8

С лужители в градския транспорт, превозвачи и таксиметрови шофьори излязоха днес на демонстрации в София, за да изкажат исканията си към управляващите относно мерките за справяне с проблемите в бранша.

Трите протеста започнаха от рано сутринта на различни места,

като поетапно бяха затворени кръстовища и булеварди. Въпреки че първоначално бяха на различни локации, и трите групи протестиращи се събраха преди обяд пред Министерския съвет (МС), предаде БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ТУК

Протести и блокади на ключови места в София

Около 8:00 ч. сутринта работещите от „Столичен електротранспорт“ ЕАД,

„Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД се събраха на три ключови места - кръстовището „Петте кьошета“ и площадите „Лъвов мост“ и „Сточна гара“. Протестът им продължи с шествие към Министерството на финансите и приключи пред МС.

Пред журналисти председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, заяви,

че исканията им са „прости и изпълними“. Сред част от тях са: актуализация на държавния бюджет, за да се отговори на нуждите на компаниите от обществения транспорт в цялата страна. Тя коментира, че това е секторът, заедно с авиацията, пострадал най-много от COVID пандемията. „Транспортът на града струва близо половин милион, който не може да бъде покрит от пътниците“, заяви още Йорданова във връзка със ситуацията в столичния градски транспорт.

Проблемите са се усложнили и заради повишените цени на горивата и енергоносителите, посочиха присъстващите на протеста. Те отбелязаха също, че е необходима гаранция, че ще имат сигурни доходи.

Представители на транспортния бранш се събраха около 9:00 ч. на входа на София откъм страната на парк „Врана“.

Там бяха разположени тежкотоварни автомобили. От другата страна на движението бяха спрени междуградски автобуси. Те бяха извозени с автобуси към центъра, като се присъединиха към протестиращите пред МС. Демонстрацията на превозвачите е заради нарастващите цени на горивата. Те възразяват и срещу очакваното разширяване на обхвата на тол системата. Въпреки срещата си с премиера Кирил Петков във вторник, превозвачите смятат, че липсва конкретика. „Ние нямаме никакви поети ангажименти към бранша като антикризисни мерки“, заяви за БТА председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Тя благодари на премиера за възстановяването на диалога, но посочи, че от бранша настояват за пакет от мерки в полза не само на превозвачите, но и на цялото общество.

След МС превозвачите се отправиха пред Министерството на транспорта и съобщенията, където скандираха „Оставка“.

Таксиметровите шофьори също изразиха своето притеснение от пошиването на цените на горивата. Те настояват за нулева ставка на ДДС на горивата и таван на цените на горивата. За БТА Даниел Захариев, таксиметров шофьор, коментира, че ново вдигане на тарифите не е опция, защото няма да има поносимост от страна на клиентите. Негов колега – Емил, предупреди, че от бранша са готови да затворят София, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Протестите бяха съпътствани от засилено полицейско присъствие. Пред МС имаше полицейски кордон. Демонстрациите преминаха без напрежение.

Районът на парк "Врана"
Районът на парк "Врана" Източник: БТА

Протести на превозвачи блокираха движението и в други градове на страната.

Протести спряха автобусните линии между Кюстендил и София

Заради протест на превозвачите днес до 17:00 часа не се изпълняваха автобусните превози по линията Кюстендил – София и обратно. 

Превозвачи излязоха на протест и блокираха главните улици и булеварди в Ловеч

Превозвачи от Ловешка област се събраха на протест. Автошествието с тежкотоварни камиони и леки автомобили тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания и колони от автомобили. Превозвачите стигнаха до п.в. „Абланица“, като движението по пътя Ловеч-Троян беше затруднено. 

Ловеч
Ловеч Източник: БТА

В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. В протеста не се включиха фирмите за превоз на пътници. Днес те продължават да изпълняват по график курсовете си от обществения транспорт.

Исканията на протестиращите са за намаляване акциза на горивата с 50 процента, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата.

Стара Загора
Стара Загора Източник: БТА

Превозвачи от Смолян спряха в знак на протест автобусни линии към Пловдив и София

Автобуси не потегляха днес от автогарата в Смолян по линии към Пловдив и София, предаде БТА. Смолянски превозвачи се включиха в националния протест. Градският транспорт в Смолян работеше и графикът не беше засегнат от протестните действия.

Стара Загора
Стара Загора Източник: БТА

Спряха пътническите превози в област Хасково

Спираме движението на колите ни по вътрешните линии - общинска, областна и републиканска транспортни схеми. Това съобщи в началото на протест в 9:00 часа днес членът на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи и собственик на най-голямата фирма за автобусни превози в Хасковска област -"Арда тур", Себахтин Исмаил. Проявата беше предвидена до 17:00 ч.

Варна
Варна Източник: БТА

Превозвачи протестираха във Варна без да затварят пътни артерии

Превозвачи от Варна излязоха на протест без да блокират пътни артерии в града. Те се събраха на входа на Варна от магистрала "Хемус". В протестното шествие до Катедралата в центъра на града се включиха няколко тежкотоварни камиона, които преминаха по улиците в надути клаксони.

Основните ни искания са три,

заяви председателят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков. По думите му първото е свързано с тол таксите и обхвата на тол системата. Вдигането на таксите с пъти за камиони и автобуси не устройва реалния превоз, посочи Петков. Освен това, според него, в Европа няма практика второкласните пътища да са обхванати от тол система.

Второто искане на протестиращите е свързано с цените и акцизите на горивата. Максим Петков обясни, че става въпрос за дизела и тежкия превоз. По думите му газта решава някакъв проблем само на малките бусчета.

Третото ни искане е специфично на автобусния бранш, защото вече 14-15 години не са повишавани парите, които държавата дава за дотации на градските превози, коментира още синдикалистът.

Варна
Варна Източник: БТА

Протест на превозвачи затрудни за кратко движението по околовръстното шосе на Ямбол

Протестът затрудни за кратко движението по североизточния околовръстен път на Ямбол между 11:30 и 12:00 часа днес. Десетки тежкотоварни автомобили, камиони и автобуси от Ямбол, Сливен и Бургас започнаха да се събират от сутринта на паркинга до пътен възел Кабиле на автомагистрала "Тракия". Превозвачите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират движението по магистралата и пътя за граничен пункт "Лесово". Протестиращите потеглиха в петкилометрова колона, преминавайки през село Кабиле към Ямбол. По околовръстния път в града движението бе затруднено за около половин час. Превозвачите заявиха, че остават в протестна готовност, докато исканията им не бъдат чути.

Ямбол
Ямбол Източник: БТА

Камиони на протестиращи затрудниха движението по пътя Стара Загора - Димитровград

Представители на транспортния бранш в Стара Загора се включиха в протест в града. Камионите им затрудниха движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е подстъп към магистрала "Тракия". В протеста участваха и автобусни превозвачи.

Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен

Около 30 автобуса се събраха преди 10:00 часа на ул. "Иван Миндиликов" до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. 

Днес до 17:00 часа не се изпълняваха превози по редовните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен. Автобусите, които участваха в протеста, останаха паркирани на ул. "Иван Миндиликов". Сутринта те са се движили по разписание, за да могат гражданите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата. 

Пловдив
Пловдив Източник: БТА

Протестът на превозвачи на магистрала "Марица"

Няколко десетки камиона паркираха в дясното платно на аутобана в посока София на километър от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". При предишната проява на недоволство на 10 май на същото място пътят бе затворен на няколко пъти, макар и за кратко.

Собственици на фирми и техният персонал припомниха исканията си - премахване на биосъставката от дизелото гориво, която повишава цената му, възстановяване, намаляване или пълно отпадане на акциза върху горивата и мораториум върху тол таксите и разширяването на обхвата на системата. От бранша предупреждават за очаквани фалити и също така настояват за по-добри пътища.   

Камиони, автобуси, таксиметрови коли блокираха частично движението на ул. "Крайезерна" в Бургас

Протестиращите затвориха днес улицата за товарни автомобили. Управителят на транспортната фирма "М-БУС" Румен Христов каза, че колите на дружеството до 9:00 часа тази сутрин са работили по редовни линии, за да не възпрепятстват учениците, които се явяват на матурата по български език и литература. 

Таксиметрови шофьори от Велико Търново протестираха с искане за нулева ставка на ДДС върху всички горива

В автошествието, което започна от учебния полигон в местността „Зеленка“ и премина през основни улици на града, се включиха над 100 автомобила.

„Целта на протеста е намаляване на цената на горивата, като се премахне ДДС и се замрази цената за една година“, заяви Светослав Марчев, председател на таксиметровото сдружение „Боляри“ във Велико Търново.

Подкрепяме националния протест на превозвачите, каза Румен Дичев, съпредседател на таксиметровото сдружение. Той подчерта, че горивата са основен процент от разходите на транспортния бранш – таксита, автобуси, камиони. С тези цени ние не можем да си храним семействата и за това днес сме се събрали тук, допълни той.

Ще протестираме, докато ни чуят, заяви Биляна Мантарова, също таксиметров шофьор.

Превозвачите в Търговищко подкрепят колегите си, но не протестират ефективно

„Работим в трудни условия, но личния интерес не бива да надделява над обществения, особено в малки населени места като нашите“, каза за БТА управителят на фирма „Омуртаг транс“ Ердоан Ахмедов.

Фирмата осъществява обществени превози на територията на две общини – Омуртаг и Антоново. По думите на Ахмедов хората разчитат на тях и ще е безотговорно от страна на екипа да ги остави без транспортни връзки, още повече, че голяма част от клиентите на фирмата са хора с ниски доходи и без лични автомобили, които не могат да си позволят да ползват услугите на таксита.

Най-големият превозвач в община Търговище – „А-тур“, също няма да спира работа. Фирмата изпълнява почти 90 на сто от линиите в града, с техни автобуси се извозват и работници от стъкларските заводи край Търговище. Дневно между 30-33 автобуса превозват смените, ангажирани в заводите, за да ги придвижат до домовете им – някои от тях и извън област Търговище, каза дежурният диспечер. 

Категорични са, че ако спрат работа, в областния град ще настане хаос. Заради това поемат отговорността си към клиентите, въпреки че са съгласни с исканията на протестиращите. 

Фирма „Търговище автотранспорт“, която превозва предимно ученици и служители на две местни фирми, също продължава работа, но са солидарни с протестиращите си колеги. 

А как се промени движението в София във връзка с протестите - вижте ТУК.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Семеен скандал: - Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Такси блъсна жена на пешеходна пътека в Казанлък

Такси блъсна жена на пешеходна пътека в Казанлък

България Преди 3 часа

Жената е с опасност за живота и е откарана в областната университетска болница

Борис Джонсън

Двама ключови министри от кабинета на Борис Джонсън подадоха оставки

Свят Преди 4 часа

Британските министри на финансите и здравеопазването днес подадоха оставки

Макрон

Макрон заяви, че ядрената сделка с Иран трябва да бъде съживена

Свят Преди 6 часа

„Трябва да защитим това (ядрено) споразумение (с Иран). И да вземем предвид интересите на нашите приятели в района, преди всичко на Израел", заяви Макрон

За шест месеца НАП събра близо 15 милиарда лева

За шест месеца НАП събра близо 15 милиарда лева

България Преди 6 часа

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък - 38 на сто

С каубойски ботуши, костюми и дълги вечерни рокли, "Шанел" продължи да изследва света на конния спорт с дефилето си на парижката Седмицата на висшата мода, организирано в Булонския лес

Конен шик: "Шанел" представи каубойски стил в Париж (СНИМКИ/ВИДЕО)

Любопитно Преди 8 часа

Темата е отзвук от предишното ревю на висша мода през януари

Славянск

Кметът на Славянск: Масирана бомбардировка на града

Свят Преди 8 часа

"Славянск! Масирана бомбардировка на града. В центъра и северните части. Всички да останат в укритията си", написа във Фейсбук Вадим Лях

Вячеслав Володин

Вячеслав Володин: Украйна стана терористична страна

Свят Преди 9 часа

Украинският президент Зеленски стои начело на "криминален режим", каза още Володин на пленарно заседание на Държавната дума

.

Стана ясно коя е най-желаната специалност в СУ

Любопитно Преди 9 часа

Кандидатите, подали документи за прием в най-старото висше училище у нас, са 9356

Донецка област

Украйна: Отблъснахме руски атаки в Донецка област

Свят Преди 9 часа

Руските въоръжени сили северно от ключовия град Славянск са отблъснати, каза днес генералният щаб на украинските въоръжени сили

<p>Руски гражданин, издирван от Интерпол, ще бъде под домашен арест&nbsp;</p>

Руски гражданин, издирван от Интерпол за укриване на данъци, ще бъде под домашен арест

България Преди 9 часа

Той е издирван с червен бюлетин на Интерпол-Москва за укриване на данъци в големи размери

ЕП одобри приемането на Хърватия в еврозоната от следващата година

ЕП одобри приемането на Хърватия в еврозоната от следващата година

Свят Преди 10 часа

Отчита се, че въпреки оценката на готовността на страната, която се извършва на фона на пандемията, високата инфлация и войната на Русия срещу Украйна, Хърватия остава готова да приеме еврото

Момче на 15 години е в болница след катастрофа на АМ "Тракия"

Момче на 15 години е в болница след катастрофа на АМ "Тракия"

България Преди 10 часа

Товарен автомобил се блъснал в аварирал тир и се преобърнал в канавка

Как да се предпазим от COVID-19: Пет съвета от здравните власти

Как да се предпазим от COVID-19: Пет съвета от здравните власти

Теми в развитие Преди 10 часа

Министерство на здравеопазването отправи призив във връзка с нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната

г

Нов закон в Германия ще позволяза ежегодна смяна на пола

Любопитно Преди 11 часа

През 2012 г. Аржентина става първата държава в света, която улеснява смяната на пола

Хакер твърди, че е взел данните на 1 млрд. китайци

Хакер твърди, че е взел данните на 1 млрд. китайци

Технологии Преди 12 часа

Той продава базата данни за близо 200 000 долара

<p>Напусна ни Венда Райкова</p>

Напусна ни българската поетеса и почетен гражданин Венда Райкова

България Преди 12 часа

Кметът на Бургас Димитър Николов изказва своите съболезнования по повод нейната загуба