10

Д елото за износ на лекарства за онкоболни е поредният пример за задържани лица без доказателства и обвинения, които може да не издържат в съда. Това заяви в "Здравей, България” адвокатът на трима от обвинените лекари Емануил Йорданов.

По думите му в делото лекарите са обвинени в длъжностно присвояване, но от делото не става ясно кой точно от тези 7 души е възприет от прокуратурата като длъжностно лице, какви са неговите функции и какво е отношението му към лекарствата.

Лекари изнасяли медикаменти за онкоболни

"Освен това според два различни документа, изготвени от прокуратурата, се сочат два различни срока – според единия престъпната група е действала от април до днес, а според другия от май миналата година. И няма никакви доказателства какво престъпление е извършено оттогава досега.

Няма обвинение, че нещо е отишло в чужбина, това е само информация, която се прехвърля на медиите. За да има износ, би трябвало да говорим за държавно лице, което получава определени медикаменти”, аргументира се Йорданов.

Какво се случи

В четвъртък  специализираният съд остави в ареста четирима от седемте задържани за незаконен износ на онколекарства. Това са соченият за ръководител на групата Мирослав Пейков, заедно с Борислав Сотиров, Калоян Малалийски и Делян Гонсузов.

Според съда има опасност да извършат ново престъпление ако са на свобода. Лекарките и фармацевтката бяха оставени под домашен арест по  здравословни причини. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок. Според прокуратурата е възможно броят на задържаните да се увеличи. А след края на делото екипът на NOVA беше блокиран от близки на обвиняемите. Целта им беше да попречат на заснемането на един от групата.

"Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за дейността на тази група, нашето мнение е, че е дошъл момента тази практика да бъде преустановена”, казва прокурорът по делото Лилия Манолова. Според зам.-главният прокурор Иван Гешев те са за движението на лекарства от легалния вносител до болничното заведение, от болничното заведение как се извеждат и не стигат до хора, чийто живот е застрашен, излизат от болницата и отиват към фирма с лиценз, която ги експортира.

Друга гледна точка

"Има съобщения на пациенти към нас, които изпитват притеснения, че не знаят какво им вливат", каза от своя страна председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

"Колко често пациентът вижда банката и опаковката, която се разпечатва или приготвя пред него? Това беше причината да има идея за въвеждане на автоматизирани системи, които да гарантират, че изписаната доза отива при съответния пациент. По този въпрос "скочиха" точно определени онкологии, които са с доста тесни връзки по всички тези скандали и съмнения през последните години", обясни Хасърджиев.

Председателят на Националната пациентска организация каза още, че след като има сигнали от лекари и пациенти за подобни злоупотреби, вероятно проблем в системата има.

"В България в последните години няколко такива случая се появяваха, шуми се отдавна по този въпрос, че има някакви схеми, чрез които това се случва и съмнение за това, но някак не се е стигало докрай и не са се събирали достатъчно доказателства как точно се случва това”, заключи д-р Хасърджиев.

Кой е основният проблем за българите при здравеопазването

Спешна проверка във Видин след смъртта на пациент

30 аптеки и 3 болници търгуват с живота на българите - част от износа на скъпи лекарства

В схемата за износ на лекарства - сириец, лекари и фармацевти

Извънредна среща при Бойко Борисов, МВР удари мафията с лекарствата

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@