8

О сновният въпрос е друг. Няма нищо лошо политик да има един, два или три апартамента. Проблемът е откъде са доходите му. Тук ни правят всички на идиоти".

Това заяви в студиото на "Здравей, България" по NOVA социологът Кънчо Стойчев.

"Проверката на моите доходи се прави мигновено. А колко време се бави тази на политиците? Съвсем отговорно казвам, че такава проверка не е сложно нещо", коментира още той.

В понеделник Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не установи нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки. На 19 юни са взети 7 решения по подадените сигнали, става ясно от сайта на КПКОНПИ.

КПКОНПИ: Няма конфликт на интереси при имотите на властта

Проверката на апартаментите не е приключила. Приключи само проверката на КПКОНПИ, която трябва да установи дали има конфликт на интереси.

Това коментира Александър Владимиров от Института за дясна политика.

По думите му има три условия, за да има конфликт на интереси:

Лицето да заема обществена длъжност, да има възможност да облагодетелства тези, с които има взаимоотношения, в случая - фирмата продавач, и да има реално извършено облагодетелстване на една от страните. "По тези 3 линии се оказа, че няма конфликт на интереси", посочи Владимиров.

"Големият въпрос в тази тема е да разберем дали някой е използвал служебното си положение, за да се облагодетелства и да не плати данъци. Ако са купени апартаменти на безценица, въпросът е защо това се е случило. Ако са купени за много пари, но е декларирано, че се продават или купуват на по-ниски цени, за да се спестят данъци, пак е проблем за държавата”, коментира  Владимиров.

Според него оттук нататък е важно проверките на НАП и прокуратурата да продължат.

"Конфликт на интереси няма, но всички като общество усещаме, че има нещо нередно в това, че политиците по някакъв начин успяват да си купят по-евтини апартаменти", коментира Владимиров.

Още от дискусията вижте във видеото по-горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@