5

В ъзможно е да се добавят или трият файлове от иззетите компютри на фирма "TAD Group". Tова заяви председателят на Българската асоциация на сертифирцираните етични хакери Ростислав Петров пред "Здравей, България" по NOVA.

“Тук може да се случат всякакви неща. Може да се добавят, да се трият файлове. Има най-различни начини, за да се разбере дали те са прехвърлени от флашка или са създадени на самия компютър", коментира той.

Според него атаката срещу голям процент от хора в държавата е класическа форма на кибер тероризъм и целта в 90% от случаите е да се дестабилизира страната. „Държавата в този случай не е виновна, а по-скоро виновниците са тези хора, на които им е поверена сигурността на подобни сайтове”, допълни Петров.

Според секретаря на асоциацията Павел Георгиев няма необходимост от смяна на паролите на електронните пощи на хората, чиито лични данни са изтекли при хакерската атака срещу НАП. Това би било препоръчително, ако в базата на приходната агенция е имало такава информация.

„Хубаво е при всяка една кибератака да сменим паролите и имейлите си”, пък е категоричен Ростислав Петров. По думите му няма практика фирми, занимаващи се с киберсигурност да разбиват системите за защита на компании с цел да ги принудят да станат техни клиенти. Това били единични случаи.

Парламентът създаде Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП).

Комисията ще бъде в състав от 15 народни представители, по трима от всяка парламентарна група и ще действа в срок от 3 месеца, след което ще изготви доклад.

Комисията оглавява депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, а негов заместник ще бъде проф. Румен Гечев от "БСП за България".

Инициативата е на ръководството на ГЕРБ, което възложи на ПГ да го предложи в пленарната зала след заседание на партийното ръководство преди ден.

Според Изпълнителната комисия на ГЕРБ станалата публично достъпна лична и данъчно-осигурителна информация за милиони българи е изключително чувствителна тема и формирането на временна комисия в българското Народно събрание би допринесло за изясняването на всички факти около кибератаката.

ГДБОП влезе и във фирмата, където обвиненият Кристоян Бойко работи и иззе множество документи и техника. Задържан по случая е и търговският директор на фирмата Георги Янков.

Вчера стана ясно, че търговският директор на дружеството вече е с обвинение за тероризъм. Георги Янков беше задържан преди два дни по време на акция в офисите на компанията. Предполага се, че фирмата се е занимавала с киберрекет и именно тя стои за източването на личните данни на около 5 млн. бълагри от Приходната агенция.

20-годишният Кристиян Бойков, който също е с прецизирано обвинение, след като вчера главният прокурор каза, че той е само изпълнител, най-вероятно ще получи обвинение за участие в организирана престъпна група. Самият собственик на фирма "ТАД груп" Иван Тодоров. Очаква се днес развитие по случая с разследването на кибератаката срещу НАП.

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава  и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „Тад груп” с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.

Иван Тодоров прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно известна верига за сандвичи. В момента Тодоров  е в Канада на предварително планиран форум на веригата ресторанти.

Стана ясно, че 189 души и техният пълен обем от лични данни е изтекъл при хакерската атака срещу институцията. Това съобщиха от приходната агенция.

Оттам допълват, че изтеклите данни съдържат три имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта на гражданите. За тях съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени веднага по телефон или имейл. 

„Няма необходимост близо 4 милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на деня”, обясняват от приходната агенция.

От НАП уведомяват, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, обясняват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.Междувременно Спецпрокуратурата пое разследването на кибератаката след снощната акция в офисите на "ТАД Груп". От сградата на компютърната фирма служителите на ГДБОП иззеха голяма част от техниката. Според защитата на основния заподозрян – Кристиян Бойков действията разследващите са незаконни.

„Според мен тези компютри въобще не се отключени още, не са декрипритрани.  Ако са извлякли някакви данни това е било наплно незаконно, защото за извличането на данни е необходимо присъствието на адвокати на собственика, т.е. ако са направили нещо подобно те сами са си миниали доказателствения материал”, коментира адвокатът на фирмата Георги Стефанов.

Отсъствието на собствениците на техниката кара адвокатите да се съмняват, че е възможно да бъдат подхвърлени доказателства. „ След като са иззели един компютър и са го отваряли какво им пречи да са внасяли някаква информация. Разследването е прехвърлено на удобната спец прокуратура, явно се прави опит да се повдигне обвинение в организирана престъпна група”, допълни Стефанов. Късно снощи беше задържан и търговският директор на „Тад Груп” - Георги Янков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 минути

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 28 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 1 час

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 2 часа

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 2 часа

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

<p>&quot;Терористи може да пренасят&nbsp;химически и биологични оръжия през границата на САЩ&quot;</p>

Бивш посланик на ООН: Терористи може да пренасят химически оръжия през границата на САЩ

Свят Преди 2 часа

През декември около 300 000 мигранти са влезли в Съединените щати през Мексико

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 3 часа

Живял в III век, бил свят по живот и усърден в разпространението на истинската вяра

Пожар в центъра на Русе

Пожар в центъра на Русе

България Преди 3 часа

Огънят е тръгнал малко преди полунощ