3

Г олям пожар е възникнал на градското сметище край Свищов, съобщи кметът на общината Генчо Генчев, цитиран от агенция БТА. Екипи на противопожарните служби от Свищов и Полски Тръмбеш, както и машини на земеделските кооперации с плугове и водонски пътуват към мястото.

Сметището е върху площ от 50 декара и се намира на около десет километра от общинския център. Според кмета на общината

засега пряка опасност за населението няма,

а вероятната причина за пожара са високите температури.

Към мястото на пожара пътува и комисар Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН – Велико Търново.

Междувременно

РИОСВ – Пловдив установи във въздуха превишения на фини прахови частици (ФПЧ10) от пожара на депото край пловдивското село Шишманци.

Резултатите от първото 24-часово измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, поставена в село Шишманци е показала 59 мг/м3 при алармен праг 50 мг/м3, съобщиха от пресцентъра на инспекцията. При останалите показатели няма превишения и са доста под допустимите.

Непрекъснатите замервания на качеството на атмосферния въздух в района ще продължат до нормализиране на ситуацията. Днес при проверка на депото РИОСВ е съставила предписания за предотвратяване риска от бъдещи пожари. В проверката са участвали и представители на МВР. Освен контрол по документи, експертите са направили и оглед на клетка на депото, която не е засегната от пожара, както и на инсталацията за биоразграждане.

Извършена е и проверка на изпълнението на условията в комплексното разрешително на обекта и на оператора са съставени предписания за стриктното спазване на технологиите за уплътняване на материала и запръстяване, както и поддържане на резервни количества земни маси, които да гарантират бърза реакция при пожар. През 2017 г. РИОСВ –Пловдив е установила превишения на индивидуалните емисионни ограничения и заустване на непречистени води и е наложила санкция на оператора на стойност 2000 лв.

 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@