283

П ремиерът Бойко Борисов свика извънредно съвещание с финансовия министър Владислав Горанов, здравния Кирил Ананиев и вътрешния Валентин Радев.

Това оповести след срещата Горанов. На нея са участвали и шефове на силови служби и ДАНС.

Здравеопазването у нас: скъпо и неефективно

Защо здравноосигурени плащат за лекарска помощ

Скъпи лекарства за онкоболни изчезнаха за нощ

„Използвахме случая да обсъдим някои проблеми в областта на здравеопазването, обсъдихме последиците от падналите дъждове и аз използвах възможността да докладвам добрите новини за вдигането на кредитния рейтинг на България”, добави Горанов.

„Правителството не се отказва от това, което прави, за да дисциплинира системата на здравеопазването, включително и работата на Министерството на вътрешните работи и специализираните му служби”, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Той информира, че е проведена съвместна операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура във връзка със злоупотреба с лекарствени средства.

Валентин Радев увери, че няма да прекратят преследването на участници в злоупотреби в здравеопазването

„Считаме, че вчерашният и днешният ден има реакция по темата, благодарение на това, което беше направено и операцията, която завърши и други, които са в ход. Непреклонни сме и тази работа по прекрачването на закона от участници в процеса на здравеопазването няма да я прекратим, категоричен бе вътрешният министър.

„Четвърти месец наблюдаваме случващото се в сектор „Здравеопазване”. Работата на МВР, ДАНС и прокуратурата е постоянна и засилена през третото правителство на Бойко Борисов. Основният мотив за нашата активност е, че в сектора се дават значителни средства без значително подобряване на услугите”, отчете Радев.

„Такива операции има няколко. Тепърва ще се чува какво става в този сектор. Работата ни е да сведем до минимални граници тези лоши практики. Имаме нужда и от всички медицински работници да застанат на наша страна и да ни помогнат. Тук има много специфична материя”, коментира Радев и уточни, че „битката ще бъде жестока”.

„Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева”, посочи здравният министър Кирил Ананиев. 

Проведена е акция за данъчни престъпления и пране на пари, при която са иззети лекарства за милиони левове”. Това пък стана ясно от думите на административния ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на извънреден брифинг в МВР.

„Предстои Изпълнителната агенция по лекарства да състави актове за може би над 500 000 лева”, уточни той. „В резултат на осъществената престъпна дейност, се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства”.

„Производството, което наблюдаваме е образувано месец септември тази година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса. Предмет са данъчни престъпления и пране на пари с лекарства – животоспасяващи, за онкоболни, за деца. В хода на проведените претърсвания бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои да бъде уточнено допълнително точният размер. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой”, коментира Гешев.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че става дума за поредна реализация, която е изключително успешна. По думите му това не е единствената схема с лекарства, а има още доста такива.

Лекарства, които са заплатени от НЗОК са изкарвани от употреба и вкарвани в документооборот и износ в чужбина. Бяха доведени над 20 лица в ГДБОП. Организираната престъпна група се състои от 7 лица. Те бяха задържани за 24 часа. Става въпрос за най-различни аптеки. Има си хора, които са били изкупвачи на тези лекарства”, заяви Спиридонов.

Административният ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев допълни, че ще се разследва всичко, което има отношение към основния предмет на делото.

Операцията е проведена в София, Шумен, Сливница, Пловдив. Престъпленията са икономически. Имаме амбицията максимално бързо да обработим огромния обем от информация и доказателства и да привлечем лица в качество на обвиняеми. Няма как този тип разследвания да се започне веднага с привличане на обвиняеми. Следващата седмица ще имате пълната информация какво е предприето. Имаме информация за обособен лидер, но ще дадем информация следващата седмица”, посочи той.

Те не пожелаха посочат дали сред проверените аптеки има и такива на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@