41

П резидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира огромните разлики в заплатите в България в студиото на „Здравей, България“ по NOVA. Той сподели, че средната заплата във Видин например е малко над 700 лв., а в София тя е почти 1500 лв.

„Регионалните различия очевидно играят фактор на концентрация в големите градове, те избутват работната сила в София, Варна, Пловдив и оттам към Западна Европа. Движението като цяло не е ненормално, но размахът е доста притеснителен. Това е причината и Северозападна България да обезлюдява толкова драматично“, каза той.

КНСБ: Огромна разлика в заплатите у нас

Можете ли да си позволите да имате деца в България

Димитров подчерта:

„Като цяло доходите в България растат, за миналата година сме постигнали увеличение на доходите от 12%. Проблемът е, че две трети от българите получават под средната заплата за страната, която е 1060 лв.“.

Относно разликата от 5,5 пъти в заплатите в IT сектора и един от най-зле платените сектори – ресторантьорството, синдикалистът коментира така: „За някои има две пилета, а за други няма и зеле. Не знам дали това е лошо, не знам дали е и до край вярно, защото ниските заплати в туризма може би се дължат на това, че много работници са в сивата икономика“.

„Истинският проблем на пазара на труда у нас е, че не получаваме толкова, колкото заработваме.

Производителността на труда е измерена през промишленото производство, т.е. изработеното в промишлеността надвишава с много проценти това, което е получено като работна заплата за изработването му”, категоричен е той.

Защо ниските заплати са разрушителни за България

Големият проблем с ниските доходи в България

България се рекламира с ниските си данъци и заплати, но инвеститорите въпреки това не отиват в Северозападна България да развиват бизнеса си и според Димитров причината е в липсата на инфраструктура и най-вече на хора. Той посочи обезлюдяването на страната като един от най-големите проблеми. „Някой пак вижда решението с внос на хора от вън, някакви решения се взимат, въпреки нашите препоръки“, каза още той.

Пламен Димитров прогнозира, че

до 2-3 години ще има съществен скок в заплатите. За София се очаквало средната да стане 1000 евро.

Целия разговор с Пламен Димитров чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@