26

О собено съм щастлив да поздравя децата с тяхното първо причастие, техните родители и приятели. Вие, скъпи деца - момчета и момичета, сте дошли тук, от цялата тази земя на розите, за да участвате в един прекрасен празник. И съм сигурен, че няма да забравите този ден. Това ще бъде вашата първа среща с Господа. Това е вашето първо причастие, каза в проповедта си папа Франциск, отправена към 242 деца, дошли да приемат първо причастие на литургията в църквата "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски.

Някои от вас може да ме питат, но как можем да срещнем Бог, който е живял преди толкова много години и после е умрял, и е бил положен в гроб, каза папа Франциск. Така е, това беше един огромен жест на любов, за да спаси човечеството във всички времена - с тези думи се обърна към децата Светият отец.

Нашият Господ е възкръснал, така че Господ е жив, той е сред нас. Затова днес можем в Светото причастие да го открием, да го видим с очите, които имаме, ще го видим с очите на вярата, каза папа Франциск на децата. И отбеляза, че първото причастие е преди всичко празник.

В храма, заедно с децата бяха допуснати и техните родители, както и представители на енориите у нас, които имат специални покани от апостолическата нунциатура у нас. 

Източник: БГНЕС

Всички деца, които приемат Христос за първи път, са облечени в бели дрехи, които са символ на чистотата и с които се подчертава важността на събитието. Децата получават хляб и вино, които символизират тялото и кръвта на Исус Христос. Първото причастие преминава под песнопенията на хор с оркестър от около 30 души. В чест на папа Франциск по-голямата част от песните се изпълняват с български народни инструменти. Хорът изпълни и песен, която е писана специално за посещение на папа.

За службата папа Франциск носи омофора, който вчера му беше подарен от премиера Бойко Борисов, предаде агенция "Фокус". 

Преди да влезе в църквата за Светата литургия хиляди посрещнаха папа Франциск в Раковски.

Папамобилът потегли със Светия отец от района на автогарата в града. Оттам започна и шпалирът от граждани, желаещи да го видят. По пътя си до центъра на Раковски той приветства и благослови всички. В този момент забиха камбаните на храма, духов оркестър изпълняваше католически песни. Малко преди входа на църквата папата слезе от папамобила и поздрави присъстващите богомолци.

ВИЖТЕ СНИМКИ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Папа Франциск в Раковски, даде първо причастие на над 200 деца

Светият отец поздрави и благослови лекарската гилдия в лицето на председателя на Регионалния лекарски съюз д-р Георги Кръстев, който му подари иконата "Пресвета Богородица Йерусалимска".

С автобуси пристигнаха богомолци от община Калояново - втората на територията на Пловдивска област с най-много католици. 

На две огромни видеостени се предава директно движението на Светия отец, пак там всички имаха възможност да проследят Светата литургия с първото причастие на над 200 деца в църквата.

Раковски е градът, известен с най-многобройната си католическа общност в България. Днес там за първи път стъпи папа и  е истински празник за хилядите вярващи, дошли да се докоснат до Светия отец, макар градът да е под блокада. Още в 9:00 ч. сутринта главните подстъпи към Раковски бяха затворени, предаде NOVA. Широк периметър за сигурност има и на площада, където има изградени пропускателни пунктове. Наложи се временно спиране и на движението по автомагистрала "Тракия", за да може да се придвижи кортежа на папата. Всичко това не спря хилядите вярващи, които искат да бъдат част от събитието. И които се подготвят от месеци за историческото посещение на папа Франциск.

По-рано днес папа Франциск посети бежанския център в столичния квартал "Враждебна".

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@