76

С аплодисменти и на крака депутатите от 49-ото Народно събрание посрещнаха шестата поправка в Конституцията на Република България. 

Третото окончателно гласуване на основния закон предизвика полюсни реакции и остри политически коментари:  

За нас това е истинското начало на съдебната реформа, коментира Христо Иванов от ПП-ДБ пред журналисти във връзка с приетите на трето четене промени в Конституцията. 

По думите му тези промени дават възможност с последващите изменения в Закона за съдебната власт в процесуалните закони и най-вече с кадровите решения, които предстоят, да бъдат взети, да доизградим и да постигнем целите, които си поставихме, а именно: истинска независимост на българския съд по европейски стандарт, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона, и справедливо правосъдие по европейски стандарт. 

Скандал в парламента, наказаха Костадинов

Предстои сериозна работа оттук нататък. Тези промени дават възможност за тази работа и затова са толкова важни. Тези промени показаха, че в България въпреки големите разделения е възможно да се постига съгласие около национални цели.  

Иванов благодари на колегите си от ПП-ДБ, от ГЕРБ-СДС, от ДПС, на опозицията от „БСП за България“, както и на всички, които са се включили в този дебат, и на членовете на Комисията по конституционни въпроси, които са провели този дебат. 

Не, не се притесняваме от заявките, че промените в Конституцията ще бъдат атакувани пред Конституционния съд, добави Иванов. 

Парламентът гласува на трето четене промените в Конституцията

За последните 30 години това е най-голямата стъпка, която прави страната ни, към това да е европейска, демократична и правова държава. Това коментира пред журналисти министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка с приетите на трето четене промени в Конституцията. 

"Тези промени са гаранция, че България ще остане активен член на Европейския съюз (ЕС), че България ще остане парламентарна република, което означава, че плурализмът и конкуренцията на мнения ще са на първо място, а не едноличното вземане на решения", заяви Славов. 

Аз като министър на правосъдието съм удовлетворен от постигнатото, даже бих казал, че приетите промени, са по-добри от внесените, което стана възможно благодарение на диалога, на разумния компромис и поетата отговорност от политическите сили, коментира той. 

Славов: Приетите промени в Конституцията са по-добри от внесените

Беше извършено беззаконие, което накърнява националната сигурност на републиката. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след окончателното гласуване.

Костадинов каза, че почти са подготвили жалбата в Конституционния съд. По думите му с тези промени се узаконява националното предателство. На въпрос кои промени атакуват, Костадинов уточни, че ще атакуват всичко.

Той коментира даването на възможността двойни граждани по думите му, нямащи никаква връзка с България, да стават министри и депутати. Според него това е само първата крачка, защото след това ще има и друга – президент, шефове на служби, навсякъде.

Костадинов призова президентът да наложи незабавно вето на промените.

Депутатът уточни за жалбата до КС, че имат 48 подписа и групите на „Възраждане“ и на „Има такъв народ“ ще ги внесат.

Най-накрая имаме парламентарна република в пълния ѝ смисъл. Това каза пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група (ПГ) на ДПС Делян Пеевски, след като окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

Положихме максимални усилия с колегите, отбеляза депутатът и добави, че е много доволен от успеха. Мисля, че днес е исторически ден за България, коментира той.

Според Пеевски е приключена темата със служебни правителства, които по думите му управляват безконтролно, което е най-важното, няма да има безвремие, парламентът ще работи по всяко време и ще има контрол също над служебни министри.

Пеевски отбеляза и съдебната реформа. Надявам се, че това е един добър ден за България, посочи той.

Попитан за следващата им стъпка като конституционно мнозинство, Пеевски отговори: „съдебните закони да започнем, за регулаторите има време, ще гледаме внимателно и ще обсъждаме“.

"Аз съм много щастлив от това, че след 33 години общественият договор се смени. Когато едни и същи правила се прилагат за 33 години и крайният резултат е липса на чувство за справедливост, липса на чувство на законност, днес можем да кажем, че тези правила се смениха". Това коментира пред журналисти Кирил Петков (ПП-ДБ) по повод приемането на промените в Конституцията на трето четене. 

Това ни дава надежда, че сега със следващите стъпки, които няма да са лесни, ще стигнем дотам, където всички ние бленуваме като българи да сме - една справедлива европейска държава, заяви Петков. Той коментира, че следващата стъпка са регулаторите и органите, чиито правила за попълване бяха изменени с промените в Конституцията. Петков бе категоричен, че те трябва да се попълнят с качествени кадри.

"Рамката е сложена по правилния начин, сега ако има хора с голям професионализъм, които да заемат тези позиции, аз вярвам, че промяната ще е необратима", добави Петков.  

Това, което бяхме поели като ангажимент - да подкрепим, от 69 – 69 депутати сме го свършили, така че сме изпълнили ангажимента си. Това каза пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

Това, което от този момент нататък е изключително важно и за което също се събрахме навремето, е бюджетът, отбеляза Борисов.

От всички вреди, които сглобката нанесе на държавата досега, промяната в Конституцията е най-голямата вреда. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на "БСП за България" Корнелия Нинова, която коментира приетите на трето четене промени в Конституцията. 

Тя посочи, че с двойното гражданство за депутати и министри се предава българският национален суверенитет. Вече официално могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и независимост в съдебната система, каза тя. Разпределиха си и порциите в съдебната система. ДБ и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС, ДПС получават една политическа зависима прокуратура, където по-голяма част от прокурорите ще се избират от Народното събрание. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че те ще го пазят докрай, това представлява съдебната реформа, коментира Нинова. 

Според нея с тези промени задкулисието и паралелната държава са се окопали още по-дълбоко. Следващата стъпка са регулаторите, които ще бъдат разпределени на три по политически принцип за следващите пет или седем години, добави Нинова. 

Отвориха вратичка за преговори с президента, коментира лидерът на БСП и визира, че правомощията на служебния кабинет "могат" да се ограничават със специален закон. Това е отворена врата към президента за преговори, добави тя и коментира, че никой не е разбрал кой е добавил думата "мога". 

От самото начало БСП е единствената партия, която стои на твърди позиции за промяна на модела на управление на държавата, която промяна минаваше през промяна на Конституцията, коментира Нинова и заяви, че  това не е промяна, това е подмяна. 

Днес присъствахме на най-срамното заседание в историята на 49-ия парламент. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Станислав Балабанов, след като окончателно и на трето четене парламентът прие промените в Конституцията.

След като всеки народен представител имаше възможност поименно да стане прав и да изрази своя вот, ние от ИТН, разбира се, гласувахме „против“. А аз, като станах, изпратих послание на председателя на Народното събрание Росен Желязков, че ще остане в историята като председателя, ръководил наистина най-унизителното и най-срамното заседание в модерната ни демократична история, добави депутатът от ИТН.

„Тези промени в Конституцията бяха приети с натиск и насила от едно извратено мнозинство, което няма нищо общо помежду си. Единственото общо между тях е личният икономически интерес“, смята Балабанов.

Ще сезираме Конституционния съд (КС) категорично и продължаваме да имаме вярата, че има някъде независима институция, като КС, която ще спре тези промени, защото тези промени касаят единствено и само сливане на властите и абсолютен контрол от едно слабо представително и с много ниско доверие мнозинство, добави депутатът.

ИТН и "Възраждане" сезират КС за промените в Конституцията

По думите му при тази „нова Конституция", ако едно правителство е нелегитимно и бъде свалено с протести, с тези промени се дава възможност отново същите некомпетентни политици да управляват, само че по служебен път и хората да отиват отново на поредни избори излъгани".

За експеримента с Конституцията българите ще плащат тежка цена, сезирането на Конституционния съд е мой дълг като държавен глава, каза президентът Румен Радев

„Беше ясно, че гласуваните промени няма да решат проблемите в правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. Зад тези промени прозира една цел – управляващите партии да запазят влияние, дори когато напълно загубят доверие“, заяви президентът Румен Радев. 

„С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не са проблем“, добави той. 

В гласуването на промените в Конституцията участваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".

Коментари 76
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

76 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 1 минута

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 24 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 5 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта