5

А двокатът на Иван Димитров, коментира пред NOVA, че не вижда достатъчно доказателства за постоянното задържане на защитавания от него.

Съдът постанови във вторник, че синът на кмета на Карнобат няма да бъде пуснат от ареста. Мъжът заедно с бизнесмена Миню Стайков и Белун Хазърбасанов, е обвинен за данъчни престъпления и пране на пари от продажба на цигари без бандерол.

Срещу собственика на „Винпром Карнобат” Миню Стайков може да бъде повдигнато обвинение и за злоупотреба с евросредства.

„Може би на Иван Димитров е отредена от държавното обвинение една роля, която е необходима, за да се сформира така наречената „престъпна група” и да се повдигнат и поддържат обвиненията.  Спрямо него няма необходимия минимум от доказателства за обосновано предположение, за да се наложи тази най-тежка мярка”, смята адвокат Евгений Мосинов.

„Не искам да го наричаме „сина на кмета”. Наказателната отговорност е лична, подобен израз създава натрапчиви внушения за определящата роднинска връзка”, добави адвокат Мосинов.

Адвокатът обясни, че на 6 септември на Димитров му е повдигнато обвинение за участие в престъпна група с още 7 лица, която функционирала от 2009 г.

„Ролята на Иван Димитров беше само за държане и разпространение на акцизни стоки, цигари без бандерол в склада в град „Карнобат”. По-късно беше добавено и обвинението, че е държал и съхранявал акцизните стоки”, подчерта Мосинов и допълни, че в съдебния акт имало фактологически грешки.

„Иван Димитров не е намерен при реализацията на 18 юли в склада. Той е бил в къщи и когато е потърсен от органите на разследването, е оказал пълно съдействие. В съда в определението беше казано, че има съпричастност, защото е отключил помещенията. И това не е вярно. Когато оказваш съдействие на полицията, това означава ли вина?”, попита адвокатът.

Според него Иван Димитров не е знаел какво се случва в помещенията.

„Прокуратурата не е положила усилия да издири наемателя, този с когото е сключен договорът за наем”, заяви Мосинов.

Той посочи, че в договора за наем има клауза, че наемодателят не трябва да пречи на дейността на наемателя.

„Няма данни по делото Иван Димитров да се е срещал с някой от престъпната група, или да е виждал помещенията, в които се извършва производство”, смята адвокат Мосинов.

Той допълни, че няма данни и за самото производство, въпреки наличието на машини и готова, складирана продукция. Такова не е извършвано на 18 юли, когато полицията влиза в склада в 3.30 часа сутринта.

Адвокатът каза още, че от 18 юли, до 6 септември, спрямо Димитров не е извършено нито едно процесуално действие, освен стандартната полицейска заповед за задържане от 24 часа. През това време обвиняемият не се е укрил.

Разкриха мрежа от 4 незаконни цигарени фабрики

Миню Стайков остава в ареста

Прокуратурата влезе във "Винпром Карнобат" и офисите на "Сис Индустрийс"

Кметът на Карнобат: Синът ми не се познава с Миню Стайков

Безлов: Твърда линия срещу черните олигарси

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@