3

П редседателят на македонския парламент Талат Джафери даде обширно интервю за „Здравей, България“ по NOVA, в което коментира и факта, че на парада по случай 6 май в София наред с българските, маршируваха и македонски войници.

„Това е добър пример за сътрудничеството във всички сфери между двете държави. В ситуация, в която две държави могат да обединят въоръжените си сили по такъв начин и да работят заедно, това е високо ниво на сътрудничество и доверие между страните и народите им”, заяви Джафери. Дни преди срещата на върха в София сутрешният блок стартира специална поредица интервюта и репортажи „Балканите без граници”, като първото интервю е именно с Джафери.

Ратифицирахме договора за приятелство с Македония

Дългоочаквано: Македония ратифицира договора за добросъседство с България

Българската църква с безпрецедентен жест към Македония

Според него трябва да се изчистят исторически спорните моменти между двете страни.

„Не бих заел страна за това кои теми са най-чувствителните. Това го оставям на историята и историците, за да определят от дистанцията на времето какви последици може да има една или друга тема, разглеждана от двете комисии, за да изчистят различията в историята ни. Да оставим комисиите да работят, за да могат резултатите от работата им да бъдат оценени от управляващите в България и Македония”,  заяви Талат Джафери.

Той е категоричен, че Миленко Неделковски (бел.ред. македонският журналист, който руши български паметници на територията на Македония) „не заслужава да се споменава в този случай, защото той индивидуално, по някакви причини, е извършил нещо“. „Не мисля, че гражданите одобряват това. Тази личност не трябва да се споменава изобщо в този контекст“, каза Джафери.

Македонската църква изпрати писмо в края на миналата година до Българската православна църква (БПЦ) за установяване на канонически статут на Македонската православна църква, с което признава българската за своя Църква-майка. Това председателят на македонския парламент коментира с думите:

„Верските и държавните дела са различна работа. Двете държави са светски по закон. Добре е да се работи и на това ниво”.

Относно отношенията между България и Македония, които значително се подобриха след подписването на Споразумението за добросъседство, Джафери заяви: „Първото положително нещо, което може да се види е икономическото сътрудничество между двете държави. По отношение на нагласите и възприятията на гражданите в двете държави това е положителна стъпка и показва, че политиката, водена през последните 25 години е имала проблем, който е трябвало да бъде решен много по-рано“.

Присъединяването на Западните Балкани към ЕС е един от приоритетите на България по време на европредседателството, което председателят на парламента на Македония определи като успех.

„Представителството на България е успех, защото

вие поставихте Балканите на преден план.

Факт е, че Черна гора и Сърбия вече започнаха преговори за членство и отвориха част от главите по присъединяването. Последните стъпки спрямо Албания и Македония показват желание от страна на ЕС, за да се определи дата за започване на преговори. Финалните усилия ще бъдат концентрирани по време на срещата на 17 май в София”, коментира той.

На въпрос НАТО или ЕС е по-близката перспектива за Македония, Джафери е на мнение, че това е НАТО, тъй като останалите условия, освен името на страната, вече са изпълнени. „80% от гражданите са „за” членство в НАТО, пътят е този”, допълни той.

Какво още каза Джафери и коментарът му за името на Македония чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@