45

С пецпрокуратурата е повдигнала обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Разследването на прокуратурата срещу фирмата, ударила НАП, показало, че агенцията не е единствената атакувана институция.

До момента били събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма за интернет услуги и от други места, казват от прокуратурата, но заради разследването от държавното обвинение на този етап отказват да разкрият имената на институциите и дружествата, информира NOVA.

А от НАП съобщиха, че

вече е достъпно приложението, чрез което всеки гражданин може да разбере дали негови лични данни са станали обект на неоторизиран достъп.

Справка в приложението може да се направи ТУК след въвеждане на ЕГН и номер на мобилен телефон, уточниха от приходната агенция. Резултат дали има неправомерно разпространени лични данни ще бъде изпратен на въведения от Вас мобилен номер, пише в съобщението.

„Над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на българска пощенска платформа са установени в иззетите компютри”, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев пред журналисти. Той уточни, че разкритието е станало в рамките на днешния ден, без да посочва коя е платформата.

„Ние сме жертви”. Това заяви собственикът на фирма „ТАД Груп” Иван Тодоров в ексклузивно интервю за NOVA. В четвъртък и той се сдоби с обвинения за подбудителство при извършването на хакерската атака срещу НАП. Той е обявен за издирване. Тодоров заяви още, че не може да каже със сигурност дали случващото се е плод на атака от страна конкуренцията.

„Ние сме фирма за киберсигурност. Не сме кибертерористи. Не мога да коментирам дали е удар от конкуренция или не. Адвокатите бяха убедени, че всичко е нагласено, но нямам представа”, заяви Тодоров.

Той беше категоричен, че не се опитва да се скрие от властите. Не се страхувам от нищо. Моята идея е, когато се прибера – във вторник, да отида при органите, които искат някакво съдействие от мен”, заяви шефът на компанията, който в момента е в Канада.

Той не следял изкъсо работата на служителите си, но имал пълно доверие на Кристиян Бойков и на Георги Янков

– другите двама, които се сдобиха с обвинения заради изтичането на данни от НАП. „Няма как да знам какво са правили, след като в офиса присъствам по няколко часа на седмица. Ние в договорите си пишем, че те нямат право да тестват, да хакват, да проникват в чужди системи.

Ако направят това, дължат глоба от 100 000 лв., подвеждане под отговорност и рапортуване на властите. И да е имало някакви бази, това не означава, че Кристиян ги е хакнал. Такива бази има под път и над път в интернет. Чух, че има и политическа причина. Няма как, не съм обвързан с нито една партия”, категоричен е Тодоров.

Той заяви още, че не знае защо Кристиян Бойков е търсил информация за премиера, за главния прокурор, за депутата Делян Пеевски и за евродепутата Емил Радев, както твърдят от прокуратурата. Тодоров отрича служители на „ТАД Груп” да са копирали информация от сървъри на застрахователна компания и от фирма предоставяща интернет услуги, в каквото са обвинени.

Адвокатът му Георги Стефанов заяви, че той е предприел пътуване, планирано много преди събитията от последните дни.

„Другата седмица ще бъде тук и ще се яви за съответните процесуални действия”, каза още Стефанов.

Той отрече твърденията на зам.-главния прокурор Иван Гешев, че всички служители на „ТАД Груп” са подали молби за напускане. „Никой не е напускал. В момента дружеството се готви да си преорганизира работата си, т.е да си купи нова техника, защото тя им беше иззета по странни причини”, заяви адвокатът.

Действията на всички служители, работили във фирмата през последните две години, ще бъдат проверени от разследващите. Ако се установят нарушения, и те ще станат клиенти на прокуратурата.

Обвинението срещу Бойков е за престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението чрез компютърно престъпление. Наказанието, което се предвижда е от 5 до 15 години затвор.

Собственикът Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков са обвинени, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване и ще му бъде издадена Европейска заповед за арест, посочват от прокуратурата.

