41

П ентагонът изпрати на Конгреса в САЩ списък с проекти, които биха могли да бъдат засегнати от решението на президента Доналд Тръмп да обяви национално извънредно положение и да пренасочи военни фондове, за да плати за гранична стена с Мексико.

Един от проектите в списъка е за изграждането на склад за муниции край полигона до Ново село в България, като за целта са предвидени 5,2 млн. долара.

Общата стойност проектите, които могат да бъдат засегнати от политиката на американския президент е 12,9 млрд. долара.

От Пентагона подчертават, че става въпрос за незадължително финансиране. Т.е. договорите за въпросните проекти все още не са сключени.

По отношение на Ново село, изграждането на склада за муниции е предвидено за 2020 г.

„Строителството по югозападната граница е необходимо за подпомагане на мисията на военния персонал, поддържан от Министерството на вътрешната сигурност, а някои проекти в рамките на този фонд могат да бъдат използвани за финансиране с до 3,6 милиарда на изграждане на бариера”, коментира пред Си Ен Ен (CNN) говорителят на Пентагона Джо Букчино.

В документа, изпратен от военното министерство на САЩ, обаче няма почти никакви насоки за това кои от стотиците изброени проекти ще бъдат спрени или забавени, за да се прехвърлят средства за построяване на стената.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@