229

О бщинският съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев е освободен от ареста. Бил е пуснат към 1.00 часа след полунощ, съобщи адвокатът му и допълни, че Бенчев е у дома си, тежко болен е и не се чувства добре.

Бенчев бе предаден на властите ни от Истанбул, заедно с още шестима души. Наложени им бяха полицейски мерки за неотклонение за срок до 24 часа. Сред задържаните бе и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. Всички те са освободени. 

7 българи, задържани с Митьо Очите, са върнати у нас

Арестуваха Димитър Желязков в Истанбул

Бенчев е зам.-председател на Общинския съвет в Бургас. Той е от гражданската квота на БСП. Името му нашумя, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова се ядоса на „Ролс-Ройс"-а, който той притежава.

Още вчера БСП се разграничи от него. Адвокат Евгений Мосинов, зам.-председателят на групата общински съветници на БСП в Бургас, заяви, че партията снема доверието си от Бенчев и го призовава да подаде оставката си.

”Настояваме Бенчев да подаде оставката си като общински съветник. Призоваваме и общинските съветници от БСП Бургас да освободят от състава си Бенчо Бенчев”, заяви днес председателят на БСП в Бургас, Живко Господинов.

След претърсване на дома на Бенчев разследващите откриха пари, оръжие и книги за двойно счетоводство, както и скъпи коли. Според прокуратурата документите показвали колко пари общинският съветник отчислявал към Димитър Желязков.

В Бургас Бенчев е известен отдавна с бизнеса си със зърно. След разстрела на Александър Алексиев, гард на Димитър Желязков, в ресторант „ФорЮ“, Бенчев придобива част от акциите на охранителната фирма „Аркус-сигурност Бургас“ ООД. В компанията Димитър Желязков-Очите се води като консултант, отбелязва БГНЕС.

„Бенчо го познавам от 30 години може би за мен е един честен човек, който дава хляб на много хора”, каза Георги Дросев, съдружник на Бенчо Бенчев с охранителната фирма.

Днес през целия ден синът на Бенчо Бенчев носеше документи в областната дирекция на МВР Бургас, с които да се изясни дали намерените в дома му оръжия и боен арсенал са законно притежавани. Семейството твърди, че оръжията са за лов.

Служители на ГДБОП и днес правят обиски в домовете на приближени на Димитър Желязков. Вече е ясно че издирваният за ОПГ Калоян Колев от Ямбол се е предал на полицията. Продължава а се издирва общинският съветник от Несебър Пейо Янков. Той е обявен за общодържавно издирване, съобщи БГНЕС.

БСП се разграничи от общинаря, задържан в Истанбул

На общинар му писна от комбайни, взе си ролс-ройс

Бенчо Бенчев, Несрин Узун и Йовчо Домусчиев са помагали на Димитър Желязков да избегне наказателно преследване,

каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Домусчиев е шофьор на Бенчев.

„Установено е в разследването на Специализираната прокуратура, че на 3 август Димитър  Желязков е преминал гръцко-турската граница, като се е придвижвал с микробус „Мерцедес“, собственост на дружество, управлявано и собственост на Бенчо Бенчев. В този микробус са били освен Димитър Желязков, самият Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев.

След като са навлезли на територията на страната, са се  настанили в хотел „Рамада“ в Турция. Резервациите на стаите са били направени от Несрин Узун, а трите стаи, които са били наети в турския хотел, са на имената на Йовчо Домусчиев и Бенчо Бенчев. Няма регистрирана стая на Димитър Желязков, а тези две лица, за които говоря, включително и третото, реално са осъществили действия по спомагане на извършил престъпление човек, да избегне наказателно преследване. Тези материали са отделени от разследването на Специализираната прокуратура и са изпратени на Районна прокуратура – Бургас. Тя се явява компетентна прокуратура“, каза Арнаудова и поясни, че за престъпление, извършено в чужбина, компетентна е прокуратурата по местоживеене на извършителите на деянието.

„Междувременно окръжният прокурор на Бургас е създал необходимата организация и екип от прокурори от Районната прокуратура ще провеждат досъдебното производство, заедно с екип от следователи от окръжния следствен отдел на Окръжната прокуратура, тъй като престъплението е извършено в чужбина“, допълни тя.

Румяна Арнаудова посочи още, че

предметът на разследването на Спецпрокуратурата се разширява в посока на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

„Това, което се тиражира по медиите, не е вярно. Просто така се случи, че попаднах на неудобно място с неудобни хора”, каза за NOVA Бенчо Бенчев.

Срещата ми Димитър Желязков в Турция бе случайна,

бях планирал пътуване до съседната страна за бизнес среща, където договарях износ на плодове, каза за БТА Бенчев.

Общинският съветник заяви, че не е извършвал укривателство, тъй като не е знаел, че Желязков е издирван, нито пък е имал информация за извършваната операция в България.

Нямам общи интереси с Желязков, нито съм член в организирана престъпна група, каза Бенчев. По повод откритото в дома му оръжие, той каза, че пушките са ловни и имат всички редовни разрешителни. Пистолетите били служебни и се водели на едноличната му фирма "Бенмар".

Общинският съветник каза за БТА, че се надява прокуратурата да си свърши работата и да не се поддава на политически натиск. Бенчев заяви, че омерзен и предаден от хора, на които много е помагал.

На 2 август Специализираната прокуратура разби организирана престъпна група, която в продължителен период от време се е занимавала с изнудване, палежи, телесни повреди. От прокуратурата тогава съобщиха, че групата се е занимавала и с други престъпления, които са в процес на установяване. Участниците на въпросната престъпна група са установявали  на територията на Южното Черноморие и  „Слънчев бряг“ търговски дружества, които са развивали сериозен и успешен бизнес, като чрез заплахи и палежи са ги мотивирали да си плащат такса „Спокойствие“.

По непотвърдена информация на NOVA Желязков си е извадил медицинско в Турция. 

По закон до 60 дни Димитър Желязков-Митьо Очите, който в момента се намира в ареста в Турция, трябва да бъде екстрадиран в България, за да бъде изправен пред родното правосъдие, обясни Румяна Арнаудова. Турция нямало как да не го екстрадира. 

Групата е идеален пример за безхаберието на институциите. Това каза в интервю за БГНЕС бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, коментирайки неутрализираната престъпна група в Бургаско, за чийто ръководител разследващите сочат арестувания в Истанбул Димитър Желязков – Митьо Очите.

„Сега я разбиват за втори път. Нека си припомним, че Митьо Очите сключи споразумение с прокуратурата преди години за изтърпяване на наказание „лишаване от свобода“. Мисля, че беше в размер на 4 години. Тогава се коментираше как вместо да е в затвора, той е на плажа. Не зная кога точно се води напускането му от затвора, но очевидно след това дейността му не е била контролирана“, смята Йорданов.

Според него, след излизането от затвора на Димитър Желязков, той е трябвало да бъде наблюдаван съвсем отблизо от органите на реда заради богатата си криминална биография. „Да не се допуска дейността на групата да се разрасне до такава степен, до каквато се твърди в момента“, аргументира се Емануил Йорданов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 229
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

229 коментара
 
Годеж. Бащата на булката се обръща към зетя: - Зетко, къде смятате да живеете след сват бата?! - Амиии... ще поживеем с вас известно време...…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Двама души загинаха при падане на лавина в Камчатка

Свят Преди 33 минути

Те са били част от по-голяма туристическа група

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Инфлацията в ЕС падна под 3% за първи път от близо 3 години

Свят Преди 55 минути

Индексът на потребителските цени в ЕС е стигнал 2,8% през февруари спрямо 3,1% през януари

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 1 час

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Психолози разкриха тайната на кошмарите, свързани със смъртта

Любопитно Преди 2 часа

Експерти отбелязват, че събуждането преди кулминационния момент на смъртта служи като защитна реакция

<p>&quot;Часовникът на апокалипсиса тиктака&quot;</p>

Гутериш предупреди: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Свят Преди 2 часа

Генералният секретар на ООН се опита да привлече вниманието към риска от ядрена война

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 3 часа

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 3 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 3 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 3 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 3 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 3 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 10 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 11 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 12 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 12 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца