7

О сем институции проверяват детския клуб, който отговарял за 2-годишното дете, изоставено без надзор на Витоша. 

Детето е намерено почти припаднало в голямата жега, с тежко слънчево изгаряне. За момиченцето се грижели възпитатели от частната занималня. Те обаче го оставили защото "било инатливо".

След като историята се разпространи, последва вълна на възмущение в социалните мрежи, а Агенцията за закрила на детето се самосезира и установи много нередности. Оказа се, че занималнята е без лиценз, а сега осем институции са ангажирани да я проверяват.  

Момиченце с изгаряния, след като го оставиха само на Витоша

По думите на управителката всъщност това е детски клуб, а не занималня. В него се полагали грижи за деца на близки и познати срещу 5 лв. на час. В сайта на детския клуб пише, че той се намира на ул. "Марин Дринов" в София, а на страницата във Facebook на клуба - ул. "Кракра". Проверка на NOVA обаче установи, че и на двата адреса няма детски клуб.

Във вторник репортер на телевизията се свърза с управителката на детския клуб. В телефонния разговор тя обявила, че имала ангажименти и не можела да коментира.

Евгения Пушникова от отдел "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" към МОН обясни, че детското заведение не е частна детска градина.

Извършена е проверка в регистъра на институциите. Направена е и справка за постъпване на заявления за вписване в регистъра на институциите, тъй като има частни детски градини, които все още са в процедура, но на този етап няма подадено заявление, става ясно от разговора с Пушникова.

"Призовавам всеки родител, който е предпочел да даде детето си в частна детска градина, да се информира дали детското заведение е включено в регистъра на институциите, който е публичен. Това е важно за здравето на децата ни. Още повече родителите могат да поискат удостоверение, че частната детска градина е вписана в регистъра", каза Пушникова и добави, че всички частни детски градини, вписани в регистъра работят добре.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@