28

С лужебният министър на икономиката Кирил Петков е отправил покана за среща-разговор към най-големите кредитополучатели на Българска банка за развитие (ББР), съобщиха от министерството. Поканата е изпратена до всички 8 фирми.

Начало на срещата е в 10.30 ч. на 28 май 2021 г.

Срещата-разговор ще бъде заснета и публично достъпна на следните линкове: на "Фейсбук" страницата на министерството на икономиката на адрес - https://www.facebook.com/economicministrybg и на Youtube канала на министерството на икономиката на адрес - https://youtu.be/OInN8trFqNw.

Към момента в Българската народна банка /БНБ/ няма подадено ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на Българската банка за развитие /ББР/, съобщиха от пресцентъра на централната банка.

Издаването на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция следва процедурата и сроковете съгласно Закона за кредитните институции и Наредбата, се напомня в прессъобщението.

Във връзка с постъпили многобройни запитвания относно намеренията за промени в ръководството на ББР, Управителният съвет на БНБ информира, че на 11 май 2021 г. - ден преди датата на назначаване на служебното правителство съгласно указа на президента - в БНБ са постъпили искания от Кирил Петков за предварително одобрение за членове на надзорния съвет на ББР по Наредба номер 20 на БНБ за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции (Наредбата) и от Стамен Янев, председател на Надзорния съвет на ББР, за предварително одобрение за членове на управителния съвет на ББР по Наредбата.

Същите искания са били оттеглени от министър Кирил Петков и Стамен Янев, председател на надзорния съвет на ББР, на 21 май 2021 г., посочват от БНБ.

По-рано днес служебният министър Кирил Петков уволни членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР) Митко Симеонов и Велина Бурска.

От днес Българската банка за развитие остава без надзор,

надявам се, БНБ ще ни даде възможността това бързо да се коригира. Заменяме хора от Агенцията за приватизация с топексперти от най-добрите университети в света, заместваме хора, които са раздавали или одобрявали от името на принципала кредити, които са необясними за мен. Това обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на среща-разговор с председателя на Надзорния съвет /НС/ на ББР Стамен Янев, цитиран от БТА.

От днес, след това интервю, ще дам моето нареждане за уволнението

на Митко Симеонов и на Велина Бурска. Това означава, че след днешна дата, те, дори преди да е вписано в търговския регистър, ако направят някои действия, подобно на тези, които са били извършени по тяхно време, те ще имат съдебна отговорност, каза министърът.

Още днес ще внеса към вас предложение и, надявам се, вие да се срещнете с тези хора и да оцените дали те могат да заемат тази длъжност, обърна се министърът към председателя на НС на ББР и допълни, че иска да замени "хора, които имат опит в Агенцията за приватизация" с Васил Щонов и Валентин Михов.

От днес тази банка няма да има опериращ надзор докато БНБ оцени дали са подходящи тези двама членове, които се надявам, ако вие решите да предложите, и най-накрая тази банка да влезе в истинските си задачи - конкурентоспособност, иновации, малки и средни предприятия, а не раздаване на пари "на калпак" на някакви фирми, коментира министърът. Той съобщи, че утре са поканени на среща представителите на фирмите, получили осемте големи кредита.

Срещите на министъра трябваше да се проведат поотделно с всеки от 3-членния НС на банката.

Първата трябваше да е с Митко Симеонов - заместник-председател на НС на ББР, следващата - с Велина Бурска - член на НС, и последната е със Стамен Янев. Министърът съобщи, че Митко Симеонов и Велина Бурска са го уведомили писмено, че няма да участват в срещата-разговор, като цитира текст от писмото, където се посочва, че "няма да присъстваме на насрочената днес нова среща-разговор, наречена, по ваши думи, цирк".

Днешната среща не е цирк, съжалявам, че другите двама членове не дойдоха,

защото за мен това е начинът, по който прозрачността влиза във всички места, където трябва да отиде, каза министърът и допълни, че за него не е прозрачно, ако се промени един надзор с друг "в затворена стая". Срещата на министъра беше предавана онлайн. Това че се съгласихте да дойдете тук, а вашите двама колеги - не, донякъде за мен показва къде липсата на прозрачност се крие, обърна се министърът към Янев. Той попита Стамен Янев от колко време е председател на Надзорния съвет. Янев уточни, че е бил избран за председател на НС на 28 август 2020 г. За този период от девет месеца мога да докладвам, че е имало приблизително 36 заседания на НС, като на една трета от тях, за съжаление, отсъствах поради заболяване, допълни Янев.

Министърът посочи, че причината за това изслушване е, че осем клиенти на банката са получили 946 млн. лева кредити,

или средно всяка една от компаниите е получила над 100 млн. лева. Той определи това като обезпокоително, защото не кореспондира със Закона за ББР, с Устава ѝ и напомни, че банката трябва да финансира малките и средните предприятия, особено по време на ковид кризата. Министърът добави, че реално тези кредити са дадени по времето на Митко Симеонов и Велина Бурска. Министърът изрази и притеснението, че около получателите на тези кредити има доста въпросителни за управлението, прозрачността и собствеността им.

Министърът попита Янев колко от осемте кредита са минавали през НС, когато Янев е бил председател.

Янев уточни, че за периода на неговата работа не са били разглеждани и одобрявани кредити, посочени в списъка на големите кредитни експозиции в банката. През цялото време съм се опитвал да получа повече информация за големите кредитни експозиции, кое е приоритетно за банката и кое не е, като на тази база, тъй като възможността за формални отчети не срещна разбиране сред колегите, и прецених, че през "меки" мерки, свързани с това да се изисква допълнително информация, да се кани УС на заседанието на НС, за да бъде обяснено за отпусканите по-големи кредити, каза Янев. В отговор на уточняващ въпрос от министъра дали изисканото от Янев УС да докладва кредитните експозиции на НС за по-големите кредити не е било обичайна практика преди, Янев посочи, че е останал с впечатлението, че има затруднена комуникация между надзорния и управителния съвет. Той допълни, че в периода, в който той вече е председател на НС, постепенно се е създала практиката, когато има заседание на НС, УС също да присъства и да обяснява целесъобразността, бизнес стратегията зад кредита, и доколко това финансиране би могло да подпомогне целите и приоритетите на банката.

Експозиции към един клиент или група свързани клиенти с размер, надхвърлящ пет процента от собствения капитал на банката, се предоставят от Управителния ѝ съвет само след разрешение на Надзорния съвет, предвижда Уставът на ББР, публикуван на интернет страницата на банката. В Устава на банката е посочено, че основният капитал на ББР е 1,4 млрд. лева.

Министерството на икономиката предостави списък на осемте най-големи кредитополучатели от ББР

- кредити с размер над 140 млн. лв.: "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД, "Роудуей кънстракшън" АД, кредити с размер над 115 млн. лв.: "Маркет инвестмънт" АД (Техномаркет), "Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД, кредити с размер над 60 млн. лв.: "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД, "Инса Ойл" ЕООД.

Министърът се поинтересува и от това как е работил одитният комитет на банката, като Янев посочи, че комитетът е бил много рядко сезиран. За целия ми престой нямахме никаква комуникация, допълни Янев и заяви, че затова е предложил смяна на състава му.

Вчера с решение на министъра на икономиката беше сменен съставът на одитния комитет на банката.

Новите членове на одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферите на задължителния контрол над кредитни институции и поддържането на прозрачна финансова отчетност, съгласно най-добрите европейски и национални практики и задължителни правила, посочват от министерството.

Министърът съобщи, че е внесено в БНБ предложение за нов Устав на ББР, в който се залага максимален кредит от 5 млн. лева,

който банката може да дава. Трябва да следим, ако някой някога реши отново да вдигне този лимит, тази банка е на всеки едни от нас, коментира министърът. Друго предложение, което се очаква да се реализира още през следващия месец, е "да се пусне ликвидност към малките и средните предприятия по начин, по който те да го усвояват" по съществуващата програма на ББР, която, по думите на министъра, не е напълно усвоена заради пречки.

Срещата на министъра на икономиката с надзора на банката е в качеството му на орган, упражняващ правата на държавата в общото събрание на ББР, за да се осигури прозрачност в дейността на банката.

 

Служебният министър промени състава на одитния комитет на ББР

Прокуратурата проверява 22 сигнала от Комисията по ревизия

Това са осемте най-големи кредитополучатели от ББР

Параходство БМФ с позиция за кредитите от ББР

Министър Петков: Комисия влиза в ББР

Коментари 28
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

28 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 2 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 3 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 3 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

Главчев се срещна с близки на отвлечените български моряци от Galaxy Leader

България Преди 3 часа

Главчев: Търсим всякакви варианти за освобождаването на хората

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 4 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 4 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 4 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 4 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 5 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 5 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 5 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 5 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове