89

С финансирането на поредния рестарт на АЕЦ „Белене” ще се случи познатата през 1987-88 г. история - българското правителство взима пари от Запад и ги дава на Изток, коментира за Радио „Фокус” Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Спецсъдът върна делото срещу Румен Овчаров

Борисов говори с Путин за АЕЦ „Белене“

Петкова: Има сериозен инвеститорски интерес за ”Белене”

Станчев прогнозира, че новият инвеститор на АЕЦ „Белене”, който и да е той, няма къде да продава електроенергия на тази цена, на която може да се откупи строежът и определи като най-реалистична оценката за 10-15 години за 11 евроцента на киловатчас.

Според икономиста това автоматично превръща проекта в пазарно безсмислен и поставя въпроса за неговото подновяване.

„Нямам друго обяснение освен, че и това правителство се опитва да разглежда този проект като дойна крава. Или го правят приятели на това правителство. Със сигурност към основната цена ще трябва да се поемат и системните връзки, които са около 4 милиарда евро. Ако правителството поеме тези разходи, те ще бъдат разходи на българските данъкоплатци или на потребители на електроенергия”, посочи Станчев.

„Тоест, няма да се изпълнят пазарните условия. Ако все пак се стигне до осъществяване на този проект, тогава инвеститорът би трябвало да поеме разходите по извеждане от експлоатация”, подчерта икономистът.

„В момента България има най-малко заделени средства във фонда за извеждане от експлоатация и за складиране на отработено ядрено гориво. Те са някъде под 100 млн. лв. на година, което прави енергията у нас евтина. Но така или иначе тези разходи ще паднат върху плещите на българските данъкоплатци и потребители на електроенергия”, коментира Станчев.

Според него присъствието на китайски инвеститор играе ролята на параван, за да се покаже колко голям е интересът към проекта.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@