47

П роектът ми за Конституция е много сериозен и изисква легитимно Народно събрание.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след церемонията по 30-годишнината от създаването на демократичната конституция на Република България.

Президентът обаче бе лаконичен и единствено допълни, че "е въпрос на дебат и много прецизиран анализ дали промените трябва да включват изваждането на Прокуратурата от съдебната власт", информира "Фокус".

Когато някой ревизира сегашната конституция или има амбицията да прави нова, трябва да изхожда задължително от постановката, че човекът е основна конституционна ценност и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права, каза президентът в словото си на тържествено отбелязване на 30-годишнината от създаването на Конституцията на България в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Честванията се провеждат под патронажа на държавния глава.

Румен Радев заяви, че е важно да имаме улеснен достъп до конституционното правосъдие, защото това е гарант всеки гражданин да се чувства пълноценен, силен като личност, че може да има принос в развитието на конституционния модел.

Президентът отбеляза и въпроса за гражданското образование и допълни, че ако можем да кажем, че сме научили нещо за нашата република и демокрация през последните 30 години, то е, че те не могат да се крепят само и единствено на този основен закон, колкото и той да е уместен, научно обоснован и справедлив. Ние трябва да си задаваме и въпроси, защото и демокрацията, и републиката са сами по себе си проекти, които трудно достигат до своята съвършена форма, но изискват ежедневно да защитаваме всяко посегателство срещу конституционните ценности, каза Радев.

Сред въпросите Радев посочи: - достатъчно ли работим с младите хора, така че те да разберат и да са наясно кои са основните стълбове на демокрацията и на свободата; в какво се състои легитимността на нашите политически институции, така че хората да не се подлъгват по популистки вождове и идеи, особено предизборно; познаваме ли своите права, но и своите конституционни задължения и разбираме ли практическите аспекти на разделението на властите, така че да имаме като граждани реалистични очаквания от всяка една институция, за да можем да искаме отчетност и отговорност когато видим, че тя се отклонява от своите конституционна мисия. Румен Радев каза още, че основният проблем е не просто в образованието, а в личния пример, ангажираността и отговорността на политическия елит, на държавните служители, на гражданите за отстояване на ценностите, по които сме постигнали съгласие по най-важния обществен договор - българската конституция.

Президентът изтъкна в словото си, че изработването и приемането на конституцията преди 30 години е повратен в общественото ни развитие момент и тя ни поставя на картата на демократичните общества. Радев посочи, че тази конституция даде началото на дълбоки реформи в страната, тя не бе създадена като временна конституция на прехода, както постъпиха други държави по пътя на своето демократично развитие, а е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми, затова и ни преведе през трудни времена.

С нея станахме пълноправни членове на Съвета на Европа и на ЕС, ценностите, заложени в нея - демократично управление, върховенство на правото, равенство пред закона, защита на човешките права са ценности и на нашите европейски партньори, посочи Радев.

Тази конституция се превърна в стълб на българската държавност, каза президентът и допълни, че моделът на успешното държавно устройство представлява хармонична сплав между традиции и нови идеи. Нашата конституция от 1991 г., сравнена с предходните като изработване и приемане е суверенно дело, тази конституция е изцяло наша, каза още Румен Радев.

Тя се базира и на утвърдени модели на европейски конституции, но има своята собствена идентичност и се ползва със своя демократична легитимност, затова и тя е стълб на днешната българска държавност, каза президентът. За да бъде съвременната държава демократична, тя трябва да има и своите демократични принципи, заложени в своя основен закон и учредителите на нашата нова конституция зададоха посоката България да бъде демократична, правова и социална държава, каза още Радев.

Сега виждаме, че този път не е лек, няма и да е кратък, каза президентът и допълни, че свидетелства са и няколкото поправки и нарасналите очаквания в обществото за нови промени в конституцията, които да доведат до усъвършенстване и развитие на някои конституционни институти.

Сред присъствалите на тържественото отбелязване на 30 годишнината бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на КС Борис Велчев, конституционни съдии, народни представители от 7-ото Велико народно събрание, , ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, юристи, университетски преподаватели.

В Аулата на Софийския университет бяха подредени снимки на БТА от подписването на Конституцията.

Предизвикателствата и наследените проблеми от това служебно правителство са ужасно много. Категорично мога да кажа, че те се справят", така президентът Румен Радев отговори на въпрос от журналисти каква е оценката му за работата на служебния кабинет досега.

Държавният глава присъства на Тържественото събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България, което се проведе под негов патронаж в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във връзка с купуването на гласове за изборите държавният глава коментира, че задачата на служебния кабинет е да има честни и прозрачни избори, като неговото послание при представянето му е било "буквално да се води война с купения вот".

"Това е едно от най-грозните явления в нашето съвремие и се надявам полицията и прокуратурата да приложат всички мерки, така че най-сетне да тръгнем да решаваме този проблем", каза президентът.

