27

125 милиона лева отпусна правителството на днешното си заседание с цел осигуряване на ваксини в борбата срещу COVID-19.

"С тези 125 милиона лева, общо 305 милиона лева са дадени от парите на българските данъкоплатци за ваксини. Ваксините са безплатни и се слагат само при желание от страна на всеки българин", заяви премиерът Бойко Борисов и напомни, че ваксините са одобрени от Европейската агенция за лекарства и Европейската комисия.

"Ваксината е единственото, което може да ни извади от пандемията. С огромните усилия на всички наши лекари и медицинските сестри, санитари, лаборанти, личния им пример, който дадоха с ваксинирането. Това е единственият шанс, който цивилизованият свят вижда в момента – чрез ваксините да излезем от тази война", каза още Борисов, като в същото време постави акцент и върху своевременната подкрепа на правителството в социално-икономическата сфера.

"Правим всичко необходимо, за да пазим работните места, да запазим бизнесите", добави Борисов.

По време на правителството заседание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че ваксинацията върви по план и вече са ваксинирани 3844 души в цялата страна.

"Във всички области на страната е направена организация за ваксинирането на медицинския персонал на първа линия", посочи министър Ангелов. Министерството на здравеопазването ще стартира също така информационна кампания, за да може всеки български граждани да бъде осведомен за процеса на ваксинирането. Очаква се в началото на следващата година в България да пристигне и следващата пратка ваксини, за което е създадена необходимата организация.

От 1 януари 2021 г. минималната пенсия у нас става 300 лв., а от 1 юли всички останали пенсии ще се повишат с 5%, така както сме обещали. Това е още един изпълнен ангажимент от управленската ни програма.

Това каза още министър-председателят по време на днешното заседание на правителството.

Премиерът Борисов отбеляза също, че за шести пореден месец през януари 2021 г. всички български пенсионери ще получат допълнителните 50 лева към пенсиите.

"За целта всеки месец осигуряваме 106 милиона лева, за да може да подпомогнем 2 106 718 пенсионери или повече от една трета от населението във времето на пандемията от COVID-19", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът отбеляза, че в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. е прието тази подкрепа за пенсионерите да се изплаща също и през февруари, и през март.

"Грижим се и за нашите съграждани, които са най-уязвими и имат нужда от подкрепа, за да изкарат по-леко зимата. Затова вземаме решение за отпускането на допълнителни 12 млн. лв. през 2021 г., с който ще се осигури топъл обяд на 50 000 души до края на април. Това е с 20 000 българи повече от тази година", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. 

"Днес удължаваме мярката 60/40 до края на март, а в следващите седмици ще гарантираме прилагането й до септември 2021 г. Продължаваме подкрепата за туризма и транспорта с мярката 80/20, а от първи януари въвеждаме помощта от 75/0 за затворените бизнеси".

Това заяви по-рано днес министър-председателят по време на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Премиерът Борисов бе категоричен, че правителството ще продължи да оказва подкрепа на българските граждани, засегнатите от пандемията, както и на най-уязвимите групи от населението.

По отношение на мярката 60/40 министър-председателят Борисов изтъкна, че държавата заделя огромен финансов ресурс за приложението й.

"Днес разпределяме 300 милиона лева от бюджета за 2021 г. за удължаване на мярката 60/40 до март, с което ще запазим 180 000 работни места. А с още 300 милиона лева гарантираме приложението на подкрепата до септември", подчерта премиерът Борисов. До момента по мярката са изплатени над 627 млн. лв. и са запазени 250 000 работни места.

Правителството реши също да удължи до 31 март 2021 г. срокът за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта в размер на 290 лв. месечно на работниците, служителите и самоосигуряващите се лица от секторите "Транспорт", "Хотелиерство и ресторантьорство" и "Туризъм".

"Допустимите кандидати по мярката са работодатели от секторите пътнически и градски транспорт, пътнически сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторантьорство. Право на подпомагане по тази линия имат и самоосигуряващи се лица с дейност в същите сектори, както и упражняващи свободна професия, и еднолични търговци", заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

До този момент по мярката са разплатени 43 милиона лева и са запазени около 30 000 работни места. За удължаването й до края на март са осигурени още 40 милиона лева, които ще бъдат отпуснати от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Това означава, че общо ще бъдат дадени 83 милиона лева", подчерта министър-председателят. Премиерът Борисов акцентира също върху важността на мярката 75/0 за затворените бизнеси.

"Работниците от затворените от 1 до 31 януари бизнеси ще получават компенсации в размер на 75% от осигурителния си доход. Това е повече от досегашните 24 лв., които даваме и е за наетите на 8-часов работен ден. На практика мярката означава, че работодателите не дължат нищо, а работниците им получават 75% от дохода си", посочи министър-председателят Бойко Борисов.

Дотук кандидатствалите по мярката са над 5000 работодатели за 23 000 работници, което струва на държавата 11 млн. лв.

Промени в Кодекса за социално осигуряване, с които се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб, също одобри правителството на днешното си заседание.

"Това е изключително важно за 17 000 жени, които предстои да се пенсионират през септември 2021 г. и още около 200 000 души в следващите години", докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на премиера Борисов.

Министър Сачева уточни, че се залага през универсалните пенсионни фондове да има 3 вида пенсионни продукти - пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида и еднократно изплащане на средствата по индивидуална партида, когато размерът на средствата е по-малък от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване и актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и на пенсионерите от универсалните пенсионни фондове.

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)

за 2020 г. чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за същата година, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Постановлението се приема с оглед необходимостта от обезпечаване на допълнителни разходи по бюджета на КЕВР за 2020 г., за да може да бъде изпълнено решение на Административен съд-София-град от февруари 2019 г. потвърдено с решение на ВАС от декември 2019 г., с което КЕВР е осъдена да заплати на "ТЕЦ-Бобов дол" ЕАД обезщетение за претърпени имуществени вреди.

Министерският съвет актуализира размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти,

като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева, съобщи прессслужбата на кабинета. 

Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.  Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20 процента, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези с стипендии, пише още в съобщението. 

С друго правителствено постановление е одобрен допълнителен трансфер в размер на 392 490 лв. чрез бюджета на МОН за 2020 година за Българската академия на науките. Средствата ще послужат за провеждане на изследване от страна на Института за изследване на населението и човека към БАН.

Удължават мярката 60/40 до септември 2021 г.

Над 585 милиона са били преведени по мярката "60/40" до момента

Сачева: Над 1,2 млрд. лв. са насочени към справяне с последиците от COVID-19

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 2 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 3 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 5 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 7 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 8 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 8 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 8 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 8 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 8 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 9 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 9 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 9 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 10 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 10 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 10 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

Мъж се опита да нахлуе в сградата на Президентството (СНИМКИ)

България Преди 10 часа

Мъжът е дърпал вратите на официалния вход на институцията