135

С пасителите ще изкачат Шиша Пангма утре в търсене на Боян Петров. Това е последната информация от спасителната операция за българина, който е в неизвестност от 10 дни. 

Днес спасителите не са открили следи от него около Лагер 3 под върха, хеликоптерите също не са излетели, за да не застрашават живота на търсещите го. 

Шерпите и китайците ще търсят алпиниста въпреки решението на жената до Боян Петров да не се изкачва върхът. 

Спасителната акция утре ще започне рано и ще продължи 8-10 часа. 

БНТ съобщи, че двама китайски алпинисти и двама шерпи са открили инсулина на българина около Лагер 3. Петров е диабетик. 

По-рано във "Фейсбук" жената до Петров, която е майка и на второто му дете, съобщи, че от Лагер 3 нагоре той няма да бъде открит, но това застрашава живота на спасителите. 

Алпинистът изчезна на 3 май, докато изкачва 8-хилядника Шиша Пангма. 

"Вчера в много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес. От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите където има шанс да открият Боян жив ... 

Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни.

Поради големия поток от информация и коментари която витае, съм решила да опиша много подробно хронологията, фактите имената, кореспонденцията и цените. Още не съм решила дали да го направя в пост или в книга. Едно е сигурно-написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!

Вчера спасителите изкачиха маршрута до Лагер 3, но не откриха следи. Няма я и палатката на българина, която преди няколко дни беше забелязана в същия лагер.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЕКСПЕДИЦИИ НА БОЯН ПЕТРОВ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Без резултат вчера бяха и двата полета на хеликоптери над района. Днес те няма да летят, заради безопасността на спасителите, които ще са по склона. На по-ниския лагер 2, има голяма група, която също се очаква днес да продължи издирването.

Какво написа и дъщерята на Боян Петров

Оказва се и че спасителите, тръгнали да търсят Боян Петров, не са се свързали с Базовия лагер под 8-хилядния връх. Няма обаждане от тях от сутринта. Хеликоптерите са в готовност да излетят, но понеже обаждане от шерпите няма, те са в изчакване. По-късно стана ясно, че все пак са се свързали. 

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на алпиниста Боян Петров, увериха, че са направили всичко възможно с вчерашното търсене. Прелетели са над връх Шиша Пангма, но следи от българина не са намерени. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия.

Боян Петров не е в Лагер 2

Разрешиха на хеликоптерите да излетят за Боян Петров

От хеликоптерите беше видяно, че там има две палатки, но по-късно, когато на мястото стигнаха спасителите по земя, откриха палатките празни.

Групи от алпинисти има по целия маршрут от Базовия до втория височинен лагер под връх Шиша Пангма, където продължава спасителната операция. В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх.

Любомир Попйорданов от Асоциацията по алтернативен туризъм заяви, че към този връх няма много експедиции, и че спасителната операция е започнала късно.

„Не е връх, към който има голям интерес за изкачване, защото не е Еверест, К2, Анапурна, не са тези върхове, които имат някаква слава. Освен това се намира в Китай, където достигането на върховете и организирането на експедиции е свързано с повече условности и трудности”, заяви той пред "Събуди се" по NOVA.

Повече за българина тук

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@