36

Т рябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите - този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими, каза папа Франциск в речта си пред католическата общност в църквата "Св. Архангел Михаил" в квартал Секирово в град Раковски.

Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните, посъветва събралите се в храма Светият отец.

Папа Франциск в Раковски, даде първо причастие на над 200 деца

Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко, докато любовта винаги отваря вратите, отбеляза Светият отец.

Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред, да разчита на нас, каза папа Франциск. Никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро, добави той. 

Хиляди дойдоха днес в малкия град, за да зърнат Светия отец по време на апостолическото му посещение.

Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово. Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там бе ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.

Срещата с католическата общност в кв. Секирово не беше литургия, а по-свободен и разчупен разговор, на който папа Франциск отправи послание към вярващите тук и по света.

В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене.

За историческото посещение на папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов. Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата "Пресвето сърце Исусово" и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът "Кукове", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата "Мир на земята".

Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност. По-рано папа Франциск отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@