16

П редседателят на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт инж. Ясен Ишев коментира състоянието на пътищата в България в ефира на NOVA и заяви, че пътищата ни са качествени, но ремонтите им са закъснели.

„Не бих казал, че пътищата се строят некачествено. По-скоро ремонтите, които се правят по пътищата, са изключително закъснели, поради факта, че средствата, които се отделят за поддържане и ремонт на пътната мрежа, са изключително малки, особено в предишните години. В момента имаме недофинансиране на пътната мрежа с няколко пъти от минимално необходимите средства”, каза Ишев.

Нанков: Реалистично е през 2024 г. да имаме завършена АМ „Хемус“

Отново ремонти по пътя към морето

АМ „Тракия” пука гуми, АПИ обвинява времето и трафика

„Когато един път не се поддържа с необходимите средства, той се разрушава все по-бързо и по-бързо. Хората са абсолютно прави да протестират

за това, че пътищата, които ползват, не са в добро състояние. Не всички, но част от тях”, категоричен е той.

Инж. Ишев обаче изрази надежда, че нещата ще се подобрят след въвеждането на тол системата.

Той коментира и думите на регионалния министър Николай Нанков, който се похвали, че строим най-евтините магистрали: „След проведените търгове през последните години, особено преди десетина години, се оказа, че

българските магистрали се изграждат с най-малко средства.

Нямам преки наблюдения върху самото строителство и контролът, който е упражняван, но действително има отсечки, някои от тях в гаранционен срок, а някои веднага след изтичането на гаранционния срок, които вече не са в това състояние, което би трябвало да бъдат”.

Въпреки това, инж. Ясен Ишев е категоричен: „Строителството на пътищата се контролира на няколко нива. Мисля, че контролът е сериозен. Един от основните проблеми на нашата пътна мрежа е нейното недостатъчно финансиране.

Смятам, че тол системата ще подобри състоянието на пътната мрежа”.

Целия разговор чуйте във видеото горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@