1

Н ационалният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН иска да има отделно финансиране, за да не може ръководните органи на БАН да преразпределят средствата за НИМХ-БАН. Това каза пред журналисти асистент Орлин Георгиев - ръководител на отдела "Специализирани метеорологични измервания и хидрометеорологични методики" в НИМХ-БАН, след като излезе от среща с ръководството на БАН. 

Метеоролози от Националния институт по хидрология и метеорология протестираха пред сградата на БАН с искане за средства, за да не спрат от 9 юли синоптичните прогнози.

Пред протестиращите синоптици Орлин Георгиев каза, че "председателят на БАН прие обръщението на метеоролозите и се съгласи, че НИМХ-БАН е с големи специфики и е най-големият институт на БАН".

Планираната среща в 14.00 часа днес с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев остава, на която се надяваме да има решение и председателят на БАН подкрепя изцяло фундаменталното решение за финансирането на НИМХ, заяви Георгиев.

Той обясни, че отделянето на НИМХ- БАН зависи от законодателна инициатива, която да бъде направена с промяна в Закона за БАН, за да може Институтът да се финансира програмно-целево. Това финансиране може да е от Министерския съвет или от Министерството на образованието и науката, каза Орлин Георгиев.

Източник: БГНЕС

Той отбеляза, че отделянето на бюджета на НИМХ от общия бюджет на БАН трябва да бъде вписано и в Закона за БАН. Общото събрание на БАН утвърждава бюджета на Академията и бюджетната субсидия на отделните й институти, каза Орлин Георгиев. 

Подкрепата от ръководството на БАН не ни е достатъчна и затова очакваме среща с министъра на образованието, на която да обясним каква е спецификата в дейността на НИМХ-БАН, заяви Орлин Георгиев. 

НИМХ-БАН: Тук не е САЩ, работим първобитно

Източник: БГНЕС

Метеоролозите от института към БАН протестират срещу ръководството, че ги оставя без необходимите минимални средства за изпълнение на задълженията им.

Служителите настояват зам.-председателят на БАН чл.-кор. Константин Хаджииванов да поеме отговорността за резултатите от разработените и наложени от него критерии за разпределение на бюджетната субсидия на БАН за 2018 г. и да се оттегли от ръководството на БАН. От НИМХ призовават ръководните органи на БАН да поемат отговорността за решенията си за разпределянето на предоставените на БАН от бюджета средства за 2018 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@