7

О т "Продължаваме промяната" започнаха преговорите с ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема "Правосъдие". 

От страна на ПП участват Кирил Петков, Лена Бориславова, Никола Минчев, Петър Кьосев и Рена Стефанова. БСП е представено от Иван Иванов, Крум Зарков, Таня Найденова, Филип Попов и Явор Димитров. От ИТН представителите са Александър Рашев, Андрей Михайлов, Ива Митева и Радостин Василев. А от страна на ДБ участват Атанас Славов, Иван Велов, Иван Димитров и Надежда Йорданова.

"Демократична България" заяви, че има пет ключови предложения в областта "Правосъдие"

"България трябва да бъде свободна, силна и просперираща държава", каза Надежда Йорданова от Демократична България.

В програмата на ДБ има пет ключови неща, каза Йорданова.

Първото е независим съд и гарантиране на справедливо правосъдие. Това ще стане с реформа на Висшия съдебен съвет /ВСС/, прокуратурата, така че да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол. Следват реформа в регулаторните органи, така че да да спрат да са бухалка на властта и да действат в обществен интерес, реформа в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/, така, че ефективно да води до борба с корупцията, но да не е бухалка на властта. ДБ залага и на по-добър достъп на гражданите до правосъдие, каза Йорданова.

Според Атанас Славов ВСС трябва да се състои в мнозинството си от съдии, пряко избрани от съдии. Той допълни, че има и възможност да има два отделни съдебни съвета - за съдии и за прокурор. Това ще изключи рисковете от политическа намеса.

Освен това изборите на председателите на върховните съдилища да стават "пред очите на всички", като кандидатурите да са на магистрати от самите съдилища. Това, според него, ще спре политическото кадруване.

Ако все пак не се стигне до разделяне на два съдебни съвета, то тогава да се мисли за балансиране на квотите, каза Славов.

Според него е необходимо главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка или да бъде освободен. За да се постигне по-голяма прозрачност на институцията, в редица страни има изграден модел за освобождаване на главния прокурор от депутатите, но със специално мнозинство и указ на президента.

Източник: БГНЕС

Специализираното правосъдие се използва за това "да ударим тези, които не са удобни", каза Надежда Йорданова.

Според нея формирането на политически квоти в регулаторни органи трябва да приключи, а в тези институции трябва да има критерии за случайно разпределение на преписки. Тя поиска и система за търсене на отговорност в тези институции.

Една от спешните мерки е преосмисляне на ситуацията с КЗК, на която мандатът беше увеличен с две години, посочи още Йорданова.

ДБ предвижда и въвеждане на индивидуална конституционна жалба, намаляване на съдебните такси, гаранции за независима адвокатура.

Има такъв народ

От "Има такъв народ" /ИТН/ акцентираха върху мерките в сферата на правосъдието, които могат да се реализират с обикновено мнозинство.

"България от доста години страда от дефицит на доверие към институциите. За съжаление, когато този дефицит на доверие е в правосъдната система, това означава, че липсва справедливост", коментира Радостин Василев.

Той отбеляза, че мерките, които предлагат в три модула, са очертани от възможностите, които предлага обикновено мнозинство, защото няма мнозинство за голямата реформа.

Андрей Михайлов посочи, че реформата е належаща, неизбежна е и ще се случи. По думите му, реформата на Висшия съдебен съвет /ВСС/ е най-големият инструмент за въздействие в съдебната власт. Според Михайлов изменение на Конституцията към момента е правно и политически трудно да се прогнозира и призова по-скоро да се мисли за промени в Закона за съдебната власт.

От ИТН предлагат ВСС да се раздели на съдийски и прокурорски съвет, не само на колегии, а при невъзможност, защото това изисква конституционна промяна, да се реформира дейността на ВСС. От ИТН също имат идея за намаляване на парламентарната квота във ВСС.

Ива Митева каза, че е противник на премахването изцяло на партийната квота във ВСС, защото това ще капсулира системата. Кариерните бонуси трябва да ги отменим незабавно, посочи още тя.

В програмата на ИТН е залегнала възможност за пряк избор на главния прокурор, но това пак предполага промяна на Конституцията. В Закона за съдебната власт могат да се променят правомощията на главния прокурор и преосмисляне на тази фигура като институт, смятат още от партията.

Андрей Михайлов отбеляза, че електронното правосъдие е акцент за ИТН, като посочи, че електронното правосъдие е много повече от дистанционна връзка. Реформа в Комисията за защита на конкуренцията е болезнено наложителна, коментира още той и отбеляза, че от там минава контролът на обществените поръчки и сливанията. От ИТН поставиха и темата за законопроект за частния фалит. Предвиждаме поетапно въвеждане на мълчаливото съгласие, заяви още Михайлов.

Ива Митева заяви, че мажоритарната изборна система няма да е червена линия за ИТН. Тя посочи, че Централната избирателна комисия трябва да бъде направена абсолютно деполитизирана и независима, да се премахнат партийните квоти и да се редуцира до седем-девет членове.

Сектор "Транспорт"

С минута мълчание в памет на жертвите от тежката катастрофа на магистрала "Струма" и с акцент върху пътната безопасност започна поредният кръг от коалиционни преговори между "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България", посветени на транспортния сектор.

Участниците в разговорите изразиха съболезнования към близките на загиналите от пътния инцидент с автобус от Република Северна Македония, започвайки разговорите на експертно ниво именно с темата за пътната безопасност. Според експертите на срещата тя трябва да бъде сред акцентите в обсъжданите политики в сектор "Транспорт".

"БСП за България"

За изцяло нов Закон за движението по пътищата настояха от "БСП за България" по време на преговорите за съставяне на коалиционно правителството, водени в сектор "Транспорт".

Експертът на БСП по темата на пътната безопасност и автомобилен състезател Крум Дончев очерта кои са останалите законодателни предложения, за които ще настоява партията, ако участва в евентуално бъдещо управление с "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Има такъв народ".

Сред тях са одит на съществуващата пътна инфраструктура в страната, както и прехвърлянето на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От партията настояват още за независим одитиращ държавен орган, който да проверява качеството на изпълнението на инфраструктурните проекти, както и създаването на единен контролен орган на пътя.

"Когато един автобус трябва да бъде спрян за цялостна проверка, трябва да има екип на полиция, автомобилната администрация и Националната агенция за приходите. Това затруднява проверката. Когато има единен контролен орган, той проверява всичко и това ще засили контролната функция на държавата", аргументира предложението Георги Свиленски.

Задължително обучение на децата по пътна безопасност още от предучилищна възраст, както и промяна на методиката на обучение на водачите също бяха сред предложенията на БСП. Според представителите на партията, България може да почерпи опит от другите еврейски страни, където обучават водачите да реагират при екстремална ситуация на специално създадени за целта полигони.

От БСП изтъкнаха още необходимост от стратегия за морския транспорт, както и развитието на жп транспорта да бъде сред основните приоритети на страната.

Днес стартираха преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Те се провеждат в експертен формат. На масата на преговори са поканени Има такъв народ, БСП и "Демократична България". Нагласите са да се формира кабинет преди Коледа. 

От днес до събота "Продължаваме Промяната" провежда серия от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Продължаваме Промяната" стартираха преговорите за съставяне на кабинет

Коментари 7
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

7 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 12 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 49 минути

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 14 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 14 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 15 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Убиха най-голямата змия в света, открита от Уил Смит

Свят Преди 15 часа

Колосалната змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 15 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много