Източник: БТА

За своя проект за промени в Конституцията държавният глава каза, че той е сериозен, но изисква "легитимно Народно събрание".

На въпрос дали би подкрепил промени в Конституцията, които изкарват прокуратурата от съдебната власт, той каза, че това е "въпрос на дебат и много прецизен анализ."

В събитието участваха и правосъдният министър Янаки Стоилов, съдии и политици.

Стоилов приветства с "добре дошли" създателите на Конституцията. По думите му тя цели България да бъде демократична, социална и правова държава.

"Ценностите и принципите й запазват своята валидност и днес. Да се вдъхновяваме от тях, за да работим за благоденствието и напредъка на народа", прикани правосъдният министър.

"Сградата на СУ е по-висока от тази на НС, проблемът е, че често в българската история част от обитателите й са били на по-голяма висота отколкото в другата. Да направим така, че да носят в еднаква степен достойнството на българския народ", призова Стоилов.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че Конституцията е стълб на българската държавност.

"Тя е повратна в нашето развитие и ни поставя на картата на демократичните общества. Не бе създадена като временна Конституция на прехода, а е пълноценен инструмент за държавно управление, ограничаван и контролиран от демократични механизми. Поведе ни през трудни времена и ни направи пълноправни членове на ЕС", сподели държавният глава. 

Според него основни насоки и цели сочат, че именно човекът е основни конституционни ценности и трябва да се насърчават всички усилия за защита и гарантиране на неговите права.

Коментари 47
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

47 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Фаворитите Петър и Галена напуснаха “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Симпатичният фермер и неговата любима са ексклузивни гости в подкастa “Един без друг”

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

"Демократическата партия ни приема за даденост": Предизборната борба в САЩ

Свят Преди 6 часа

В неделя Байдън ще продължи информационната си кампания, като ще говори пред чернокожи абсолвенти

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Станислав след Hell’s Kitchen: Чоткин изгради по-лесно меню и това му донесе победата

Любопитно Преди 7 часа

Станислав сподели, че като малък е бил палаво дете, а майка му често е ходила на родителски срещи

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Откриха тялото на един от заложниците в Газа

Свят Преди 7 часа

Армията потвърди, че 53-годишният Рон Бенджамин е бил намерен заедно с телата на други трима заложници

<p>Екстремна жега обхвана Югоизточна Азия&nbsp;&nbsp;</p>

Рекордно високи температури през април регистрираха в Югоизточна Азия

Свят Преди 8 часа

Природното бедствие стана причина за десетки смъртни случаи в целия регион

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

В Украйна влезе в сила спорният закон за мобилизацията

Свят Преди 8 часа

Законодателите се бавиха месеци наред и приеха закона едва в средата на април

<p>Ричард Гиър: Този филм резонира със собственото ми емоционално пътуване (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Ричард Гиър: "О, Канада" резонира със собственото ми емоционално пътуване

Любопитно Преди 9 часа

Актьорът казва, че се е върнал към чувствата, които е изпитвал след смъртта на баща си

<p>Румен Радев разговаря с президента на Косово, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев разговаря с президента на Косово

Свят Преди 10 часа

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Тестови полет на "Старлайнър" е отложен за пореден път

Технологии Преди 10 часа

"Боинг" залага много на тази тестова мисия, тъй като ако е успешна, то "Старлайнър" може да започне редовни мисии до МКС

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Екшън на "Шанз Елизе": Дързък обир за 78,9 милиона евро от магазин в Париж

Свят Преди 10 часа

Парижките прокурори съобщиха, че тече разследване

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия наложи вето на закона за чуждестранните агенти

Свят Преди 11 часа

Законът противоречи на конституцията на Грузия и на "всички европейски стандарти", каза тя

<p>Убит е командир на &quot;Ислямски джихад&quot; близо до Рафах</p>

Израел: Убит е командир на "Ислямски джихад" близо до Рафах

Свят Преди 11 часа

Израелски войници са убили няколко бойци при сблъсъци през последното денонощие

<p>Бивш директор на НСО с коментар за покушението срещу Фицо</p>

Бивш директор на НСО за покушението срещу Фицо: Реакцията на Словакия не беше на нужното ниво

Свят Преди 12 часа

Покушението срещу Роналд Рейгън е пример как охранител е застанал на пътя на опасността, каза ген. Красимир Станчев за NOVA NEWS

<p>&quot;Европейският съюз действа лицемерно&quot;&nbsp;</p>

Кремъл с коментар за забраната на четири руски медии: ЕС действа лицемерно

Свят Преди 12 часа

Русия твърди, че Западът е въвлечен в хибридна война срещу нея

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Тежка катастрофа с два влака в Белград, 13 са ранени

Свят Преди 13 часа

Инцидентът стана на около 4 километра от центъра на Белград