67

Б едствената обстановка в Смолян е динамична и се усложнява от преминаващия в сняг валеж, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров.

По негови думи вече се отстраняват част от последиците от наводненията и продължителния дъжд, но усилията на спасителните екипи се насочват към предотвратяване на проблеми от мокрия сняг.

Нивото на р. Черна в Смолян вече се задържа и водите се прибират в коритото в зоните, в които тази сутрин реката беше преляла.

Остава в сила бедственото положение, обявено тази нощ от Община Смолян. Забранено е движението на товарни автомобили над 20 тона на територията на цялата област.

Възстановено е електрозахранването в Смилян и региона, както и движението по пътя от Смилян към Кошница. Откъснат е все още пътният участък от Арда към Горна Арда. В Смилян разрушителното пълноводие е създало проблеми в район, в който р. Арда е преляла и са затлачени наноси и дървета.

Отворен за движение е и пътят до Триград, който също беше залят тази сутрин в два участъка.

Рухнала от пороите постройка има в кв. Устово в Смолян.

Помощна сграда на дърводелски цех до самото речно корито е с изкъртени основи и виси над водите на Черна. В общината има множество активизирани свлачища според данни на кмета Николай Мелемов. За разчистването на засегнатите терени работят аварийни екипи, доброволци и машини на местни фирми. След като дъждът премина в сняг, усилията на местната управа са насочени към отстраняване на паднали дървета, разчистване на свличания и снегопочистване.

Сериозни поражения от проливния дъжд има в община Рудозем, там обстановката е най-усложнена, заяви заместник-областният управител на Смолян Адриян Петров. Автомобили и постройка на автомивка в Рудозем са пропаднали и отплували в речните води.

От пороя са активизирани свлачища на територията на община Рудозем, отнесен е около 30-метров участък от подпорната стена на градския колектор.

Над 20 населени места в област Смолян са без електричество. В отделни места е прекъсната и телефонната комуникация заради изключени клетки на мобилни оператори. Около 70-90 литра за квадратен метър за денонощие са падналите валежи, причинили бедствено положение в община Смолян и проблеми в целия регион.

Паднал в реката и изчезнал автомобил има също в с. Рибница. Колата се е понесла след пропадане на скат в рудоземското село. Речните нива в Рудозем постепенно започват да намаляват, но най-големите поражения са нанесени между 4 и 6 часа тази сутрин, когато положението беше критично, заяви кметът на общината Румен Пехливанов.

По пътя Батак – Доспат има преливащи дерета, което е наложило временно затваряне на участъка от километри 209+700 до 211, тъй като има опасност преминаващите автомобили да бъдат отнесени към язовира.

Лавина е паднала през нощта в старопланинския проход „Петрохан” и е блокирала движението по пътя Монтана-Берковица-София,

съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Проходът е затворен за движение за всички автомобили, снегът се разчиства с тежки верижни машини, но все още не е проходим, уточниха от пътното управление. От две денонощия в област Монтана непрекъснато вали сняг. В планинската част на региона снежната покривка е 45-50 сантиметра, а в равнинната – 25-30 сантиметра. Температурите са около нулата и малко под нея.

Тежкият мокър сняг е скъсал много проводници от електропренасната мрежа на различни места в региона. Без ток в момента са около 17 000 души в общините Монтана, Якимово и Вълчедръм. Без ток са част от кварталите на областния град. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на повредите, обявиха от Областната управа в Монтана.

400 екипа на ЧЕЗ Разпределение България работят за възстановяване на електрозахранването в Западна България,

съобщиха от дружеството. Обстановката е изключително динамична и броят на засегнатите от силния сняг клиенти се мени всяка минута. Най-тежка е ситуацията в област Враца. Има стотици счупени изолатори и скъсани проводници. На места снеговалежът не е спирал повече от 24 часа, а снежната покривка е над половин метър.

Обилните снегонавявания правят почти невъзможно достигането до повредените участъци. Пътищата, по които техниците трябва да минават, за да локализират авариите, са затрупани и непроходими. Служителите ходят пеша и отстраняват с ръце и резачки паднали дървета, посочват от ЧЕЗ.

Без ток са 13 села и два квартала в Пернишка област,

съобщиха от "Гражданска защита". От тях 10 села са в община Брезник, едно - с. Велиново в община Трън, угаснали са и радомирските села Кошарите и Касилаг. Снегът е прекъснал електрозахранването и на пернишкия квартал "Бела вода" и селището "Делта хил" край село Кладница. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на авариите. На много места има паднали дървета, съобщиха още от "Гражданска защита".

Обстановката в Русенско е тежка

заради обилния снеговалеж. Задействан е планът за работа при екстремални зимни условия, като към момента не е необходимо да се обявява бедствено положение, заяви областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев по време на заседание на кризисния щаб. Осемнадесет далекопровода от електрическата мрежа са изключени, в резултат на което без ток са населени места от общините Сливо поле, Две могили, Ценово, Борово, Ветово. Без електричество са и всички населени места от община Русе, с изключение на град Русе, Басарбово и Николово. Екипи на "Енерго-Про", подпомагани от модулните формирования на българската армия, работят по отстраняване на авариите. Към настоящия момент е нормално водоснабдяването за всички населени места в Русенска област, с изключение на село Тетово.

Десетина села и квартали в Габрово, както и Специализираната болница по белодробни болести в града, курортният комплекс Узана, връх Шипка и Соколският манастир са без ток

заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността. В планината снежната покривка надхвърля 60 сантиметра, а температурата е -7 градуса.

В Старозагорска област има 35 села без ток,

съобщи за БТА областният управител инж. Георги Ранов. Сред тях са селища от общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Братя Даскалови. Няма бедстващи хора.

Зимната обстановка в област Разград е усложнена

заради продължаващия снеговалеж и снегонавяванията, съобщи заместник-областният управител Нурие Црънгалова. Пътищата са проходими при трудни зимни условия.

Източник: Свилен Ризов/БГНЕС

Без електроснабдяване са близо 30 населени места на територията на областта. Най-тежко е положението в община Лозница, където има ток само в две села в общината. В община Завет вече е започнато подаването на електрозахранването. В община Разград населените места без ток са около 10, като екипи на ЕОН работят по отстраняване на авариите. В момента екипи на пожарната работят по отстраняване на паднали дървета и изпочупени клони.

Повече от 35 села в община Търговище са без ток,

съобщиха от Общинския съвет по сигурност в Търговище. Част от тях са и без вода, защото повечето помпени станции работят с електричество. По основните улици в града и общинските пътища има множество паднали дървета, защото снегът е мокър и тежък. В село Драгановец е паднал и електрически стълб.

В хасковското село Динево 32 къщи са наводнени,

съобщиха от пресслужбата на общината. Хората от тях са евакуирани с помощта на служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Няма пострадали хора. Пътят към селото е затворен. Село Зорница е без ток, за което е подаден сигнал в EVN, допълниха от общината.

Заповед, с която се обявява частично бедствено положение в хасковските села Динево, Стойково и Родопи, издаде кметът на областния град Добри Беливанов. От пресслужбата на Община Хасково информираха, че се е скъсала дига на река Харманлийска до село Динево, която е причинила наводнение на ниви и международния път Е-80. Вода е влязла и в детската градина на селото. Пътят за село Любеново е прекъснат заради разлив на реката до моста преди селото. Затворен за движение е пътят Малево-Корен както и пътят за Брягово, уточниха от общинска администрация.

Тежко е положението и в Кюстендилска област,

където без електричество е бил районът на село Гюешево, но електроподаването е възстановено. Все още без електричество са отдалечени населени места - Ломница, Котугерци, Гърбино. Електричество няма и в кв. Върташево на Кюстендил, селата Таваличево и Берсин. Това съобщи Ивайло Чалъков – експерт „Управление при кризи” при община Кюстендил. Той посочи още, че на много места в града има паднали клони на дървета и кабели, но се работи за отстраняването им чрез екипите на общинското предприятие „Чистота”.

В Шуменска област има 36 населени места без ток

по информация на дежурните от общините от сутринта, съобщиха на БТА от пресцентъра на областната администрация. Без ток е град Върбица и села в общините Шумен, Велики Преслав, Хитрино, Каспичан, Смядово и Върбица, уточниха от пресцентъра на администрацията. От там допълниха, че екипи на "Енерго про" работят за отстраняването на авариите; обстановката в областта е усложнена, но засега не се налага свикване на Областния щаб за защита от бедствия и аварии.

Всичко за времето у нас и по света, както и актуална пътна обстановка можете да намерите на Sinoptik.bg.

Коментари 67
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

67 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Жена не реже ноктите си 35 години, ето резултата (ВИДЕО)

Любопитно Преди 20 минути

В продължение на 34 години, до пенсионирането си, тя е работила за пощенската служба на САЩ

Apple iPhone 15 Pro

iPhone 16 може да смени дизайна на камерата

Технологии Преди 20 минути

Очаква се и нова подредба на бутоните

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 1 час

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 1 час

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 2 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 2 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 2 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

Денков: Дневният ред на обществото зависи от действията на президента

България Преди 2 часа

Това заяви премиерът в оставка акад. Николай Денков във връзка с консултациите на "Дондуков" 2 в търсене на служебен министър-председател

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Act ll: Cowboy Carter: Излезе най-новият албум на Бионсе

Любопитно Преди 3 часа

Второто издание от трилогията Renaissance е посветен на тексаските корени на певицата и включва 27 парчета

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 3 часа

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 3 часа

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Сиамска близначка, споделяща едно тяло със сестра си, се омъжи

Свят Преди 3 часа

Ейби Хенсел официално е сключила брак през 2021 г.

<p>&quot;По-добре да умреш там, отколкото тук от глад&quot;&nbsp;</p>

От Непал до Украйна: Историята на непалския наемник

Свят Преди 3 часа

Сравнително бедна в сравнение със своите съседи като Русия, Китай и Индия, много непалци са привлечени от високите заплати, които могат да получат, мигрирайки нелегално в тези страни

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

Петър Чобанов: Споделям мнението на Димитър Радев, крайното решение е на президента

България Преди 3 часа

Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред, коментира той