55

А з съм човек, който не дава празни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години, за това, че ще работя почтено, при спазване на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това каза служебният премиер Стефан Янев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство, на официална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Радев назначи новото служебно правителство на България

Това ще очаквам и от назначените от президента служебни министри. Ще работим заедно за гражданите, ще работим в полза на гражданите, каза Янев, който благодари за доверието и добави, че да бъде служебен министър-председател е висока чест, но и огромна отговорност.

Янев посочи, че основен приоритет е организирането и провеждането на честни избори, при стриктно спазване на законовите разпоредби. „В тази връзка очаквам всички институции да работят синхронизирано и да бъдем абсолютно безкомпромисни при всякакви опити за изборни нарушения”, заяви Янев.

Той допълни, че не може да се ангажира, че за периода, в който действа служебното правителство, то ще реши проблемите, натрупани през годините.

„Ще дам всичко от себе си, както и моите колеги, за да може този процес поне да започне. Честно и отговорно управление на служебния кабинет може да възстанови поне отчасти загубеното доверие в институциите”, каза Янев.

Във връзка с пандемията от COVID-19 той отбеляза, че единственият начин за справяне с подобни кризи е обединението на нацията. „В тази връзка, ще работя за това да възстановим диалога с българския бизнес, включително и по отношение на малкия и средния, който е особено засегнат от пандемията”, посочи Стефан Янев.

Като най-важен акцент на предстоящото управление служебният премиер открои отстояването на върховенството на закона. „С моите колеги се обединихме около мотото, което ще предложим за нашия кабинет - „Почтеност, прозрачност и професионализъм”. Ще работим почтено, при спазване на законите, в интерес на българските граждани, за нашата България”, завърши Стефан Янев.

Радев обяви състава на служебното правителство

Стефан Янев бе досега секретар на държавния глава по сигурност и отбрана до 11 май 2021 г. Той бе служебен вицепремиер по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната през 2017 г. 

Завършил е Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Г. Димитров“ в гр. Шумен през 1983 г. Продължава образованието си във Военна академия “Г. С. Раковски” – гр. София и Националния военен колеж към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ.

Сред постовете, които е заемал след 2003 г., са началник на отдел „Отбранителна политика и анализи” в Дирекция „Отбранителна политика“ в МО и началник департамент „Трансформации” в Центъра на НАТО за борба с тероризма, Анкара, Турция.

Служебният министър на вътрешният работи Бойко Рашков

заяви при приемането на поста, че основният приоритет на новото ръководство на МВР са честни и прозрачни избори, без купени гласове. Той подчерта, че ще бъдат взети всички мерки, за да няма основания за оспорване на вота.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков с досегашния - Христо Терзийски
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков с досегашния - Христо Терзийски Източник: БТА

"Купеният вот изкривява политическата картина и уронва престижа на България", посочи той. Друга задача пред МВР ще е контролиране на обичайния за лятото засилен миграционен натиск. Рашков поиска няколко дни, за да се запознае в детайли със състоянието на МВР.

А при предаването на поста досегашният министър Христо Терзийски напомни, че 25 години е бил в системата на МВР и напусканетоѝ е емоционално за него.

Няма да има никакви резки промени в политиките, които води Министерството на образованието и науката (МОН),

и ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност в решенията, които вземаме. Държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат по начина, по който са планирани и по който са подготвени от досегашния екип на министерството. "Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко и системата трябва да знае, че нещата ще се случат така, както са подготвени", каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков на церемонията в МОН при получаването на поста от досегашния министър Красимир Вълчев.

Служебният министър на образованието Николай Денков прие поста от Красимир Вълчев
Служебният министър на образованието Николай Денков прие поста от Красимир Вълчев Източник: БТА

Проф. Денков благодари на министър Вълчев и на неговия екип, защото през последните четири години се вижда напредък във всички основни области, за които отговаря МОН - училищното образование, висшето образование, науката. Във всяка от тези области екипът може да се гордее с това, което е постигнато, каза служебният министър на образованието за работата на своя предшественик на поста.

През следващата седмица ще представим приоритетите на МОН по време на служебния кабинет, както и екипа, с който ще ги изпълняваме, съобщи министър Денков. Той каза, че има няколко задачи, по които може да се ускори напредъкът, те са важни и са свързани със следващите периоди на финансиране.

Досегашният министър Красимир Вълчев заяви, че системата на образованието е тази с най-много процеси и дейности,

които вървят едновременно, с най-много проекти, програми, с най-широк спектър и микс от политики, които се изпълняват едновременно. На дневен ред са държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване, които ще се проведат както е предвидено в закона и според първоначалния график. "Мисля, че системата на образованието е отиграла този процес в организационно отношение, справя се добре през всички последни години с провеждането на изпитите, но пандемията поставя допълнителни предизвикателства", коментира досегашният образователен министър Вълчев. Той припомни, че за първи път през миналата година изпитите се състояха в условията на пандемия.

