68

Държавният глава Румен Радев стартира консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. 

  • Първи на консултации при президента Румен Радев бяха поканени победителите в предсрочните избори ГЕРБ-СДС. Не виждам друг вариант, освен първия мандат, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
  • Втората партия, която бе поканена от Радев за консултации бе ДПС. Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев
  • При нас приоритетите не са променени. Ние оставаме в опозиция, категорични са в своята позиция от "Продължаваме Промяната-Демократична България"

Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ви отредиха да сте първа политическа сила, обърна се президентът Румен Радев към представителите на ГЕРБ-СДС в началото на срещата в президентството. 

Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари обаче и с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство, каза държавният глава. Той посочи, че съгласно Конституцията, след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство

Продължават анализите на тези избори, да се търсят отговорите на редица въпроси, един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват, коментира Радев. Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство, допълни той.

Радев попита и как ГЕРБ-СДС виждат основните приоритети на това правителство в тази нелека политическа обстановка. 

Излиза, че на практика няма как да се състави правителство, заяви Борисов на консултациите при президента. 

Избирателите на ГЕРБ не искат ГЕРБ да побеждава, а да получат Николай Денков, ГЕРБ да побеждава, а да получат експерти, ГЕРБ да носи отговорност, пасивите, а друг да ни представлява, обясни Борисов. Не може предпредпоследният, предпоследният да ни казват кои ще са експертите, добави той. Не виждам друг вариант, освен първия мандат, смята лидерът на ГЕРБ.

Няма как да се случи във втория, третия мандат, нито е логично, правилно, нито можем да го обясним на нашите избиратели, продължи Борисов. Вчера чухме „Има такъв народ“, които казват с първия и втория мандат не може, това предопределя отиването ни на избори, това е реалността, подчерта Борисов, но добави, че от ГЕРБ ще положат още усилия. 

Как можеше да се получи по-добре – да се направят компромиси, да се мисли за четиригодишно управление от нас и от всички и да се сглоби едно правителство, обясни лидерът на ГЕРБ. Само чувам заклинания и кой колко е велик, каза още той.

По думите му ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. Усещането за пренасищане, за състезание на партиите вече стига своя връх, добави Борисов. Водим над 11 % пред прекия съперник, проблемът е, че и тази избирателна система взима от големите партии депутати и ги прехвърля на по-малките и партиите не могат да излязат от предизборната реторика, смятат от ГЕРБ. Държат се всички все едно предстоят избори, а не как да се направи правителство, предварително чертаят линиите как ще се движат мандатите, отбеляза още Борисов.


Втората партия, която бе поканена от Радев за консултации бе ДПС.

На консултациите при президента присъстваха заместник-председателите на парламентарната група на ДПС Халил Летифов, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Искра Михайлова.

От позициите вече на втора политическа сила в 50-ото Народно събрание как вие оценявате перспективите пред него, попита президентът Румен Радев представителите на ДПС в началото на срещата в президентството. 

Той отбеляза, че след неуспех на първия проучвателен мандат за правителство, вторият ще дойде задължително при ДПС. Имате ли вече някакви идеи за неговата реализация, попита Радев. Президентът попита и каква би била успешната формула за съставяне на устойчиво правителство. 

Той се спря и на въпроса, на който, по думите му, се търси още отговор в обществото - че мнозинството българи не излязоха да гласуват. Как виждате решаването на този изключително важен проблем, попита още Радев ДПС.

Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори, заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите при президента Румен Радев. Цонев посочи, че изборите са краен вариант и не са решение.

ДПС съзнава своята отговорност пред избирателите за съставяне на редовен кабинет, подкрепа за стабилно мнозинство, и ние този път ще го извървим. Въпросът е дали другите политически сили го разбират и по-важният въпрос е как точно го разбират, коментира Цонев и уточни, че най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя, каквато е волята на българския народ.

"Ние смятаме, че най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори. Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически сили. Тоест ще зависи от мнозинството на първите две политически сили и ние не виждаме никаква разлика в това, освен политическото его", коментира Цонев. По думите му гражданите ясно са казали на тези избори, че политическото и партийно его трябва да бъде подтиснато в името на решението на техните проблеми.

Йордан Цонев заяви, че в тази сложна обстановка от ДПС разчитат на президента да поеме ролята на медиатор и да убеди политическите сили за необходимостта от решение на тази ситуация. Изборите са краен вариант, а не са решение, това го чухме ясно от българските граждани, добави заместник-председателят на ПГ на ДПС.

За нас прочитът на изборните резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната. Това е процес, който се развива особено силно в последните три-четири години, отбеляза той. По думите на Цонев това се дължи на факта, че в страната политическите сили отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите. Трябва да се върнем към хората и трябва да работим с хората, добави Йордан Цонев. 

Той отбеляза, че за ДПС категорично е станало ясно, че хората не искат нови избори. Хората искат политическият процес да се стабилизира, да има мнозинство, редовно правителство, което да решава проблемите им, каза още той.


Трети в днешните консултации при президента Румен Радев са представителите на "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

На консултациите при президента присъстваха Кирил Петков, Атанас Атанасов, Николай Денков, Божидар Божанов и Кристина Петкова. 

Веднага след изборите вие заявихте твърда позиция, че вашата парламентарна група ще остане в опозиция и няма да се ангажира с политики на "сглобки" с ГЕРБ и ДПС. Днес продължавате ли да стоите на тази позиция, обърна се президентът Румен Радев към представителите на парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) на консултациите в президентството. 

В случай че ГЕРБ-СДС с първия мандат предложи правителство, което издигне същите приоритети от вашата обща предишна управленска програма, дали вие няма да застанете зад тях и да ги подкрепите за тези приоритети, зададе въпрос към ПП-ДБ президентът.

Избягвам да говоря за втори и трети мандат, докато още обсъждаме първия, посочи Радев. Означава ли казаното от мен, че не можете да се ангажирате с реализация на третия мандат, попита още държавният глава. Той коментира, че се множат партиите, които вече имат желание за третия мандат.

Президентът Радев посочи, че вчера „Възраждане“ са отправили такова предложение, че могат да обединят всички 125 народни представители под тяхна егида в "антиГЕРБ-ДПС коалиция". В тази връзка той попита ПП-ДБ дали "биха се строили" в такава коалиция под егидата на „Възраждане“.  

Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е седмият, но нито един път не успя да направи правителство. Ние успяхме два пъти. Това заяви Николай Денков от ПП-ДБ по време на консултациите с президента.

Първата и втората политическа сила работеха заедно през цялото време и когато свалиха нашите правителства. Те да поемат отговорност, сега е техен ред, уточни Денков. В това НС ГЕРБ и ДПС демонстрираха погрешен подход. Ние винаги сме започвали с приоритети и законодателна програма, не виждам нищо такова, виждам само скрити разговори за позиции, убеден е Денков. При нас приоритетите не са променени. Ние оставаме в опозиция, категоричен е Денков.

Кирил Петков посочи пред президента, че са млада партия и коалиция и знаят колко е трудно да се състави правителство, но избирателите този път ясно са им отредили място на опозиция. 

Той допълни, че ГЕРБ са получили от избирателите възможността за седми път да имат мандат и да съставят правителство. 

Ген. Атанасов каза, че са се появили снимки на снайперисти, които се намират по оградата на двора на Бойко Борисов. Залят съм от телефонни обаждания от неслучайни хора. Ако в навечерието на съставяне на правителство има висока степен на заплаха към мандатоносителя това е важен проблем за държавата, каза Атанасов.

Президентът Радев заяви, че има информация, когато има голям риск в страната за сигурността, но когато се касае за заплаха за физическо лице, не бива да става публична тази информация. Ще говоря със службите за такава информация, която споделихте, се обърна Радев към Атанасов.

Имаме първи и втори мандат, трябва да се направи всичко възможно те да се реализират. Обсъдихме как можем да работим заедно с институциите, да се борим срещу корупцията, поговорихме и по тези въпроси с президента. Това заяви Николай Денков след консултациите при президента Радев.

Задача на Борисов е да намери подкрепа за това, което предлага. След като свали нашите две правителства, не виждам с какви очи ще иска подкрепа, каза Денков. Какъв жест да върнем, жест с който ни провали 2 правителства, това ли е жестът, попита Денков. Няма какво да се представя Борисов за жертва, той предизвика този хаос, длъжен е да си въведе реда в хаоса, подчерта Денков.

Ръководствата и в трите партии в нашата коалиция сме единни за ситуацията и за следващите ни стъпки, така че опити за интриги нямат основание в момента. Затова сме заедно тука, за да видите, че сме заедно, посочи Денков.

Хората казват, че на кривата ракета космосът й пречи. Борисов получава 7 пъти мандат, да вземе да направи правителство най-после. Ротацията беше провалена от нашите партньори, всичко е ясно, каза Атанас Атанасов от ДБ. Снимките за снайперисти по покрива на Борисов са достоверни, правени са миналата седмица, каза Атанасов. Когато някой не иска да отговори, значи прав сте, но няма да ви отговорим, президентът не ми е казал така, но аз мога да тълкувам какво е казал президентът. Намеквам за заплаха, една от версиите е, че всичко идва отвън, посочи още Атанасов.


Сачева: При достатъчно зрялост и отговорност, може да има правителство

Миналата седмица на втория ден от първото заседание на новоизбраното 50-то Народно събрание (НС) бе излъчен негов председател( Рая Назарян, (ГЕРБ-СДС), избрани нейни заместници от седемте парламентарни групи и официално сформирани самите парламентарни групи, бе отворен пътят към следващите конституционни процедури за съставяне на редовен кабинет.

Спечелилата изборите коалиция излъчи преговорен екип. На поканата за разговори в НС  се отзоваха само ДПС и „Има такъв народ“. 

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова да бъде направен опит за сформиране на евро-атлантическо правителство. Да се извърви конституционната процедура на мандатите, а ако не се случи, има избори, допълни той. „Помнете днес – ако не го направим, подаряваме държавата на Путин“, допълни Пеевски пред журналисти в НС.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ категорично отказват да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те щели да бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България. 

Петков: Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер

„Възраждане“ и в този парламент продължават да отстояват позицията си, че ще подкрепят само кабинет с техния мандат. Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, партията ще започне разговори за формиране на общо правителство с „Продължаваме промяната - Демократична България", „БСП за България“, „Има такъв народ" и „Величие", обяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

През седмицата лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов на няколко пъти в свои постове във Фейсбук заяви, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат, а ще чакат  третия, ако им бъде даден от президента Радев, за да предложат експертен кабинет, който да даде възможност за изход от политическата криза.

Лидерът на най-новата формация в 50-ото НС – „Величие“, Николай Марков заяви пред журналисти миналия петък, че иска среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, за да чуе от него какви са управленските му приоритети и виждания. Ще изчакаме търпеливо и ще видим какво ще се случи, не участваме в задкулисни преговори с когото и да било, увери той.

Вижте повече в нашата галерия: 

Консултации за съставяне на редовно правителство

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 68
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

68 коментара
 
Идеалната възраст да се ожениш: Биологично - 15 Религиозно - 15-17 Социално - 26 Легално - след 18 Културно - 24-28 Икономически - над 30…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Откриха експлозиви в дома и колата на заподозрения за стрелбата по Тръмп

Откриха експлозиви в дома и колата на заподозрения за стрелбата по Тръмп

Свят Преди 5 часа

Следствието вече разполага и с предполагаемото оръжие на стрелбата срещу Тръмп, използвано от Томас Матю Крукс

След срещата на върха на НАТО: Зеленски заяви, че очаква военна помощ от САЩ

След срещата на върха на НАТО: Зеленски заяви, че очаква военна помощ от САЩ

Свят Преди 5 часа

Той също така обяви споразумения за сигурност с Чехия, Словения и Ирландия, които посети на връщане от Вашингтон

Кой е Томас Матю Крукс – предполагаемият извършител на стрелбата по Тръмп

Кой е Томас Матю Крукс – предполагаемият извършител на стрелбата по Тръмп

Свят Преди 7 часа

ФБР заяви, че работи по установяването на мотива за нападението

Красива в лилаво: Кейт Мидълтън в страхотно настроение на "Уимбълдън" (СНИМКИ)

Красива в лилаво: Кейт Мидълтън в страхотно настроение на "Уимбълдън" (СНИМКИ)

Свят Преди 7 часа

Херцогинята направи втората си публична поява след разкриването на диагнозата си

Задържаха Wiz Khalifa за притежание на наркотици

Задържаха Wiz Khalifa за притежание на наркотици

Свят Преди 8 часа

Рапърът изпуши цигара с марихуана на сцената на фестивала "Beach, Please!" в Румъния

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

Горски пожари и гореща вълна: Скопие обяви кризисно положение

Свят Преди 9 часа

Въпреки усилията на пожарникарите са изгорели повече от 100 хектара гори

За първи път от 14 години: Започна експедиция до останките на "Титаник"

За първи път от 14 години: Започна експедиция до останките на "Титаник"

Свят Преди 9 часа

Корабът на компанията ще достигне мястото, където е потънал "Титаник", след няколко дни

Тръмп: Бог ме спаси!

Тръмп: Бог ме спаси!

Свят Преди 9 часа

Той призова сънародниците си да се обединят, за да "не позволят на злото да победи"

Русия превзе още едно село в Източна Украйна

Русия превзе още едно село в Източна Украйна

Свят Преди 10 часа

Селото е едно от малкото, които Украйна си връща по време на офанзивата си през 2023 г.

Почина актрисата Шанън Дохърти

Почина актрисата Шанън Дохърти

Свят Преди 10 часа

Звездата от "Бевърли Хилс 90210" почина след битка с рак на гърдата

В Деня на Бастилията: Олимпийският огън пристигна в Париж (СНИМКИ)

В Деня на Бастилията: Олимпийският огън пристигна в Париж (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

Огънят беше ескортиран от конни ездачи, 25 факлоносци и кадети, оформящи формите на олимпийските кръгове

Пет мощни слънчеви изригвания са регистрирани тази нощ

Пет мощни слънчеви изригвания са регистрирани тази нощ

Свят Преди 11 часа

Четири били от клас М, а едно - от най-високия клас X

<p>&quot;Арести, малтретиране и публично бичуване&quot;</p>

"Арести, малтретиране и публично бичуване": Животът в Афганистан под властта на талибаните

Свят Преди 11 часа

Забранени са музиката, наргилето и западните прически

Двете основни правила за щастлив брак според психолог

Двете основни правила за щастлив брак според психолог

Любопитно Преди 12 часа

Много съюзи се разпадат „доста бързо“ поради ежедневни трудности