1

В последните години на пазара се продават напълно естествени бои за яйца, направени от цвекло, моркови, куркума и др. Но цените им са доста по-високи от тези на изкуствени оцветители.

Крият ли риск за здравето последните? Ето какво показаха резултатите от изследване в лаборатория, поръчано от NOVA.

7 трика как да не счупите яйцата за Великден

Направете най-красивото великденско яйце

Всеки цвят се постига с оцветители, в които има едно или няколко Е-та, като Е-102, Е-110, Е-122, Е-131 и Е-133. Те присъстват в почти всички бои на пазара.

Въпреки че са разрешени, употребата им може да доведе до странични ефекти за здравето ни, като алергии и хиперактивност при децата. На практика същите оцветители се използват за безалкохолните напитки и сладките изделия.

Повечето бои за яйца на пазара са родно производство и отговарят на стандартите за безопасност на храните в ЕС. Цените варират от 0,30 лева до 2-3 лева, като разликите в стойността не са свързани с опасност за здравето.

„Боята за яйца съдържа хранителни оцветители, които са абсолютно безвредни – използват се във всички браншове на хранителната индустрия. Това са т.нар. Е-100”, обяснява Гергана Генова, технолог във фабрика за бои.

Няколко произволно избрани продукта на пазара бяха дадени за изследване в лаборатория. Първо се проверява дали изписаните съставки фигурират в пробата.  След това и дали откритите Е-та са позволени от Брюксел. Макар и разрешени, тези оцветители могат да бъдат и опасни, предупреждават експерти.

„Най-честият ефект е предизвикване на хиперактивност при децата – стават буйни. Ефект, близък до този на кафето. Но също така има и някои алергии, някои заболявания, които са свързани с непоносимост”, посочват от асоциация „Активни потребители”.

Потребителите трябва да следят за срока на годност на боите, а също така да внимават, когато купуват вече боядисани яйца. Птицевъди предупреждават да внимаваме и за яйца, които се внасят на едро и при преопаковането им може да се промени срокът на годност.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@