39

М одернизацията на българската армия няма алтернатива. Невежеството в сферата на сигурността не само е опасно, но накрая винаги излиза скъпо. Така президентът Румен Радев коментира искането на Веселин Марешки за налагане на мораториум върху средствата за армията.

Радев заяви, че война между институциите няма.

"Има напрежение, но трябва да гледаме националните интереси и целите пред нас да бъдат такива, че гражданите да имат по-голяма сигурност и по-високо качество на живот", коментира президентът.

Радев бе на откриването на 13-ата специализирана международна изложба за отбранителна техника „Хемус 2018 – отбрана, антитероризъм и сигурност“ в Пловдив.

Министър Красимир Каракачанов също коментира мораториума - по думите му армията и темата за националната сигурност на Република България не са поле за евтин популизъм и призова депутата да прояви чувство за национална отговорност по тази тема.

Председателят на ВОЛЯ Веселин Марешки внесe в парламента проектoрешение за мораториум върху разходите за въоръжаване. От партията искат да се спрат проектите за купуване на нов тип изтребители и бронирани машини за 3,3 млрд. лева.

„Граничим с държави, с които сме приятели. Не мисля, че от някоя от тях имаме заплаха за нападение, особено по въздух. Това е излишен лукс”, заяви в „Здравей, България" по NOVA Веселин Марешки.

По думите му това е дезертьорство спрямо българския национален интерес и парите могат могат да бъдат изхарчени много по-полезно.

„Не смятам, че има заплаха за националната ни сигурност. Тя е много по-заплашена от бедността и корупцията, отколкото от някакви външни фактори. Първо да се справим с тези проблеми и след това, ако останат някакви пари, да ги даваме за излишен лукс”, заяви Марешки.

„Ние сме за оправяне живота в България, за инвестиране на тези пари в младото поколение, за да решим демографския срив. Когато останат пари, тогава да си купуваме луксозни играчки”, допълни той.

Марешки се закани партията му да иска оставката на военния министър Красимир Каракачанов.

„За грабежа с тези самолети няма да подкрепим правителството. Смятам, че това е краят на така наречените Патриоти”, допълни лидерът на ВОЛЯ.

„В управленската програма на ВОЛЯ, има такава програма, тя стои на официалния сайт на партията, в раздел "Отбрана", където има 6 точки, втората е: "Едновременно стартиране и реализация на трите модернизационни проекта във въоръжените сили – военновъздушни, сухопътни и морски”. Това коментира по-рано доц. Милен Михов, член на Комисията по отбрана в парламента.

До месец внасят проектите за модернизация на армията

Противник на доброволната казарма: Откъде ще дойдат средствата?

Каракачанов се сблъска с абсурда в армията

„Странно е защо г-н Марешки от вчера се отказва от сега декларираните програмни решения на собствената си партия”, коментира Михов. „Това е документ, който се нарича Управленска програма на ВОЛЯ, тоест отмята се от собствената си управленска програма”.

Що се отнася до ВМРО и Красимир Каракачанов, Михов заяви, че те винаги и навсякъде са говорили за възраждане на отбранителните способности на страната, силна армия, което включвало превъоръжаване с модерна техника.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@