10

С кандалът със зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който бе задържан в петък срещу събота заедно с Димитър Желязков - Очите в Истанбул, доведе до политически обвинения между ГЕРБ и БСП.

7 българи, задържани с Митьо Очите, са върнати у нас

Арестуваха Димитър Желязков в Истанбул

От ГЕРБ поискаха разследващите органи да проверят дали има "черни каси" в партиите. Поводът е разминаване в твърденията на общинския съветник Бенчо Бенчев, който е от групата на БСП, както и на централата на "Позитано” за това какви пари е давал Бенчев за БСП.

Левицата пък обвини ГЕРБ в опити за купуване на червени депутати в парламента.

Освен това БСП обвиниха правителството в разпределяне на постановления за милиони левове на общини на ГЕРБ и ДПС година преди местните избори.

Така дойде въпросът как се разпределят парите за общините?

В студиото на "Здравей, България" кметът на Троян Донка Михайлова, избрана с гласовете на БСП и кметът на Лом Пенка Пенкова, избрана с гласовете на ГЕРБ, дадоха отговор на този въпрос.

"Данните показват, че с последното министерско постановление, средства бяха дадени в общини, в които кметовете са подкрепени и избрани от ГЕРБ и ДПС. 43 общини с кметове от ГЕРБ получиха 73 милиона, 34 общини с кметове от ДПС получават 29 милиона и 5 с кметове от БСП получават 2,5 милиона. Ние поставяме въпроса това ли е критерият, по който трябва да бъде разпределян публичният ресурс", коментира кметът на Троян.

От своя страна кметът на Лом заяви, че е виждала тези данни и те са били обсъждани в Национално сдружение на общините в България, в което и двете кметици членуват.

Пенка Пенкова представи две фотографии в студиото на улици в Лом, които не са асфалтирани и целите са в дупки.

"Миналата година Лом не получи подкрепа за средствата, които поиска. Няма как да се чувствам привилегирована. Това, че имаме 1 милион средства, е капчица в морето, защото също имаме и големи проблеми, нереализирани проекти", обясни Пенкова.

И двете кметици се обединиха около мнението "да не се политизират нуждите на хората".

Кметът на Троян заяви, че иска ясни правила и критерии. По думите й проблемът се крие във взаимоотношенията между републиканския и общинския бюджет.

"Ще кажа само това, което каза българският премиер: "Във всяка община може да бъде направена глупост". Като гледам тона, с който въпросния господин (Бенчо Бенчев - бел.ред.) говори от "Ролс Ройса" си, ще кажа, че в Бургас са направили голяма глупост", каза Михайлова. 

Пуснаха Бенчо Бенчев, Митьо Очите с медицинско

БСП се разграничи от общинаря, задържан в Истанбул

На общинар му писна от комбайни, взе си ролс-ройс

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@