96

Н ародните представители отново се изпокараха и се наложи да бъдат наложени наказания още в началото на днешното пленарно заседание. Причината - опозицията настояваше заседанието да се излъчва на живо, а управляващото мнозинство не се съгласи.

След като депутатите приеха през днешния ден първо да гласуват промените в Конституцията на трето четене, а след това да продължат с централния бюджет за догодина, председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов поиска дебатите да се излъчват пряко в национален ефир. Предложението му обаче не събра достатъчна подкрепа.

Последва сходно предложение от страна на депутата от БСП Георги Свиленски, но очаквано и неговото предложение не събра подкрепа.

Скандали и сблъсъци в НС: "Възраждане" бойкотира заседанието (СНИМКИ)

Председателят на парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" Костадин Костадинов излезе с декларация във връзка с премахването на Паметника на Съветската армия и управлението като цяло, заради "изключително грозния език" в нея получи наказание "забележка" от председателя на парламента Росен Желязков.

"Правителството на България, съставено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, е правителство, съставено от престъпници, закононарушители" и доказателство за това е решението от вчера на Административния съд на София-град във връзка с Паметника на Съветската армия", започна декларацията си лидерът на "Възраждане".

В крайна сметка се оказа, че в България има съдии, които не са подвластни "както на родни олигарси и самозабравили се мутри, така и на чужди посолства. Това показва, че в крайна сметка има надежда за нашия народ, има надежда за България", изтъкна Костадинов. И добави, че "рано или късно ще има съд за престъпниците, които вършат престъпления всекидневно в нашата държава. Тези престъпления са толкова много, че демонтажът на един паметник е само символ на беззаконието, в което ние живеем вече 34 години, беззаконие, в което управляващите казват – ние можем всичко, ние притежаваме съда, прокуратурата, и ние можем да безчинстваме над вас – българите", посочи той.

Костадин Костадинов разкритикува, че за пореден ден парламентът се пази от жандармерия. Той заподозря, че управляващите се страхуват.

"Имате основания да се притеснявате. В парламента в момента вземат решения убийци. В парламента вземат решения основатели на корупцията в България, компаньонки, баш крадци”, изреди той. Костадинов нарече управляващите "политически отпадък”.

След края на декларацията председателят на парламента Росен Желязков обясни, че му налага забележка с ясното съзнание, че трябва да бъде отстранен най-малко за три заседания заради "изключително грозния "език, който по думите му е "изключително грозно лице" на антипарламентаризма в нашата страна. Но няма да Ви отстраня от заседание, защото това от Вас е търсена провокация по подобие на онзиденшната провокация. Така че Ви оставих да покажете, да разкриете същността на езика, на Вашата естетика, за което не мога да Ви благодаря, завърши Желязков

"Престъпници", "управляващ башибозук": Костадинов получи наказание заради обиди към депутати

С цялото си политическо поведение, представителите на политическа партия "Възраждане" и техните лидери в частност, целят разстройване на дейността на висшия орган на Република България – Народното събрание. Това посочи в декларация от името на ПГ ПП-ДБ Явор Божанков.

В увода на декларацията се цитираха изказвания на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и квалификации, употребени от него: "подчовеци" – "тези хора нямат право да говорят", "фашистка измет", "нечовешка сган" и се констатира, че това не са думи на Сталин, а на български народен представител.

Възпрепятстването на народни представители да упражняват законните си права в израз на принципите на законност, демократичност и правова държава, закрепени в Конституцията, представлява принуда на орган на власт, сериозно дестабилизиращ и разстройващ конституционните и политически устои на демократичната държава в лицето на законодателния ѝ орган, се посочва в декларацията. 

Явор Божанков заяви, че дискриминацията е недопустима за съвременна Европа, но още по-тревожно е, че българската Конституция явно не означава нищо за тази партия.

ПП "Възраждане" открито и демонстративно прокламира отричането на правото на законно избрани народни представители да се изказват, добави Божанков и посочи, че това става според едноличната преценка на един лидер или на ръководството на партията. По думите му това представлява отричане на демократичните принципи на правовата държава и демокрацията като цяло. 

В декларацията се казва още, че поведението на "Възраждане" не може да бъде обяснявано изцяло с популизъм и следва да се постави въпросът дали тази политическа сила не се опитва да провежда, а представителите ѝ да проповядват, антидемократична идеология. 

Изтръгването на кабели, нахлуването в държавни институции с викове, е категоричен знак, че ако не се даде решителен институционален отпор, те ще стигнат и по-далеч, добави Божанков. По думите му всичко това се случва в най-значимата зала на държавата - парламентарната, пред символите на държавата – гербът и знамето. По думите му подобни действия могат да се считат за опетняващи държавните символи.

"Преместването на пропагандно съоръжение в музей не може да бъде основание български народен представител да остави своите майки и бащи без пенсии, своята родина без бюджет. Проблемът за проруските политически партии е по-дълбок. Истинската им драма е енергийната независимост на България от руските доставки на газ, от руското ядрено гориво, отнемането на ключови активи на руската страна", добави Божанков и допълни, че това означава, че правителството на Николай Денков е на прав път. 

Коментари 96
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

96 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 14 минути

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 51 минути

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 1 час

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 2 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 3 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 3 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 3 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Нови правила за шофьорите в Гърция

Нови правила за шофьорите в Гърция

Свят Преди 4 часа

Санкциите, които полицията в южната ни съседка налага, са доста сериозни

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 4 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 4 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 6 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 7 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 7 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 7 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 7 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар