31

Ш ерпите и китайците, които търсят Боян Петров, не са намерили българина, но са открили инструменти и материали, вероятно използвани от него. Оборудването и всичко намерено ще бъде анализирано от спасителите, е последната информация от акцията. 

Боян Петров изчезна на 3 май в опит да покори 8-хилядния врух Шиша Пангма. 

Спасителният екип се завръща в Базовия лагер. Хеликоптерите не можаха да излетят заради лошото време. В зависимост от анализа на спасителите ще се реши дали спасителната операция ще продължи. 

Спасителите са изразили своето разочарование, казвайки, че се опитват да стигнат до Базовия лагер, но времето е било лошо. Те са били в готовност да тръгнат в 6 сутринта, съобщи Деян Петков от екипа на Боян Петков, пред БНР

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕКСПЕДИЦИИ НА БОЯН ПЕТРОВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Екипът от шерпи и китайски спасители катерачи на практика стигна на 10 метра от върха на Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре. Днес те слизат наодолу.

Вчера бе намерен инсулинът на Боян Петров около Лагер 3. Предполага се, че палатка му там е била издухана от вятъра. От екипа му казват, че той оставял предмети, за да не му тежат. 

"Командирът на китайската част е професионалист, той когато бяха достигнати 10 метра от върха, той едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметът от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над кемп 2 след толкова дни – само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес вече времето се влоши сериозно", каза Кирил Петков, който е в Катманду и помага на спасителите. 

Над Лагер 2 се търси тяло, не жив човек

"Засега се насочваме към търсене между лагер 2 и лагер 3", заяви от своя страна Деян Петков, който организира експедицията.

"Последната стъпка от мисията е на връщане да може се проверят няколко точки и, ако нищо не се намери, което е по-голямата вероятност, мисията ще бъде прекратена", добави той.

Спасителите ще изкачат върха въпреки решението на жената до Боян Петров

Няма и следа от Боян Петров над Лагер 3

Дъщерята на Боян Петров с послание във "Фейсбук"

Вчера жената до Боян Петров поиска спасителите да не рискуват живота си и да го търсят от Лагер 3 надолу. Въпреки това бе направен опит да се изкачи върха. 

Боян Петров не е тръгнал да покорява връх Шиша Пангма, за да умира. За съжаление, чудо трябва да стане, за да е още жив. Това каза пред БГНЕС професионалният катерач Костас Канидис, стъпвал на Броуд Пик (8047 м). Алпинистът от Стара Загора на два пъти е участник в гръцки експедиции за изкачване на първенеца на света – Еверест, от север.

На такава височина човек може да издържи максимум 30-35 часа, без храна и течности. Това е зоната на смъртта, каза алпинистът. За мен нещастието е, че е направена грешна стъпка. Боян толкова лесно няма да се предаде дори в лошо време. Склоновете на Шиша Пангма са много стръмни и съм сигурен, че той не е седнал на едно место да чака, каза още алпинистът.

Според катерача има някаква логика в това Боян да не е взел сателитния си телефон, тъй като е обявил напълно самостоятелно изкачване.

"Боян Петров не е тръгнал, за да умира. Той безразсъдно няма да тръгне. Явно рязкото влошаване на времето му е изиграло лоша шега", каза още Канидис, който сподели, че е разговарял с Боян в Банско, преди да тръгне за Хималаите, за това, че понякога се давят най-добрите плувци. Тогава Боян го е уверил, че подхожда внимателно към върховете. 

Още за Боян Петров във видеото: 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@