1

П ротест и блокада на пътя към завода за преработка на отпадъци в Шишманци. Десетки недоволни жители от съседни населени места се събраха, за да протестират срещу депонирането на боклуци, които горяха преди седмица. При недоволните дойде и министър Нено Димов.

С бебешки колички и деца на ръце стотици жители блокираха пътната отсечка, водеща към завода за отпадъци. Този път недеволните спряха и движението по отбивката за автомагистрала „Тракия”.

Напрежението ескалира, след като само малка част от протестиращите беше допусната в завода заедно с екоминистъра. Хората, които бяха допуснати в предприятието, обаче заподозряха прикриване на нередности.

Управителят на завода увери, че след последния пожар в предприятието се взимат всички противопожарни мерки. Заводът разоплага с необходимите цистерни за вода.

"С четири цистерни разполага - двете са по 8 кубика, двете с по 10. Няма как да е умишлено и допълнително да вкараме земни маси, които да използваме за поредното запръстяване", каза управителят на завода за преработка на отпадъци в Шишманци Стоян Гидиков. 

Местните жители останаха недоволни от обещанията на министъра и следващата седмица излизат отново на протест.

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци, влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов, за да се запознаят с производствения процес. Очакваше ги работеща инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, предаде БНР.

Протестиращите се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите запалвания, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

След като разгледа съоръженията и посети депото за отпадъци министър Димов подчерта, че се налага промяна на комплексното разрешително на завода. Преди това ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното, разпоредил е вече и проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражнявала контрол.

Започва процедура по преразглеждане на комплексното разрешително на Депото за неопасни отпадъци и инсталация за биологично разграждане по закрит способ в Шишманци. 

„От вчера съм се разпоредил да започне процедура по промяна на комплексното разрешително. В момента то позволява 3 варианта – сепариране, компостиране и депониране на отпадъците. Първите два варианта ще останат задължителни и едва след тях ще бъде допуснато останалите след преработка фракции да се депонират. Така ще се депонира само отпадъкът, който не може да се използва по никакъв друг начин“, обясни министър Димов след като обиколи предприятието и се срещна с жителите на населените места в района. Според него целта на завода не е директното депониране, затова ще се направи промяна на целия процес и етапите на сепариране, компостиране и депониране. Комплексното разрешително ще бъде променено така, че да се сведе до минимум отпадъкът за депониране.

Това е първата мярка, която министър Димов представи пред жителите на близките населени места, които поискаха да се срещнат с него и настояха за действия от страна на МОСВ във връзка с пожара на депото и влошаване качеството на атмосферния въздух в района. Съставено е наказателно постановление на оператора и ще бъде наложен акт за установяване на административно нарушение, като санкцията е от 10 000 до 500 000 лв., съобщи министърът.

„Втората мярка е, че ще бъде учестен контролът – досега РИОСВ правеше веднъж годишно планови проверки. Сега задължително ще има втора проверка – преди летния сезон, и поне една – изненадваща“, допълни министърът. Той съобщи още, че се обсъжда възможността и местната власт да има контрол на дейността на предприятието.

Инспекторатът на МОСВ ще направи проверка на работата на районната инспекция по околна среда в Пловдив за извършения контрол по дейността на предприятието. „Това е завод, който изпълнява определени цели по оползотворяване. Остават обаче съмнения дали го прави на 100% съгласно условията“, каза министърът. Според него заводът има капацитет и след промяна на комплексното разрешително трябва да може да изпълнява всичките си задължения. Според него за промяната на комплексното разрешително няма да има нужна от големи нови инвестиции от страна на завода. Процедурата отнема до 6 месеца.  „От гледна точка на противопожарната безопасност сме разпоредили да има по-голям запас от пръст и по-сериозно запръстяване, защото тогава шансовете за пожари са по-малки“, каза още министър Димов.

“В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Нено Димов.

До две седмици предприятието ще бъде глобено. Местните жители останаха недоволни от обещанията на министъра и следващата седмица излизат отново на протест.

Срещата на министъра с протестиращите продължава в сградата на читалището в село Шишманци. Блокадата на пътя за Белозем беше прекратена, като заради нея се бяха образували колони от автомобили и в двете посоки. Движението вече е нормализирано.

По-рано протестиращите споделиха какво очакват от срещата с министър Димов:

“Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“.

“Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“.

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

“Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха хората от протеста.

Междувременно в понеделник в общината беше внесена гражданска група и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти.

“Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 1 час

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 2 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 3 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 4 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 4 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 4 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове