1

О т началото на годината няма затворена или спряна бензиностанция или газостанция заради нарушения, свързани с безопасността. Това съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Инспекторите от главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" (ГДИДТН) са наложили имуществени санкции на 13 юридически лица, стопанисващи съоръжения с повишена опасност, монтирани в проверените обекти, на обща стойност около 2500 лева.

Установените нарушения са както в големите, така и от малки бензиностанции и газостанции. Те се дължат на неизпълнение на разпоредби за безопасна експлоатация на съоръжения с повишена опасност (СПО) - допусната експлоатация на СПО, без да им е извършен технически преглед от орган за технически надзор, посочват в интервю за БТА ръководителите на три ресорни дирекции в от ДАМТН, които се занимават с контрола на подобни обекти в страната.

Освен ГДИДТН са потърсени за коментар и от ръководствата на главните дирекции "Контрол на качеството на течните горива" и "Метрологичен надзор". 

Това се случва след инцидента от края на миналата седмица в Румъния, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха десетки.

По-рано пред БНТ министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов съобщи, че контролът на газостанциите в България е добър. По повод инцидента в Румъния, министърът каза, че ДАМТН осъществява редовен и ефективен контрол над подобни обекти в България, като за половин година са били проверени над 1200 обекта.

От ДАМТН обясниха, че подобна експлозия в България е станала през 2011 г. в автомобилна газоснабдителна станция за компресиран природен газ, изградена на голям булевард в Пловдив. Експлозията е била предизвикана от техническа неизправност в една от буферните бутилки за зареждане на метан, но е била съпроводена само с материални щети.

Според ДАМТН сегашната нормативна уредба в България не се нуждае от промени, защото разпоредбите за безопасната експлоатация и техническия надзор са достатъчни. Много точно са разписани и задълженията на ползвателите на съоръженията с повишена опасност в разпоредбите на чл. 46 от Закона за техническите изисквания към продуктите, но трябва да се спазват, напомнят от ДАМТН.

Всяка година главна дирекция "Инспекция за държавен технически надзор" проверява общо 177 пълначни станции за транспортируеми съоръжения под налягане, 164 пункта за пълнене на бутилки с втечнен въглеводороден газ, 124 автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ и 1770 автомобилни газоснабдителни станции за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан. От началото на годината до края на юли инспекторите са проверили 86 пълначни станции за транспортируеми съоръжения под налягане, 90 пункта за пълнене на бутилки с втечнен въглеводороден газ, 53 автомобилни газоснабдителни станции за компресиран природен газ и 976 автомобилни газоснабдителни станции за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан.

Периодиката на проверките

Освен ежегодните проверки в посочените обекти, всяка година се проверяват газовите инсталации, монтирани в: пунктовете за пълнене на бутилки с втечнен въглеводороден газ, автомобилните газоснабдителни станции за компресиран природен газ и автомобилните газоснабдителни станции за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан. Веднъж на 8 години се изпитват на якост газовите инсталации, монтирани в: пунктовете за пълнене на бутилки с втечнен въглеводороден газ и автомобилните газоснабдителни станции за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан. 

На стационарно монтираните съдовете за съхранение на пропан-бутан, в посочените обекти, на всеки 4 години се извършват технически прегледи, а на 8 години - и с изпитване на якост.

Наложените санкции

След проверките са наложени принудителни административни мерки по отношение на разпоредбите за спазване на безопасната експлоатация и техническия надзор, приложими в автомобилни газоснабдителни станции за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан. Издадени са 12 писмени предписания и една заповед за спиране от експлоатация на съд, работещ под налягане.

За установените нарушения са съставени актове за установяване на административни нарушения: три за съдове, работещи под налягане, които са в експлоатация, без извършени технически прегледи, 12 за газови инсталации за втечнен въглеводороден газ пропан-бутан към автомобилни газоснабдителни станции, които са в експлоатация, без извършени технически прегледи.

