7

В ъзпитателка в частна занималня изостави само дете на 2 години в парк „Витоша” под силното обедно слънце. Оправданието за постъпката било, че момиченцето е „инатливо”, съобщава NOVA.

Малкото дете било намерено почти колабирало, с рани от тежко слънчево изгаряне. Според свидетели момиченцето било оставено само на люлка под слънцето в продължение на повече от 2 часа.

Случаят предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Сезирана е и Държавната агенция за закрила на детето.

„Детето беше с биберон, гушнало се в жената, видимо зачервено, очевидно уплашено. Тя ни попита дали ние сме родителите му”, разказа в ефира на „Здравей, България” Десислава Христова. Според жената, намерила момиченцето, то стояло на слънце повече от 2 часа. Открила го заспало на люлка.

„Тогава се появи една жена, която каза, че детето е с нея. Първо решихме, че е му е роднина. Оказа се, че това е учителката от занималнята, която е трябвало да се грижи за децата”, посочва Христова, която била на разходка в парк „Витоша”.

Говорителят на Държавната агенция за закрила на детето Станислав Пандин коментира, че предстои проверка на занималнята.

„На сайта пише, че това е частна детска градина. В интернет може да я намерим и като частно студио „Пипи”. Живеещите в района казват, че от 3 години тя не функционира. Всичко е много съмнително. Уведомихме Министерството на образованието и науката. От там разбрахме, че в регистрите им няма такава детска градина”, подчерта Пандин.

„Във връзка със сигнал в медиите за инцидент с дете, което е било поверено на служители в Детско студио „Пипи”, гр. София, бихме искали да се обърнем към всички родители, с апел да са изключително внимателни, на кого поверяват децата си. Родителите трябва да са уверени в професионалните и личностни качества на възпитателя, на когото ги оставят”, посочват от Държавната агенция за закрила на детето.

За инцидента са уведомени още Столична Община, Столичната регионална здравна инспекция и дирекция „Социално подпомагане” - Оборище, на чиято територия се намира детския център.

Сигнал за проверка на частната детска градина е подаден и в Национална агенция за приходите. А Пето районно управление на СДВР е информирано за небрежно отношение и неглижиране на детето от страна на служителите в детския център.

Сезиран е и изпълнителният директор на агенция „Главна инспекция по труда” за предприемане на мерки и действия относно изпълнението и спазването на изискванията на трудовото законодателство за професионална компетентност при работа с деца.

Пандин посочи, че управителката на Детско студио „Пипи” твърдяла, че това не е частна детска градина, а „детски клуб”, където се полагат грижи за деца на близки и познати, за което се заплащат почасово по 5 лева.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@