7

В синята зона в Плевен почти всяка кола е с инвалидна карта, за да не плаща паркинг. С инвалидни карти на частните си автомобили са дори полицаи и автоинструктори.  Оказва се, че всеки десети човек в плевен е човек в неравностойно положение.

„Град на инвалидите, ако се огледаме, може би и да сме държавата на инвалидите”,

казва Върбан Мончев, който е с увреждания пред камерата на NOVA.

Инвалидната карта позволява безплатно паркиране на хора с минимум 50% намалена трудоспособност, доказана с ТЕЛК. Без да подозира, че е сниман от скрит камера обаче, служител на Центъра за градска мобилност ни споделя, че не всички, използващи картите, са инвалиди.

Картата е лична, а не на автомобила. Според наредбата на Община Плевен тя може да се ползва и от друг човек, но само ако при и по време на паркирането той обслужва персонално лицето, чиято е картата.

Един от случаите е на полицай, който паркира автомобила си зад областната дирекция на полицията,

а на предното стъкло на колата има поставена инвалидна карта. От свои източници телевизията разбира, че картата е издадена на жена, която има увреждания. Полицаят обаче е сам в колата, а инвалид няма. По-късно полицай Павлин Георгиев казва, че няма инвалидна карта. Когато разбира, че е бил  заснет да паркира на мястото, той казва, че всъщност ползва картата на майката на съпругата си.

Какво показва сметката – всеки десети човек в Плевен е инвалид. Издадените инвалидни карти са близо 10 хиляди. Валидни от тях са половината, останалите са вписани като изгубени, унищожени или с изтекъл срок.

Асен Асенов, който работи в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) обяснява, че

прави проверки на случаен принцип.

По документи проверки се правят не на случаен принцип, а по установени правила. Хора с инвалидни карти имат право да паркират само на обозначени с маркировка и знаци инвалидни места за не повече от 3 часа. Маркировка обаче няма, а синята зона се използва като безплатен паркинг през целия работен ден.

Ако от ЦГМ решат да направят проверка, единственото, което могат да направят, е да сложат скоба на колата ви. Ако вие обаче не се появите до 19.30 ч., скобата трябва да бъде премахната, защото свършва работното им време и няма как да бъде установено нарушение.

Кметът на Плевен Георг Спартански изпратил писмен отговор до медията, в който заявява, че проблемът ще бъде решен с поставянето на пътна маркировка. Надява се това да приключи до края на месец ноември.

Злоупотребява ли се със стикерите за паркиране за хора с увреждания

Кампания „Наглостта не е увреждане“ превъзпитава шофьори

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@