1

П рограмата "Заедно в час" подбира и подготвя способни и изявени професионалисти от различни области, които да работят като високоефективни учители на учениците с най-голяма нужда от подкрепа за подобряване на мотивацията и академичните си постижения.

Учителите работят усърдно, за да преодолеят огромните пропуски, с които се сблъскват учениците им, като същевременно с това им помагат да развият онези академични и житейски умения, които са им необходими, за да постигнат успех. 

Цветомира Антонова е една от алумните на програмата.

Вижте какво споделя тя за преживяното и удовлетворена ли е от постигнатите резултати.

1. Преди да се присъединиш към "Заедно в час" ти също си била учител. Какво те мотивира да участваш в програмата? 

Кандидатстването в "Заедно в час" е една от любимите ми истории, която обичам да разказвам на приятелите си, защото това е история за любов от пръв прочит. До 2013 г. дори не бях чувала, че има такава организация в България. По препоръка на един колега влязох в сайта на "Заедно в час" и след като прочетох мисията и целите бях страшно въодушевена, защото изцяло ги споделях. С една дума – мисията!

Мисията на "Заедно в час" изразяваше напълно моето разбиране за трансформиращата роля на образованието в живота на всяко дете, независимо от неговия произход, етнос и социална среда.

Мотивирана бях и от възможността, която дава участието в програмата за системна промяна в българското училище, както и от осмисления новаторски подход към проблемите на учениците и учителите през 21 век.

2. Какво ти донесе участието ти в "Заедно в час" - като учител и сега като алумна, завършила програмата?

Участието в програмата ми помогна да подобря уменията си за управление на класната стая, интерактивно преподаване и целенасочена работа с родителите.

В класната стая учителят е едновременно лидер с ясна визия и фокус върху резултатите, мениджър на учебния процес, сценарист, режисьор и един от актьорите по време на час, носител на научни знания и най-вече приятел на децата.

Източник: vbox7.com

Също така всички учители на "Заедно в час" – настоящи и алумни, участват в изграждането на мрежа от съмишленици, хора с различна експертиза и общ висок стандарт на работа, с които може да споделиш открито затрудненията си и да получиш подкрепа при разрешаването и на най-заплетените учителски казуси. 

3. Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъска като учител на "Заедно в час"?

Липсата на емоционална интелигентност и неосъзнаването на бушуващите емоции, често се проявяваха в изблици на вербално и физическо насилие сред децата. Когато влязох за първи път в класната стая, учениците реагираха с враждебност и агресия, с проява на неуважение. Съвсем по детски те демонстрираха недоверие към новите и непознати учители и го демонстрираха по един шумен и провокативен начин.

В началото върху мен и моята колега Виолета Тасева се сипеха изрази като "ти си луда ма госпожо", "ходи си в София", придружени с хвърлени предмети като кошчето за боклук, столове и маси.

Запазването на самообладание, твърдостта при отстояване на правилата за работа в час, както и уважението към децата, вярата в тях, съпричастността към болката им се оказаха лечебни и спасителни.

В процеса на работа атмосферата тотално се промени, защото ние разговоряхме с децата, интересувахме се от живота им, споделяхме радостите им и дори най-големите калпазани в последствие ни обикнаха и се промениха.

Две години аз и моите колеги от "Заедно в час" живяхме далеч от семействата си, но това ни даде възможност изцяло да се фокусираме върху проблемите на нашите ученици и да работим за истинска и устойчива промяна. За да се случи голямата промяна ангажирахме много широк кръг от участници като се започне от нашите семейства и най-близки приятели, колегите от "Заедно в час" и се стигне до бизнес-партньори и органите на властта. Всички те участваха в организираните от нас събития като координатори, обучители, ролеви модели, с професионалния си опит и ангажимент. Клишето, че за да се отгледа едно дете трябват усилията на цялото село, се оказва вярно и работи.

4. Кои са успехите по време на участието ти в програмата, с които се гордееш най-много?

Сред успехите от работата, с които лично се гордея, мога да споделя за собствената си трансформация от учител по история в успешен учител по музика. Оказа се, че музиката е най-прекият път към сърцата на нашите ученици и че този учебен предмет крие неподозирани възможности за развиване на обща историческа култура и приобщаване към културните кодове на човечеството.

