2

Д иректорът на МБАЛ-Сливен д-р Васислав Петров съобщи, че е започнала вътрешна проверка по случая с мъртвото новородено във вторник.

"По данните, които имаме, засега раждането е започнало през нощта. Родилката е била със спукан околоплоден мехур. Това продължава цялата нощ. На сутринта за съжаление се установява, че има децелерация на детските тонове”, обясни д-р Петров в "Здравей, България". Д-р Петров каза,  че е уведомил Изпълнителната агенция „Медицински одит” и проверката ще бъде извършена от София.

Родителите обвиняват лечебното заведение в Сливен за смъртта на бебето. Замесено е и името на свързана с друг инцидент от лятото лекарка в АГ отделението в града. Преди четири месеца в същата болница почина родилката Ренета Томова.

Раждането е било на 11 декември сутринта. от болницата твърдят, че въпреки опитите на неонатолозите да реанимират детето, те не са успели да възстановят сърдечната дейност и дишането. 

Бащата разказа, че бременността на съпругата му е била следена непрекъснато от лекари.

"В 11.00 ч. дойдохме на свиждане и тогава ми съобщиха, че имаме бебе и ще ми дадат информация по-късно. След известно време обаче излезе акушерката, която е израждала жена ми и каза най-ужасната новина, а именно, че детето ми е починало”, разказа в „Здравей, България” бащата Пламен Желязков. Според него става въпрос за лекарска грешка.

„Раждането е било доста дълго. Още от вечерта е имала големи болки.Тя е поискала да бъде предизвикано раждане, но те са и казали, че трябва да се изчака. Д-р Пашева е използвала натиск с ръцете и лактите. Тя е натискала по корема жена ми", допълни бащата.

„Д-р Пашева от вчера е в депресия. За нея това е много тежко изпитание. Всички, които са участвали в раждането, много съжаляват за случилото се. Д-р Пашева ще бъде в отпуска до изясняване на случая. Тя сама ми каза, че ще си подаде документите за напускане”, каза д-р Петров.

Роднините на починалото момиченце са категорични, че ще подадат жалба в прокуратурата в Сливен, за да се установят виновниците.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@