38

О ще тази вечер ще бъдат ликвидирани свинете в с. Тутраканци, където беше открито огнище на африканска чума. Това съобщи на извънреден брифинг изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Дамян Илиев.

Големият проблем за България би бил, ако африканската чума по свинете наближи големите индустриални ферми“,

посочи той. Илиев информира, че близо половин милион са свинете в индустриалните ферми у нас.

По-рано беше съобщено, че в провадийското село Тутраканци е дадена положителна проба за африканска чума по свинете. Новината съобщи областният управител на Варна Стоян Пасев. Ограничената зона за вход и изход на животни и животински продукти е 10 км, като в нея попада и село Бозвелийско.

Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине във варненското село Тутраканци.

Сигналът за повишена заболеваемост в животновъден обект тип „заден двор“ e постъпил в БАБХ в четвъртък.

В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо 7 броя прасета за угояване.

Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория, предаде БГНЕС.

Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ се предприемат смерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването. Също така се обявява 3 км. предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия, обл. Варна. Обява и десет (10) км. наблюдавана зона около огнищата, в която влизат населените места от община Провадия, обл. Варна, община Аврен, обл. Варна, община Долни Чифлик, обл. Варна, Община Дългопол, обл. Варна.

В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине.

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане

и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение.

Вижте още:

Експерт: Искам да видя това прасе, което скача 4 метра

Изграждат телена ограда по границата с Румъния заради чумата по свинете

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@