В регион, където традиционно властва чалгата с нейните локални музикални производни, моите ученици организираха оперен концерт с участието на оперните певци Лилия Кехайова и Светослав Цанков.

Учениците направиха рекламната стратегия за популяризиране в селото на концерта, приготвиха кетъринг за антракта, разпределиха си ролите на водещи, охранители, касиери и разбира се въодушевена публика. Въведоха и дрескод – вечерно облекло и всички момичета бяха облечени с дълги, вечерни рокли като принцеси.

Емоцията и разтърсващото влияние на преживянето от този концерт бяха незабравими!

5. Процесът на подбор в "Заедно в час" е доста взискателен и едва 10% от всички кандидатстващи успяват да преминат успешно през неговите три етапа. Кои бяха уменията и нагласите, които на теб ти помогнаха да бъдеш одобрена? 

Когато кандидатствах за учител на "Заедно в час" много ми помогна нагласата, че искам да продължа да се уча, готовността да изляза от зоната си на комфорт и че виждам в предизвикателствата възможност за работа и промяна. Много важна черта, която откривам във всички колеги от "Заедно в час", е толерантността към другите, към различните културни традиции, както и убедеността, че всички деца заслужават равен шанс и всички могат да постигнат високи резултати.

Притежаването на социални и комуникативни умения, проактивността и работата в екип се оценяват високо при подбора на кандидатите.

6. Какво би посъветвала кандидатите, които в момента попълват своите кандидатури, предстои им първо интервю или център за оценяване? 

Мотото на нашия випуск на учители на "Заедно в час" от 2013 г./2015 г. е "Скачай смело".

В този смисъл бих посъветвала бъдещите колеги да бъдат смели и да приемат това предизвикателство, защото децата имат нужда от тях и ги очакват в класните стаи.

Преди няколко дни посетих училището в с. Дерманци , за да се видя с вече бившите си ученици. Чувството на удовлетворение от промяната при децата, чистата любов и признателност, която излъчват сърцата им е нещо неописуемо и остава за цял живот.

Източник: vbox7.com

Нещо важно, което научих в "Заедно в час", и мисля, че бих могла да го споделя като съвет към хората, които кандидатстват за учители, е да бъдат отворени към нови идеи, роли и срещи, защото със сигурност им предстоят много вълнуващи моменти, приключения и нови вдъхновяващи приятелства.

Да вярват в собствената си харизма и да знаят, че разполагат с най-голямо богатство, от което да черпят – богатството на приятелската подкрепа, опит и споделеност с другите колеги.

7. След края на участието ти в "Заедно в час" ти продължаваш да преподаваш в училище. Как виждаш своята роля в образователния сектор оттук нататък?

След като завърших участието си в "Заедно в час" аз имах абсолютно осъзнатото желание да продължа да работя като учител, за да мога да споделям и надграждам новите идеи и иновативни практики, с които излязох от програмата.

Опитността ми дава увереност да продължа да работя в следващи проекти за ограмотяване на деца, отпаднали от училище в квартал "Факултетата", както и да участвам в създаването на нови учебни помагала за развиване на уменията за успех на учениците през 21 век и да търся съмишленици за създаване на нови приятелски към децата учебни материали, които да променят класните стаи и нагласите в българското образование. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 11 минути

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 12 минути

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

Защо е важно да приемаме магнезий

Защо е важно да приемаме магнезий

Любопитно Преди 59 минути

Повишаването на магнезиевите нива в мозъка може да подобри когнитивните функции

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Ново земетресение в Турция, този път край Измир

Свят Преди 1 час

Трусът е станал в 11.02 ч. местно (и българско) време, а епицентърът му е бил недалеч от турския град Сеферихисар

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 1 час

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Арести в Полша заради нападение срещу съмишленик на Навални

Свят Преди 1 час

Арестуваните заподозрени ще бъдат прехвърлени в Литва

руски газ

Енергийният регулатор на Съюза: ЕС още се нуждае от руския природен газ

Свят Преди 1 час

Руският втечнен природен газ е нужен, въпреки забраната, за да се избегне енергиен шок

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 1 час

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 2 часа

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 2 часа

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 2 часа

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 3 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 3 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 3 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 3 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера