20

В торият ден от апостолическата визита на папа Франциск в България започна със среща с деца от бежанския център в столичния квартал "Враждебна“. За Светия отец бе изнесена специално подготвена програма.

"Много ви благодаря за гостоприемството! Благодаря на децата за техните толкова хубави песни! Те са тези, които носят радост във вашия път, който е изпълнен с болка, защото е трябвало да напуснете родината си и да търсите друга. Но винаги остава надеждата. Днес светът е изпълнен с емигранти и техният път е един кръст... Желая всичко добро на вас и на вашите сънародници, които сте оставили в родината си! Господ да ви благослови!", каза Светият отец пред бежанците. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПАТА В БЕЖАНСКИЯ ЛАГЕР

Папата в бежанския център във "Враждебна"

Папа Франциск днес ще посети католическата общност в Южна България.

В град Раковски с вълнение очакват срещата с него. В църквата "Пресвето сърце Исусово" той ще отслужи света литургия с първо причастие на 250 деца от всички католически енории у нас, а след обед е срещата на Светия отец с католическата общност в храма "Свети Архангел Михаил". 

Папа Франциск ще бъде посрещнат на автогарата в квартал "Генерал Николаево" в Раковски от кмета Павел Гуджеров. В 10:30 ч. той ще потегли с папамобила, приветстван по пътя си от множеството, към църквата "Пресвето сърце Исусово". Дворът на храма е изпъстрен с десетки детски рисунки в чест на неговото посещение, а вътре ще го чакат, облечени в бяло деца, които ще получат първо причастие. С тях ще са и родителите им. 

На площада пред храма са монтирани видеостени, на които присъстващите –поклонници, родители и гости на града ще могат да гледат на живо службата и първото причастие. Следобедната среща на папата с католическата общност в квартал "Секирово" също ще може да се наблюдава на видеоекрани пред храма. Преди това папа Франциск ще гостува заедно с католическите епископи в манастира "Св. Елисавета".

Източник: БГНЕС

Знаковото посещение ще завърши със събитието за мир, което ще се състои вечерта на площад "Независимост" в столицата. На него Светият отец ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. Шест деца - техни представители, ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената ще има маслиново дърво и рози - символ на България.

Във вторник сутринта папа Франциск заминава за Северна Македония, но с това не завършва обиколката му из Балканите, тъй като в край на май той ще посети Румъния.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@