3

С лед акцията на специализираната прокуратура , със съдействието на служители от КПКОНПИ и СДВР, в община „Божурище” във вторник бяха арестувани кмета, зам.-кмета и секретарят на общината.

Днес от спецпрокуратурата изнесоха допълнителна информация като говорителят Сийка Милева обяви на брифинг, че

на кмета Георги Димов, заместничката му Габриела Дончева и на директора на отдел „Общински имоти” ще бъдат повдигнати обвинения за длъжностно престъпление.

„В Специализираната прокуратура има прокурорска преписка по повод сигнал на председателя на Общинския съвет на община „Божурище”. В тази връзка прокуратурата възложи проверка. След анализ е образувано досъдебно производство от месец май. В хода му са събрани множество доказателства, в резултат на което е установено следното – през октомври 2018 г. кметът на Божурище лично е внесъл в Общинския съвет предложение за продажбата на 4 имота на общината чрез търг с тайно наддаване”, обясни Милева.

Тя добави, че множество граждани на общината са започнали да проверяват на сайта за обява, в която да видят информация за необходимите документи, които трябва да подадат.

„На 7 декември много граждани са се свързали с Общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, като е направена проверка, че срокът за подаване изтичал още същия ден. Това довело до невъзможност множество граждани да могат да подадат такива”, каза още Милева.

Тя припомни, че

при вчерашната акция са иззети множество книжа и компютърни данни.

„Ще бъдат повдигнати обвинения на кмета на Божурище за длъжностно престъпление, както и на зам.-кмета и на началника на отдел „Общински имоти”. По отношение на кмета ще бъде поискано задържане под стража, както и отстраняване от длъжност”, обясни Милева.

Тя посочи още, че в рамките на един ден са били сключени договорите за четирите земи. „Новите собственици са три юридически лица и едно физическо. Установено е, че пълномощник на едно от лицата е бащата на кмета”, обясни говорителят на Специализираната прокуратура. Тя подчерта, че имотите са купени на цена от 2,16 лв.

Освен това по думите ѝ

кметът на Божурище е изтеглил кредит в размер на 1 млн. лв., а годишната му заплата е 25 хил. лв.,

освен това има сключен договор за автомобил на лизинг. „Към момента установяваме кога е изтеглил кредита”, каза още Милева. Тя обясни, че предстои установяване на имущественото състояние на тримата обвиняеми по случая.

От своя страна, наблюдаващият прокурор Генка Брезашка обясни, че може да има други длъжностни лица, които да бъдат привлечени като обвиняеми.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@