5

С тотици мъже се осмелиха да скочат в ледените води на реки и езера в цялата страна в опит да извадят Богоявленския кръст.

В Калофер стотици мъже влязоха в ледените води на Тунджа. В Зверино също се игра ледено хоро. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЗВЕРИНО В ГАЛЕРИЯТА

Богоявление в село Зверино

В София първи до кръста, хвърлен в замръзналото езеро в кв. „Дружба“, отново стигна Вячеслав Борисов. Той е взимал участие в ритуала цели осем пъти, а в три от тях е успявал да улови кръста. „Осем години поред скачам, за да спазвам българската традиция. Успях да извадя кръста с мерак и късмет“, сподели смелчакът след като излезе от ледените води на езерото. Според него за това не се изисква специална подготовкa, а е достатъчно човек да се зареди с вдъхновение от близките си хора. Той работи като воден спасител сега. 

За себе си и своите близки той пожела много щастие и емоции през новата 2019 година.

Тази година в езерото в „Дружба“ за кръста отново скочиха около 50 души. Най-възрастният от тях бе на 77 години, а най-младите – двама младежи на по 18 години. През цялото време за безопасността на всички се грижиха водолази от ПБЗН и екипи от БЧК.

​„Осем години поред скачам, за да спазвам българската традиция. Успях да извадя кръста с мерак и късмет“, сподели смелчакът след като излезе от ледените води на езерото. Според него за това не се изисква специална подготовкa, а е достатъчно човек да се зареди с вдъхновение от близките си хора.

Въпреки че възнамерява и догодина да се пробва да извади Богоявленския кръст, той сподели, че трябва да бъде даден шанс и на останалите млади момчета, които искат да направят това. Вячеслав е категоричен обаче в едно – всяка година, в която скача за кръста, за него е много щастлива.

Източник: БГНЕС

В Благоевград 23-годишният Илиян Томанов спаси Богоявленския кръст, хвърлен във водите на река Бистрица. Томанов, който е състезател и Европейски шампион по таекуондо, хваща кръста за втора поредна година. В плитките води на реката нагазиха около тридесетина души, а по традиция младежите от "Плаж-махала", облечени в народни носии, играха хоро в реката заедно със спасителя на кръста. „Да бъдем малко по-добри хора и тогава нещата ще се получат“, бе краткото послание, което Илиян Томанов отправи към всички.

Източник: БГНЕС

31-годишният Стефан Гадьов от Свиленград пък спаси Богоявленския кръст в Пловдив. В родния си град той вече два пъти е вадил кръста, за пръв път тази година се гмурка в Марица в рамките на Пловдив, и пак успя.

Хиляди пловдивчани изчакаха митрополит Николай да се върне от Кърджали и да хвърли кръста във водите на река Марица днес. 60 скочиха във водите. 

Преди това бойните знамена бяха осветени в катедралния храм "Света Богородица" в Стария град, а после пренесени с тържествено военно шествие до моста на Марица. За разлика от друг път, церемонията днес не продължи дълго, а кръстът пък бе намерен и изваден за рекордно късо време - само за десетина секунди. И двата бряга на Марица и мостът до панаира бяха препълнени от хора, които наблюдаваха ритуала.

16-годишният Борислав Палашев хвана Богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Той е ученик в Езиковата гимназия в града и се бори за кръста втора поредна година, а при излизането си от водата определи постижението като сбъдната мечта.

Отново младеж, но този път на 18 години, успя да улови кръста във Варна. Александър Матев е ученик в Руското училище в града и тренира водна топка, а в ритуала по спасяването на Богоявленския кръст участва за втори път.

27-годишният Стефан Митев извади кръста от водите на шуменското езеро.

Митев е пожарникар, пожела здраве и благополучна година. 

В Стара Загора за кръста успя да се пребори 27-годишният Калоян Лазов, който участва в ритуала за първи път. Общо 24 старозагорци се опитаха да извадят Богоявленския кръст, а най-младият от тях бе само на 13 години.

След улавянето на кръста мъжете извиха хоро във водата и изпяха химна на България, съобщиха от Областната администрация.

Преди това Старозагорският митрополит Киприан и съслужение със свещеници от епархията отслужи празнична Света литургия в катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“.