Спецпрокуратурата е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ за повдигнатите обвинения на тримата. Продължава събирането на доказателства, което може да доведе до обвинения и за други лица, уточняват още от прокуратурата.

Ето и още от съобщението на прокуратурата:

Специализираната прокуратура прие делото и извърши допълнителни процесуално следствени действия, при които бяха събрани доказателства, обосноваващи ангажирането на наказателната отговорност на още две лица – на изпълнителния директор Г. Я. и на собственика на дружеството И. Т., работодател на Кристиян Бойков, които са действали като подбудители на Бойков за извършване на престъплението по чл. 108а, ал.1 от НК. Търговският директор на „ТАД ГРУП“ ЕООД е обвинен за това, че като подбудител, умишлено склонил Кристиян Бойков да извърши престъпление по чл. 319б от НК, с цел да създаде смут и страх в населението.

Взета му е мярка за неотклонение Гаранция в пари в размер на 20 000 лв. Същото обвинение като подбудител е повдигнато на собственика на „ТАД ГРУП“ ЕООД

На Кристиян Бойков е повдигнато ново обвинение – като извършител на престъплението (по чл. 108а, ал.1 от НК), в съучастие с Г. Я. и И. Т. като подбудители, за което му е взета парична гаранция от 20 000 лева.

Събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента са събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. В интерес на разследването, на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани. За предприетите действия по привличане на три лица като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 108а от НК, Специализираната прокуратура е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ.

Продължават действията по събиране на доказателства, което може да доведе до ангажиране на отговорността и на други лица.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 45
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

45 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 минути

Те ще играят нестандартна игра на покер

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 36 минути

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 1 час

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 2 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя

<p>СДВР:&nbsp;Движението в центъра на София в събота може да бъде спирано</p>

СДВР със строги мерки заради мача "Левски" - ЦСКА

България Преди 3 часа

Полицейското присъствие ще бъде забележимо, както в крайните квартали, така и в центъра на града каза на гл. инспектор Иван Георгиев

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

Йотова: Странно е отстраняването на Росен Желязков от поста председател на НС

България Преди 3 часа

Може би имаше много повече случаи през изминалите месеци, през които трябваше да се "вземе главата" на председателя на парламента, отбеляза тя

Снимката е илюстративна

Вижте каква е линията на бедност в България през 2023 година

България Преди 3 часа

Под прага на бедност са били 1 325.9 хил. лица, или 20.6% от населението на страната

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

Пеевски: Петков молеше и скимтеше да го заведа при Борисов

България Преди 3 часа

Проектът ПП-ДБ приключи, каза председателят на ДПС

Снимката е илюстративна

"Лицата им бяха лилави, повръщаха и падаха по очи": Истинските истории на хората, оцелели при Чернобил

Свят Преди 3 часа

Емоционални и разтърсващи истории на оцелелите в Чернобил четете в следващите редове

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

Петков: Желязков нямаше да наруши Конституцията и правилата, ако имаше свободна воля

България Преди 3 часа

Това, което аз чух Борисов да казва, е, че има голям гръб, който е хлъзгав, коментира съпредседателят на ПП-ДБ

Дженсън Хуанг още е милиардер

Щеше да бъде 16-ият най-богат човек в САЩ, а живее без ток в гората

Любопитно Преди 4 часа

А компанията му днес е на стойност около 1,19 трилиона долара

Земетресение в района на Благоевград

Земетресение в района на Благоевград

България Преди 4 часа

Трусът е бил на дълбочина 12 км и е регистриран в 6:41 часа

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 4 часа

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 4 часа

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

<p>Арестуваха министъра на земеделието на Украйна</p>

Заподозрян в корупция за милиони: Арестуваха украинския земеделски министър

Свят Преди 4 часа

Солски е обвинен в незаконно завземане на земя на стойност над $7 млн., когато е бил ръководител на голяма земеделска компания и член на парламента

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

“Това е моят дом”: Животът в забранената зона на Чернобил

Свят Преди 4 часа

38 години след ядрената катастрофа в Чернобил