно организацията на трансплантационното лечение в страната ни.

В рамките на изказването си той поясни, че националната политика по здравеопазването е свързана с преодоляването на няколко важни предизвикателства в сферата на трансплантациите, сред които насърчаване на донорството, осигуряване на условия за извършване на белодробна трансплантация у нас, изработване на национална програма за трансплантации и план за нейното реализиране.

„Ангажирахме се да изпълним стратегически мерки за развитието на модерна програма за трансплантации в България, която следва да бъде подкрепена от обществеността, за да можем да осигурим съвременна трансплантация на българските пациенти“, подчерта здравният министър.

Данните за донорството у нас обаче са красноречиви – през 2018 г. общият брой на трансплантираните пациенти е 42. От тях 25 са бъбречни трансплантации, 4 сърдечни и 13 чернодробни.

„Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг, както в България, така и в световен мащаб. През периода 2010-2018 г. в България броят на отказите от близките на донорите е до 20% от общия брой нереализирани и нереализирани донори годишно. Една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство“, обясни Ананиев.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се у нас от трансплантация на бъбрек е 1039 души. Нужда от черен дроб имат 47 пациенти, а от сърце – 447. За нов бял дроб чакат 15 пациента.

Здравният министър припомни, че за целите на насърчаване на донорството на 31 октомври той е провел среща с Негово светейшество патриарх Неофит. „Българската православна църква излезе с решение в подкрепа на благородния акт да дариш живот. Получихме подкрепа и на останалите представители на официално признатите вероизповедания в страната“, уточни Ананиев. Министерството подготвя и национална медийна кампания в подкрепа на донорството, която ще стартира през този месец. Основната ѝ цел ще бъде да привлече вниманието на българските граждани към донорството на органи и ползите от него за спасяването на човешки живот.

През 2019 г. пък държавата ще спомогне за обучението на български медицински специалисти и координатори в сферата на белодробната трансплантация. Между България и Австрия вече е подписано и споразумение за това, по линия на „Евротрансплант“.

По време на разискванията здравното министерство получи и редица критики от опозицията. „Организацията е на изключително ниско равнище в България. Обгрижването на един болен с мозъчна смърт изисква огромна концентрация и себеотдаване на екипите. Те споделят, че при тази форма на организация и контрол и при липса на финансиране, никой няма желание да продължи тази работа“, посочи проф. Георги Михайлов от БСП.

Според него има редица мерки, които страната ни трябва да предприеме, за да подобри донорската ситуация в страната. Една от тях е избягването на териториалните различния, а за пример проф. Михайлов посочи град Варна, където до момента е извършена само една единствена трансплантация на орган. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@