В двора на храма бяха осветени бойните знамена на военни формирования. В парка „Йордан Капсамунов“, където се събраха стотици старозагорци, старозагорското свещеничество отслужи празничен водосвет. 

Източник: БГНЕС

В Ямбол смелчаците бяха 20, но най-бърз се оказа Стефан Стефанов. Той скача в ледените води на Тунджа за девета поредна година, а цели седем от неговите опити са успешни.

Традиционно, победителят получи парична награда и от кмета на Ямбол Георги Славов, съобщиха от община Ямбол.

Тази година за кръста скочиха 20 смелчаци, на които архиерейският наместник архимандрит Димитрий подари по един дървен кръст за здраве.

Отбелязването на Богоявление бе предшествано от тържествен ритуал по освещаване на бойните знамена на Българската армия и литийно шествие до моста на река Тунджа. 

23-годишният Пламен Атанасов спаси Богоявленския кръст в Русе, за който в река Дунав скочиха общо 16 мъже. 

Заместник-областният управител го награди с икона, изобразяваща Св. Богородица Троеручица, като в двата долни края бяха изобразени Св. пророк Йоан Кръстител и Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец. От своя страна кметът на община Русе Пламен Стоилов връчи на Пламен Атанасов хавлия и парична награда. Негово Високопреосвещенство Наум дари победителя със сребърно синджирче с кръстче. Тази година, желаещите да извъдят първи кръста от ледените води на р. Дунав при Русе бяха общо 16. 

28-годишен мъж извади кръста от водите на река Чая в Асеновград.

Мартин Пеев се включил в ритуала за осми път. 

16-годишният Борислав Палашев хвана богоявленския кръст във водите на река Марица в Пазарджик. Той е ученик в Езиковата гимназия в града и се бори за кръста втора поредна година.

При излизането си от водата той заяви, че за него това е било мечта и се радва, че е сбъдната. 

Източник: БГНЕС

Нека днес да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Нека църквата и народът, войнството и държавността заедно и вярно, следвайки заветите на нашите предци, отново да изпросим от Бога Неговата велика милост. Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит по време на освещаването на бойните знамена.

Нека днес извършеното освещаване бъде за всички нас проява на Божията милост и подкрепа за целия наш народ и общество. С благодатната помощ на Всесветия Дух да надграждаме стореното и постигнатото от поколенията преди нас, подчерта патриарх Неофит и добави: Пресветлият празник на светото и славно Богоявление отново ни събира заедно, в обща молитва и богослужение, с които и тази година да засвидетелстваме пред Бога нашето единство и упованието си в Неговия благ промисъл за всеки от нас и цялото ни общество. Църквата и народът, войнството и държавността сме заедно, та вярно следвайки заветите на нашите предци отново да изпросим от Всеподателя Бога Неговата велика милост над нас и човеколюбиво благоволение към Църквата и държавата в свидното ни Отечество. И тази година в прокимена от последованието на Великия Богоявленски водосвет, заедно с Псалмопевеца тържествувайки възкликваме и ние: „Господ е моя светлина и мое спасение; от кого ще се боя? Господ е крепост на моя живот, от кого ще се плаша? Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас и през Новата 2019-та година от Рождеството по плът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос! За много и благословени години! 

Традиционният ритуал по освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия бе проведен пред паметника на Незнайния воин в София.

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия, а под звуците на гвардейския духов оркестър положи венец пред Паметника на Незнайния воин. На ритуала присъстваха още зам.-председателят на парламента Емил Христов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа”, ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Русия може да влоши отношенията си със САЩ в такъв случай

Свят Преди 5 часа

Рябков заяви, че Москва ще предприеме икономически и политически ответни мерки, ако руските активи бъдат конфискувани

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 10 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Съученици, учители и близки на 15-годишния Филип, който загина блъснат от автомобил на пешеходна пътека в София, се събраха на мирно шествие в София.

Родителите на прегазения Филип: Отнеха ни мечтите и слънцето, крайно време е агресията да спре

България Преди 10 часа

Граждани се събраха на протест пред Съдебната палата преди делото за смъртта на 14-годишното момче

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

Либерализацията на пазара на ток се отлага за 1 юли 2025

България Преди 10 часа

Решението беше взето със 152 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", БСП и ИТН

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 10 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 10 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 10 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 11 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие