2

32-годишна майка, болна от левкемия, вече три месеца чака решение от Комисията за лечение в чужбина. Жената се нуждае от животоспасяваща трансплантация, а забавянето може да се окаже фатално.

Две години, след като сбъдва мечтата си да стане майка, Анастасия започва битка за живот. Диагнозата е левкемия, а единственият шанс младата жена да оцелее, е трансплантация на стволови клетки.

27 години млада жена се бори за живота си

Пред NOVA Анастасия споделя, че е имало момент, когато не е допускана до трансплантация заради дефектът, който й се образувал след химиотерапията.

"Спираш да мечтаеш, спираш да си позволяваш да мислиш за утре, защото не знаеш дали ще дойде”, разказва тя.

След много перипетии надеждата се завръща и операцията е направена. Но спокойствието трае само четири месеца.

Откриват й рецидив, който я връща отново на стартова позиция. 

Шанс за живот й дава германска клиника, но сумата за трансплантацията е непосилна. Затова Анастасия подава  документи в Комисията за лечение в чужбина. 

Отговор чака от три месеца. 

Да смениш държавата, за да живееш

Неспазването на сроковете се оказа едно от системните нарушения на Комисията за лечение в чужбина. Доказа го и проверката, възложена от здравното министерство.

"Това е масова практика на Комисията за лечение в чужбина, не е прецедент. Няма една преписка,която да не е забавена, факт, това са хора, които нямат време да  чакат  и документите им трябва да се разглеждат максимум до 1 месец”, обяснява адвокат Христина Николова.

Процедурите, заложени в Наредбата за дейността на комисията бяха атакувани в съда преди месец, а делото беше спечелено.

Комисия бави лечение, пациентът умира - вдовицата търси справедливост

От здравното министерство отговориха, че документите на Анастасия са разгледани в срок, а случая й ще бъде обсъден във  вторник.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@