"За карантинираните ученици имаме положителен отговор от главния здравен инспектор, че може да се проведе национално външно оценяване и за тях. Те не са толкова много, към момента са средно по 30 на випуск, към 370 са общо учениците в карантина", съобщи Красимир Вълчев. Той заяви, че най-важното за системата на образованието е да се възстанови присъственото обучение и това зависи от стойностите на заразените от COVID-19. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки, каза Вълчев, но подчерта, че противоепидемичните мерки се взимат от министъра на здравеопазването. Предизвикателствата пред министър Денков са свързани с края на учебната година, но МОН има и много текущи задачи, радвам се, че екипът, който ще бъде в МОН, е такъв, който има опит, и ще се справи с тях, каза досегашният образователен министър Вълчев.

На 19 май ще се състои първият държавен зрелостен изпит в 12-клас - по български език и литература. На 21 май е вторият държавен зрелостен изпит. Държавните зрелостни изпити по желание на зрелостниците са от 26 до 31 май. През юни са изпитите от националното външно оценяване в седми клас. Ще има и национално външно оценяване в четвърти и в десети клас.

Екатерина Захариева и Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел

Служебният външен министър Светлан Стоев прие поста от Екатерина Захарива
Служебният външен министър Светлан Стоев прие поста от Екатерина Захарива Източник: БТА

Досегашният министър на външните работи Екатерина Захариева и новият външен министър в служебния кабинет Светлан Стоев излязоха с общо изявление за ситуацията в Израел след церемонията по предаването на поста днес в МВнР. Позицията беше прочетена от Светлан Стоев, който подчерта, че общото изявление показва линията на приемственост в българската външна политика.

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и Палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Ерусалим, се посочва в общата позиция. Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно, се отбелязва в позицията.

Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Ерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение, се заявява в позицията. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот и изказваме съболезнования на семейството на жертвите, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване, се посочва в изявлението. Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всички страни за сдържаност, отговорност и здрав разум, се заявява в позицията.

Служебният министър на труда и социалната политика обяви като приоритет възстановянето на заетостта

Основният приоритет, който ще следвам в своята работа, е да се възстанови заетостта след COVID пандемията, да се повиши качеството на работната сила чрез придобиване на нови умения, така че безработните да могат по-бързо да намерят работа, заяви пред журналисти служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев. Той пое поста от Деница Сачева.

Донев заяви, че ще работи с мисъл за гражданите и за бизнеса, за да бъдат преодолени по най-добрия начин последствията от пандемията. Акцент ще бъдат уязвимите групи, които най-много пострадаха от пандемията, допълни той. Ще има целенасоченост на плащанията към тези хора. По думите на служебния министър това, което работи добре към момента, ще продължи да се прилага, а онова, което има нужда от промяна, ще бъде коригирано, за да могат българските граждани да получат най-добрата подкрепа.

Гълъб Донев заяви, че ще работи почтено, прозрачно и професионално. Той посочи, че хората в министерството са добри професионалисти, работил е години с тях и вярва в тяхната почтеност и професионализъм и заедно с тях ще направят ефективни мерките. Попитан дали ще остане подкрепата от 50 лева за пенсионерите, служебният министър каза, че ще има яснота след като се запознае с финансовото състояние, като подчерта, че мисълта за хората и гражданите ще бъде основна. Министърът изрази благодарност, че поема поста от Деница Сачева, с която се познават отдавна и са работили заедно добре.

Деница Сачева предаде на Гълъб Донев папка с информация за всички обществени поръчки в министерството. Тя заяви, че оставя министерството в добро състояние.

По думите на Сачева всички мерки за хората и бизнеса са обезпечени с касовите плащания до края на юни. Мярката, свързана с родители, които трябва да гледат децата, докато учат онлайн, също е обезпечена до края на годината, посочи Сачева. Предстои служебното правителство да вземе решение как ще продължи тези мерки, като особено важно е това за туристическия бизнес, защото в разгара на сезона ще има нужда от подкрепа, допълни Сачева. Тя изрази увереност, че Гълъб Донев ще се справи и няма да се подаде на реваншистки настроения и на натиска на улицата.

Янаки Стоилов се обяви за задълбочен преглед на спецправосъдието

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие поста от Десислава Ахладова
Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов прие поста от Десислава Ахладова Източник: БТА

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов е приел държавния печат от своя предшественик на поста Десислава Ахладова, съобщиха от МП. "Обществото до голяма степен свързва правосъдие със справедливост, въпреки че министерството не извършва правораздавателна дейност. Очакванията на гражданите са много големи", е казала Стоилов след церемонията.
"За този кратък период очакванията към мен, като представител на кабинета, са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите", е посочил той и е очертал няколко групи задачи, които стоят на дневен ред.

Сред тях той е откроил подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности в интерес на гражданите, акцента върху проблемните области в изпълняваните от ведомството функции и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

Министърът е коментирал и започналата дискусия за специализираното правосъдие." Смятам, че трябва задълбочен преглед на тази около десетгодишна дейност и главно на нейните резултати", е казал Стоилов. От своя страна, Десислава Ахладова е благодарила на екипа на министерството за съвместната работа и им е пожелала да продължават да отстояват професионализма си.

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов прие поста от Красимир Каракачанов

Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов предаде поста на служебния министър Георги Панайотов
Министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов предаде поста на служебния министър Георги Панайотов Източник: БТА

Служебният министър на отбраната Георги Панайотов прие поста от досегашния министър Красимир Каракачанов на церемония в Министерството на отбраната. Това съобщиха от пресцентъра на МО. "Искам да пожелая на новия министър на отбраната, на неговия екип и всички вас да работите със същия горещ порив затова да издигаме способностите на Българската армия и да увеличаваме нейните възможности. За да може тя не само да изпълнява своите конституционни задължения за защита на териториалната цялост и суверенитета на България и да изпълнява своите съюзнически ангажименти, но и да продължава да бъде онази българска институция, която има най-високото одобрение на българските граждани. Армията и военнослужещите го заслужават", е заявил Красимир Каракачанов. Той е благодарил на висшето военно ръководство на Министерството на отбраната за съвместната работа.

Министър Георги Панайотов е подчертал, че основната функция на служебното правителство е да организира и проведе предсрочните парламентарни избори. "Живеем във времена на тектонични геополитически размествания. В такива времена армията трябва да бъде силна. Защото силна държава може да има само ако има силна армия", е посочил той.

По думите му способностите на българските въоръжени сили трябва да бъдат развивани и армията трябва да бъде модернизирана. "Най-голямата способност на Българската армия са нейните кадри, нейните генерали, адмирали, офицери, сержанти, войници и цивилни. Затова искам да заявя, че съм тук, за да работя с вас за подготовката на войските и нормалното функциониране на Министерството на отбраната. В момента се провеждат учения, предстоят и нови, както национални, така и по линия на НАТО, предстои Среща на върха на Северноатлантическия пакт, както и подготвянето на изтеглянето на българския контингент от Афганистан. Чака ни много работа, макар и за кратко време. Искам да изразя надежда, че с вашата подкрепа ще доведем до една стабилна среда на сигурност, така че България да посрещне спокойно предстоящите избори, а също така да бъде един предсказуем и стабилен съюзник в рамките на НАТО", е посочил министър Панайотов.

По традиция новият министър на отбраната е получил от досегашния Красимир Каракачанов икона на Свети Георги, покровител на българското войнство.

Досегашното правителство можеше да направи малка актуализация на държавния бюджет, смята новият финансов министър

Досегашното правителство можеше да направи малка актуализация на държавния бюджет, за да не се налага преструктуриране на разходите по политики и ведомства, каза пред журналисти днес служебният министър на финансите Асен Василев. Той не каза с какъв екип ще работи, като уточни, че заместник-министрите ще бъдат назначени от служебния премиер.

Асен Василев каза, че министерството е обезпечило изплащането на всички разходи по мерките срещу ковид кризата, както и пенсиите до края на май и с изплащане през юни. Оттук нататък ще се търси в състоянието на текущия бюджет, за да бъдат продължени тези мерки и в каква степен, каза новият финансов министър. "За съжаление е изпуснат моментът за актуализация на бюджета и ще работим с наличните пари. Както изглежда, средствата в бюджета са доста добри, но ще се запознаем със ситуацията и това ще бъде предоставено на хората и на бизнеса. Основната ни задача са изборите и да се погрижим за гражданите и бизнеса, които са в много тежка ситуация след повече от една година финансова, икономическа, а вече и в политическа криза", каза Василев.

Служебният министър на финансите Асен Василев прие поста от Кирил Ананиев
Служебният министър на финансите Асен Василев прие поста от Кирил Ананиев Източник: БТА

Асен Василев благодари на Кирил Ананиев, като посочи, че ще разчита много на хората в министерството, защото отдавна се знае, че в него работят професионалисти и това е едно от министерствата, които имат най-добре подготвения състав.

За съжаление сутринта чух от президента Румен Радев, че държавата е в тежко финансово състояние едва ли не във финансова криза, каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев. "На него му е простено, той не е финансист, но искам да заявя, че

изпълнението на бюджета и приходите в него вървят много добре и вие знаете защо

- мерките срещу ковид кризата бяха меки, бизнесът работеше в по-голямата си част нормално и внасяше данъци в държавата. Към 30 април бюджетът беше на излишък от 115 милиона лева, което е 0,1 на сто от прогнозния Брутен вътрешен продукт. Със закона за бюджета е предвидено в края на годината бюджетът да е на дефицит от 3,9 на сто от БВП или 4,9 млрд. лева. Към края на април, през най-тежките от фискална гледна точка четири месеца на годината, ние имаме, макар и малък, но излишък", посочи Ананиев.

Към края на април във фискалния резерв на държавата има 8,8 млрд. лева, от които не могат да се използват парите от Сребърния фонд - или 3,3 млрд. лева. Това означава, че държавата има кешова маневреност за посрещане на предстоящи разходи. Преди края на април във фискалния резерв ще влязат и 511 млн. евро по инструмента Sure на ЕК за борба с пандемията. С приетите от НС възможности за държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лева до този момент е теглен заем в размер на 800 млн. лева, което също дава маневреност на служебното и на следващото редовно правителство да посреща разходи пред държавата, каза Ананиев. Всички разходи, които са гласувани в бюджета, са финансово осигурени. Пандемията ни затрудни, но пари по мерките за справяне с нея са осигурени до края на май, добави той. Бившият финансов министър каза, че е разпоредил на всички ведомства да подготвят разчети за разходите за предстоящите извънредни избори. План сметката за изборите трябва да се приеме 55 дни преди изборите, тоест най-късно в понеделник тя трябва да е приета, каза Ананиев.

Актуализация на бюджета досега не беше направена, защото се чакаше да има нормално правителство,

което да има свои цели и приоритети и ние да не му налагаме свои сметки. Актуализация на бюджета освен това за три дни не се прави, процедурата е подробно описана в закона, посочи още Кирил Ананиев. През предстоящите два - три месеца бюджет е в състояние да издържи докато работата се поеме от редовен кабинет, каза Ананиев.

Виолета Комитова прие поста министър на регионалното развитие и благоустройството от Петя Аврамова

Виолета Комитова прие поста в МРРБ от Петя Аврамова
Виолета Комитова прие поста в МРРБ от Петя Аврамова Източник: БТА

Задачите пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и хода на тяхното изпълнение, както и предстоящите събития, към които министерството има ангажименти, обсъдиха новоназначеният министър Виолета Комитова и досегашният министър Петя Аврамова. Това съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Служебният министър прие поста от своята предшественичка на символична церемония в МРРБ днес. Петя Аврамова пожела успех в работата на новия министър.

Министърът на младежта и спорта в служебното правителство

Андрей Кузманов встъпи официално в длъжност и пое поста от Красен Кралев. Церемонията се състоя в сградата на министерството.

„Разчитам и ценя професионализма на хората в моя сектор. Ще работя прозрачно в интерес на обществото и ще се опитам да подобря още повече работата на министерството. Не може да става и дума за реваншизъм“, заяви министър Кузманов.

Кирил Петков пое министерство на икономиката

Служебният министър на икономиката Кирил Петков пое поста от Лъчезар Борисов
Служебният министър на икономиката Кирил Петков пое поста от Лъчезар Борисов Източник: БТА

Новият министър на икономиката в служебното правителство Кирил Петков встъпи в длъжност и пое поста от Лъчезар Борисов на официална церемония в министерството днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката. Двамата проведоха среща, на която обсъдиха предизвикателствата пред българската икономиката, както и мерките които са предприети за българския бизнес в системата на Министерството в период на криза.

Министър Петков посочи, че в следващите месеци ще работи за прозрачност, професионализъм и отговорно поведение , за да гарантираме стабилност на българската икономика.

Георги Тодоров прие управлението на МТИТС от Росен Желязков

Състоянието на транспортния сектор и степента на изпълнение на инфраструктурните и телекомуникационни проекти бяха обсъдени от новоназначения служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров и досегашния министър Росен Желязков по време на предаване на управлението на министерството. Това съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

Като най-значими области за работа през следващите месеци бяха очертани обектите, които се изграждат с европейско финансиране. Дейността на БДЖ, пътната безопасност и защитата на интересите на българския транспортен бранш в рамките на Европейския съюз, също бяха посочени като приоритети.

Коментари 55
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

55 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 2 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 2 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 4 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 5 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 5 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 5 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 6 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 6 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 7 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 7 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 7 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 7 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 7 часа

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 8 часа

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 8 часа

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"