Какво проверяват инспекторите

Проверката на автомобилните газоснабдителни станции обхваща външен преглед на състоянието на газовите съоръжения и инсталации; наличието на персонал с необходимата квалификация; спазването на изискванията на приложимата наредбата (за природен газ или втечнен въглеводороден газ); поддържането в изправност на газовите съоръжения и инсталации, в съответствие с приложимата наредба (за природен газ или втечнен въглеводороден газ). Инспекторите проверяват и за наличие на документацията, която трябва да се води и съхранява на обекта, и на документите от прегледите и изпитванията, чието извършване е задължение на ползвателя; както и за това дали е създадена организация за изпълнение на газоопасни работи и за ликвидиране на аварийни ситуации.

Качеството на течните горива

От началото на годината до 25 август контролните органи на главна дирекция "Контрол на качеството на течните горива" са извършили 844 проверки на обекти, разпространяващи течни горива на територията на страната. Инспекторите проверяват за спазването на разпоредбите на Закона за чистотата на атмосферния въздух (ЗЧАВ), Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), както и на Наредбата за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол, във връзка с осъществяване на контрол на качеството на течните горива (Наредбата). Изборът на обектите за проверка се осъществява чрез софтуерен продукт на случаен принцип при спазване на принципа на равномерност и равнопоставеност, без разграничаването им на големи и малки бензиностанции, уточниха от ДАМТН. 

От проверените обекти, бензиностанциите са били 747, петролните бази/данъчни складове - 2. Деветдесет и пет проверки на обекти са завършили с доклад, че не разпространяват течни горива. Бензиностанциите, данъчните складове и рафинериите в България, които подлежат на контрол са 3453. 

Резултатите от проверките

Инспекторите са установили 37 несъответствия с изискванията на нормативната уредба. От тях 30 са несъответствията с изискванията за качество, което представлява 2,43 на сто от взетите и изпитани проби, 7 за несъответствия с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво, което е 0,57 на сто от взетите и изпитани проби.

Най-често срещаните отклонения от изискванията за качество при гориво за дизелови двигатели е за показател "пламна температура", за автомобилен бензин - показател "дестилационни характеристики - край на кипене", коментират от Дирекцията.

Общото количество на изтегленото течно гориво от пазара за периода е 145 217,08 литра, от което най-много е било горивото за дизелови двигатели - 69 809,3 литра, следвано от автомобилния бензин - 41 819,78 литра, и други горива - 33 588 литра.

ДАМТН е издала от началото на годината до 25 август 25 наказателни постановления, с които са наложени имуществени санкции общо в размер на 540 000 лв., от които: 19 за установени несъответствия с изискванията за качество, 6 за установени несъответствия с изискванията за съдържание на биогориво в течно гориво.

Влезли в сила са 12 Споразумения за приключване на административнонаказателни производства по чл. 58 г, ал. 1 от Закона за административните нарушения и наказания след постъпили плащания в размер на 70 на сто от наложената имуществена санкция в общ размер на 112 000 лева.

Проверките на средства за измерване в бензиностанциите и газостанциите

От началото на годината до настоящия момент инспекторите от Главна дирекция "Метрологичен надзор" са извършили проверки в 778 обекта - бензиностанции, газстанции и метанстанции, при които са инспектирани 4056 броя средства за измерване - бензиноколонки, газколонки, метанколонки, нивомерни измервателни системи, разходомери, везни и манометри. Най-честите нарушения са използването на средства за измерване, на които не е извършена изискуемата периодична последваща проверка. За установените при метрологичния надзор нарушения са съставени 84 протокола за задължителни предписания и 122 акта за установяване на административни нарушения. Нарушения са установени при 48 юридически лица, като размерът на наложените санкции е общо 16 600 лв.

Нарушения се установяват както на големи така и на малки бензиностанции, като причините са най-често свързани с това, че не се заявяват своевременно за проверка средства за измерване, на които срока на валидност на предходната проверка е изтекъл или на такива, на които е извършен ремонт, посочват още от ДАМТН.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 1 час

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 2 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 5 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 6 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 7 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 7 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 7 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 8 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 8 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 8 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 8 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 9 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Руски съд пусна под домашен арест задържания журналист от Forbes

Свят Преди 9 часа

В петък беше съобщено, че Сергей Мингазов е арестуван по подозрения, че разпространява фалшива информация за руската армия

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 9 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 9 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян