136

"Недопустимо е народ, спасил всички свои евреи по време на Втората световна война, да бъде обвързван с расизма". Това каза президентът Румен Радев във връзка със скандала след мача между България и Англия. 

Шестима арестувани за расистки обиди

Държавният глава обаче каза, че искането на правителството за оставка на шефа на БФС е недопустима намеса и призова отговарящите за охраната на мача също да поемат отговорност. 

„Футболът е огледало на състоянието на държавата”, каза той, след като поднесе венец пред Паметника на българския летец по случай празника на авиацията и Военновъздушните сили.

ГДБОП нахлу в офисите на „Българския футболен съюз”

Срамът в София - основна тема във Великобритания. Михайлов подаде оставка

„Не трябва да съдим за футбола като някакво единично дело и явление в държавата. Каквото ни управлението на държавата, такова е управлението на българския футбол. Вчерашните действия са блестящо доказателство за това. Не искам в никакъв случай да се превръщам в адвокат на президента на БФС, най-малкото заради липса на характер на терен и заради самата игра. За мен е безпрецедентно държавата да се намесва по груб и недопустим начин в една абсолютно независима от държавата Федерация", допълни още Радев.

Привикаха британския посланик в МВнР

Според него това е станало практика за много други институции. „Освен това мисля, че със самите призиви и обяснения, че тази оставка се иска заради расистки изстъпления, управляващите се саморазобличиха. Нито една организация не носи отговорност за поведението си на феновете", допълни още държавният глава. Според него нито една федерация не може да изземе органите на реда и държавата. „Искането за оставка по този повод е паническо бягство от отговорност на хората, които по закон я носят", допълни още държавният глава.

Полицията си е свършила работа, без да използва сила, това е похвално. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„На стадиона човек отива да гледа спорт, а дори да реши да си изхвърля негативната енергия, не по този начин. Не можеш да правиш неща, които знаеш, че ще доведат до санкции, дисквалификация на отбора, който подкрепяш и т. н. защо го правиш тогава”, посочи той.

На въпроса как ще коментира думите на президента Румен Радев, че какъвто ни е футболът такова ни е и управлението, Каракачанов каза: Как да коментирам? Като заяждане.

“А като беше правителството на Сергей Станишев футболът ни по-хубав ли беше, а като беше на Орешарски правителството - по-хубав ли беше? Значи започнем ли да вкарваме в спорта политиката и да се драпаме на тая основа не е добре”, каза той. 

След мача България-Англия от понеделник вечер, който бе прекъснат на два пъти заради расистки обиди и който загубихме с 0 на 6, темата бе основна за британските медии. Срам, позор, отвратително, расисти - така заглавията на пресата описаха станалото. Бяха публикувани снимки на фенове от България с черни качулки, показващи нецензурни жестове и нацистка знаци, както и издаващи маймунски звуци.

КАК МЕДИИТЕ НА ОСТРОВА ОПИСАХА МАЧА СНИМКИ

В някои заглавия отборът на България и феновете бяха наречени животни и расисти. Премиерът Бойко Борисов заяви, че не приема заради група олигофрени за България да се говори така. Поиска и оставката на шефа на БФС Борислав Михайлов, който първо отказа да я даде, а после все пак я даде. Два часа след това имаше и акция на ГДБОП в офисите на съюза. 

Медиите на Острова продължиха темата с реакцията в България.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ АКЦИЯТА НА ГДБОП И ПОЛИЦИЯТА В ГАЛЕРИЯТА

ГДБОП влезе в офисите на „Българския футболен съюз”

Той обясни, че операцията на ГДБОП в Българския футболен съюз е планирана отдавна. Премиерът беше категоричен, че акцията е подготвена преди няколко дни и няма общо нито с расисткия скандал по време на мача Англия - България, нито с решението на президента на БФС Борислав Михайлов да оваканти поста си.

Правилата на ФИФА забраняват намеса на държавата и правителството в работата на Футболните съюзи, които са членки на световната футболна централа, като в последните години е имало няколко подобни инцидента, които доведоха до полемики. 

"Исках да съм ги предупредил, за да не ми правят забележки после от УЕФА и ФИФА. Те не се съобразиха с нашите препоръки, нито с това, което службите ми докладваха за случващото се в БФС. Нещата просто съвпаднаха, а акцията беше планирана няколко дни преди двубоя срещу Англия. Това си е работата на БФС. Аз не съм се стремял към него. Аз казах какво спираме да правим, за да не каже някой, че се бъркаме в работата на футболния съюз“, заяви Борисов относно подадената оставка на Борислав Михайлов. По-рано той извика спортнияминистър Красен Кралев, който заяви, че държавата спира всякакви отношения с БФС до оставката на Михайлов. 

Днес стана ясно, че се издирват феновете, които са обиждали английските футболисти и има шестима задържани.

Източник: МВР

Вчера темата коментира и Борис Джонсън, който се обяви срещу расизма и поиска наказания. 

Дисциплинарната комисия на УЕФА официално повдигна обвинение срещу България за четири нарушения на правилника по време на двубоя с Англия в София. От УЕФА обявиха, че са повдигнали обвинение срещу Българския футболен съюз за расистко поведение, хвърляне на обекти, нарушение на реда по време на изпълнението на националните химни и оказване на повторения по таблото на стадиона. Селекционерът на България Красимир Балъков официално поднесе извиненията си на футболистите на английския национален отбор след расистките прояви по трибуните.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 136
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

136 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

Конвоират в България обвинения за убийството в Цалапица

България Преди 2 минути

Рангел Бизюрев ще бъде предаден на българските съдебни власти утре

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

На първо четене: Шофьорските книжки в ЕС стават електронни

Свят Преди 10 минути

Младите шофьори да имат изпитателен срок в първите си две години зад волана, предвиждат още промените

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 35 минути

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 37 минути

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 44 минути

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 49 минути

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл

Снимката е илюстративна

Кой лежи в гробницата с шест коня, потънала в лед: Принцесата от Сибир

Любопитно Преди 1 час

Тялото на жената е било внимателно балсамирано с торф

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 2 часа

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 2 часа

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Менструалният грип: Знаете ли какво представлява?

Любопитно Преди 2 часа

"Менструален грип" е разговорен термин, използван за обозначаване на симптоми, които обикновено се появяват преди и по време на менструация

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 2 часа

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 3 часа

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък