40

Н ови промени в Закона за движението по пътищата предвиждат колите по магистралата да се движат на 70 метра дистанция една от друга.

Това предизвика недоволство и председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов обясни пред NOVA защо:

"Дистанцията ли ще гледа, полицаите с новите камери ли - така става много трудно за един шофьор да се справя с пътната ситуация".

В чия полза са готвените промени в правилата по пътищата

Според Иванов направените предложения са нелогични. 

Той визира старото правило за дистанцията - за двете секунди, което посочи като по-адекватното за движението на пътя.

"Ако всеки автомобил спазва разстоянието от 70 метра, то до морето не за 4, ами за 14 часа ще пътуваме", твърди експертът.

Експерт: Пътищата не са некачествени, ремонтите са закъснели

Йонко Иванов коментира и другата предизвикала спорове проектопоправка - минимум 21 метра да бъде спирането преди пешеходна пътека. Иванов определи и това предложение като нелогично:

"Най-важното е, когато пешеходецът наближава пешеходната пътека, да има видимост, автомобилът - също. След като направихме експеримент установихме, че при сегашната организация на движението със скорост от 30 км/ ч, спирането на 10 метра преди пешеходната пътека е напълно достатъчно".

Като Иванов подчерта важността тези 10 метра да бъдат обозначени със специална маркировка, която ще забранява паркирането върху нея.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@